Ígéretes újdonságok a tengerentúlról

Vidd hírét!
 
 

A héten a New York Times sikerlistájának második helyén debütált Michael Connelly Harry Bosch-sorozatának 18. része, a The Black Box. Az egykori vietnámi veterán, a Los Angeles-i rendőrség kemény zsaruja egy gyilkossági ügyben furcsa dologra lesz figyelmes: a ballisztikai eredmény azt mutatja, hogy a bűntényt ugyanazzal a fegyverrel követték el, mint amivel 1992-ben a faji zavargások idején lelőttek egy fiatal női fotóst. Eredetileg azon az ügyön is Harry dolgozott, de végül más ügyosztály vette át, és megoldatlanul zárták le az esetet. Az új felfedezés arra enged következtetni, hogy 1992-ben nem egy eltévedt golyó végzett a nővel, és a gyilkosnak mélyen gyökerező, személyes indítéka volt. Harry újra beleveti magát a nyomozásba, ismét átfésüli a bizonyítékokat, és megrögzötten keresi a “fekete dobozt”, azt az apró kis bizonyítékot, amelyik segítségével összeáll a mozaik.

Michael Connelly életművét itthon az Alexandra Kiadó gondozza, a Harry Bosch-sorozat több része is megjelent már magyarul is. Feltehetően a The Black Boxra is sor kerül a jövőben.

Ezen a héten a Los Angeles Times harmadik helyén bukkant fel Ian McEwan hidegháborús regénye, a Sweet Tooth, de a könyvet az elmúlt hetekben mindegyik fontosabb amerikai sikerlistán láttuk már. A Sweet Tooth cselekménye 1972-ban játszódik, messze még a hidegháború vége, és a brit titkosszolgálat, az MI5 úgy dönt, hogy beavatkozik a kulturális életbe – támogatni fogja azokat a szerzőket, akiknek politikai nézete megegyezik a kormányéval. Az akció a Sweet Tooth fedőnevet kapja, a gyönyörű és intelligens Serena Frome pedig rögtön a mélyvízbe kerül; az ő feladata lesz a fiatal és tehetséges író, Tom Haley közelébe férkőzni. Serena az ideális jelölt erre a munkára: szereti Tom Haley írásait. Aztán hamarosan rájön, hogy magát az írót is szereti. De vajon meddig képes elrejteni előtte valódi énjét? Ahhoz, hogy erre a kérdésre Serena választ kapjon, meg kell szegnie a kémkedés legfontosabb szabályát: azt, hogy nem bízhat senkiben.

Ian McEwan neve önmagában garancia a sikerre, ez a történet viszont csak a szinopszis alapján is adaptációért kiált – nem véletlen, hogy a Working Title már a regény megjelenése előtt megvásárolta a könyv megfilmesítési jogait. McEwan regényei Magyarországon is nagy sikernek örvendenek, a brit szerző művei különböző kiadóknál jelentek meg az utóbbi időben. Ha a Working Title megteszi a következő lépést, és rövid időn belül ténylegesen hozzálátnak a regény megfilmesítéséhez, akkor könnyen lehet, hogy magyarul csak a hazai mozipremierrel egyszerre jelenik meg a könyv. A trend legalábbis ezt diktálja…

A végére egy olyan regényt hagytunk, ami nem éppen a múlt héten jelent meg, de figyelemre méltó –  annál is inkább, mert a Los Angeles Times sikerlistáján öt hét utána is a 4. helyen áll. Ez az idei Nemzeti Könyvdíjas regény, Louise Erdrich tollából a The Round House. A regény egy bennszülött amerikai közösségben megerőszakolt nő történetét idézi fel, akinek az odzsibivé (Ojibiwe) törzsből származó fia bosszút szeretne állni. Geraldine Coutts-ot 1988 tavaszán támadják meg az észak-dakotai rezervátumban. A bűntényt nehéz felderíteni, mert az asszony a trauma hatására nem hajlandó mesélni a történtekről sem a rendőröknek, sem a férjének, sem a 13 éves fiának, Joe-nak. Joe sok időt tölt az anyja ágyánál, próbálja meggyógyítani, de Geraldine egyfajta magányba zuhan, és ezzel a fiát is magára hagyja, aki hirtelen a felnőttek világában találja magát, pedig nincs még erre felkészülve. Amikor azt látja, hogy a hivatalos nyomozás és az apja erőfeszítései sem hoznak eredményt, a barátai segítségével próbál válaszokat találni a kérdéseire. Első útjuk a Round House-ba vezet, amely az odzsibivé törzs szent temploma.


Vidd hírét!