Rewind 2012: április

Vidd hírét!
  •  
  •  

Snoop Dogg, az amerikai rapper április 3-án mutatta be azt a könyvet, amely a saját dalszövegeit tartalmazza, s amelyet cigipapírra nyomtattak, hogy az olvasó szivart tudjon sodorni belőle, ha már elolvasta, és rágyújthasson. (Feltehetően közben ajánlott Snoop Doggot hallgatni.) A kaliforniai rapper korábban már próbálkozott az irodalom vizein: írt egy regényt (Love Don’t Live Here No More) és egy önéletrajzot (The Doggfather), de azokat normális papírra nyomtatták. A Rolling Words a saját dalszövegeit tartalmazza – lehet, hogy egyeseknek elég csak elolvasni ezeket ahhoz, hogy elszálljanak.


Április 4-én Günter Grass irodalmi Nobel-díjas német író a világbéke veszélyeztetésével vádolta meg Izraelt egy versben; a mű széles körben bírálatokat váltott ki. Az iráni konfliktus témáját feldolgozó, Was gesagt werden muss (jelentése: Amit el kell mondani) című versében Grass kifejtette: Iránban “egyetlen egy atombomba létét” sem sikerült bizonyítani, Izrael “nukleáris potenciálja” viszont egyre nagyobb, és ugyan nem titokban gyarapodik, de ellenőrizetlenül. A verset Németországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban is leközölték, és azt széles körben bírálták, Izrael németországi nagykövetsége szerint például az alkotás az antiszemita hagyományhoz illeszkedik. Pár nappal később Günter Grasst nemkívánatos személlyé nyilvánították Izraelben.

Április 6-án közel ezer angol fontért kelt egy aberdeeni üzletben Jules Verne An Antarctic Mystery c. könyvének egy nagyon ritka, 1898-as kiadása. A könyvet Verne egy Edgar Allan Poe-regényre írta válaszul; a történet egy, a távoli Kerguelen-szigetek körüli utazást mesél el.

Április 10-én bejelentették, hogy a 97 éves Herman Wouk új regényt írt, és ősszel fog megjelenni a Simon & Schuster Kiadónál. Wouk új műve levélregény, amelynek története levelekből, e-mailekből, skype-szövegekből, SMS-ekből, twitterekből, újságcikkekből és felvett beszélgetésekből bontakozik ki. A The Lawgiver ugyanis egy maroknyi filmesről szól, akik Mózesről forgatnak napjainkban. Wouk 1951-ben kapta meg a Pulitzer-díjat a Zendülés a Caine hadihajón című művéért. A regényt később Humphrey Bogart főszereplésével megfilmesítették.

Április 11-én bejelentették, hogy William Boyd lesz a soron következő James Bond-könyv szerzője. Az Any Human Heart és a Restless című regények szerzője (utóbbi kémregényéért 2006-ban elnyerte a Costa Book-díjat) „az életben egyszer adódó alkalom”-nak nevezte Ian Fleming hagyatékának kezelői felkérését. A következő 007-es regényt a tervek szerint 2013 őszén adják ki. Az időzítés nem véletlen, hiszen 2013-ban lesz 60 éve annak, hogy éppen a Jonathan Cape-nél publikálták az első Bond-regényt, a Casino Royale-t. Az új regény cselekménye a hatvanas évekbenjátszódna, a sorozat így visszatér a „klasszikus Bondhoz”.

My name is Boyd. William Boyd. (fotó: Reuters)
My name is Boyd. William Boyd. (fotó: Reuters)

Április 14-én az egész világ a Titanic katasztrófájára emlékezett: éppen 100 éve történt, hogy az elsüllyeszthetetlennek bélyegzett óceánjáró az Atlanti-óceánon jéghegynek ütközött, és két és fél óra alatt elsüllyedt. A katasztrófát csak 705-en élték túl, a hajón utazók alig egyharmada. A Titanic szomorú végéről több írásbeli és filmes feldolgozás keletkezett, a könyvek közül az egyik legemlékezetesebb Walter Lord krónikája, amelyet több mint 60 túlélő visszaemlékezése alapján írt meg. Walter Lord érdekes adatokkal fűszerezi a luxushajó tragédiáját, így a könyv több mint puszta, száraz adatok felsorolása, egyetlen pontján sem válik unalmassá és a túlélők beszámolójának köszönhetően végig hiteles marad a történet.

Április 16-án kiosztották a 2012-es Pulitzer-díjakat. A díj irodalmi kategóriáiban 2012-ben kitüntetett szerzők közül ketten a magyar olvasóközönség számára sem ismeretlenek: John Lewis Gaddis és Stephen Greenblatt egy-egy könyve megjelent magyar fordításban az elmúlt években. Gaddis a legjobb életrajzért vehette át az elismerést, Greenblatt az általános ismertető irodalom kategóriában nyert. A fikció kategóriában az idén nem osztottak díjat – erre 35 éve nem volt példa. A Pulitzer-díj az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése, amelyet az amerikai napilapok és hetilapok újságírói kaphatnak minden év áprilisában az USA-beli újságok vagy hírügynökségek által megjelentett fényképekért, jelentésekért és cikkekért. Az 1917-ben alapított díj a magyar származású amerikai újságíró, kiadó és sajtómágnás Joseph Pulitzerről (Politzer József) kapta a nevét. Az újságírói kategóriák mellett a díjat több irodalmi kategóriában is kiosztják.

Április 19-22 között Budapesten a Millenáris Parkban megrendezésre került a XIX. Nemzetközi Könyvfesztivál. A fesztivál díszvendége Claudio Magris olasz szerző volt. Magris az észak-olaszországi Triesztben született 1939-ben. Germanista, irodalomtörténész és esszéista, vezető olasz értelmiségi, az élő olasz irodalom egyik legnagyobb alakja. Az utóbbi években többször is előkelő helyen emlegették a Nobel-díjjelöltek sorában. Duna című esszéregénye legutóbb 2011-ben jelent meg az Európa Kiadónál, az Egy másik tenger pedig éppen a fesztiválra bújt új köntösbe. A Libri Kiadónál a Kisvilágok és a Hangok jelentek meg a fesztiválra.

A fesztivál díszvendége volt: Claudio Magris

Claudio Magris mellett az észak-európai országok szerzői voltak a fesztivál díszvendégei. Dán, finn, izlandi, norvég és svéd tollforgatók könyvei jelentek meg a fesztiválra, és maguk a szerzők is tiszteletüket tették Budapesten, könyvbemutatókon, író-olvasó találkozókon vettek részt, és nagy szeretettel dedikálták a könyveiket.

Április 26-án került sor New York-i Grand Hyatt Hotelben a 2012-es Edgar Allan Poe-díjak átadására. Az Edgar Allan Poe-díj (Edgar Allan Poe Awards, vagy röviden Edgars) a krimi és a ”misztikus” irodalom (mystery) egyik legrangosabb kitüntetése, amelyet 1946-ban alapított az Amerikai Krimiírók Egyesülete (Mystery Writers of America) elnevezésű New York-i szervezet. A díj a neves XIX. századi amerikai költőről és novellistáról, Edgar Allan Poe-ról, a detektívtörténet műfajának úttörőjéről nevezték el. 2012-ben a legjobb regényért Mo Hayder kapta a díjat Go című művéért, a legjobb elsőkönyves szerzőnek Lori Roy-t választotta a zsűri. Összesen egyébként 15 kategóriában jutalmazták a tollforgatókat.


Vidd hírét!
  •  
  •