Rewind 2012: május

Vidd hírét!
  •  
  •  

Május 1-jén a Szerb Antalszületésének 111. évfordulójára emlékeztek a magyar irodalom berkeiben. Az íróként, költőként, irodalomtörténészként és műfordítóként is tevékenykedő Szerb Antalnak A Pendragon legenda című könyve volt a legismertebb műve, ami nemcsak a magyar irodalomban, hanem talán a világirodalomban is egyedülálló szellemű könyv: esszéregény, bűnügyi regény és kísértethistória keveréke. Hegedűs Géza mondta a regényről, hogy „A magyar irodalom legvilágirodalmibb remekművei közé tartozik.”


Május 2-án egy rangos szórakoztató irodalmi díj átadására került sor Londonban: a legrangosabb brit sci-fi irodalmi elismerésnek számító Arthur C. Clarke-díjat adták át – immár huszonharmadik alkalommal – a SCI-FI-LONDON elnevezésű, egyhetes filmfesztivál keretében. A díjat a Brit Science Fiction Egyesület, a Science Fiction Alapítvány, valamint az SF Crowsnest nevű szervezet által kijelölt hattagú zsűri ítélte oda. A legjobbnak Jane Rogers The Testament of Jessie Lamb című regényénét találták, aki olyan – magyarul is olvasható – szerzőket utasított maga mögé, mint China Miéveille vagy Greg Bear.

Rendhagyó irodalmi és drogprevenciós körút vette kezdetét május 3-án: Kubiszyn Viktor, a Drognapló című önéletrajzi-dokumentumregény szerzője hét állomásból (Győr, Pécs, Szeged, Szolnok, Békéscsaba, Miskolc, Debrecen és Pécs) álló országos körútra indult, középiskolákba, klubokba, kultúrházakban és könyvesboltokba ellátogatva. A körút célja a regényen keresztül minél nyíltabban és gyakrabban beszélgetni a szenvedélybetegség problémáiról. Az 1979-ben Miskolcon született szerző maga is kábítószerfüggő volt 2005 és 2009 között, erről az időszakról szóló könyve 2011-ben jelent meg a Jószöveg Műhely Kiadónál.

Május első felében az Agave Könyvek és az Európa Könyvkiadó is egy-egy úgy szerzővel bővítette addigi kínálatát. Az Agave az ezredforduló utáni sci-fi írók egyik legtermékenyebb tagja, John Scalzi hétkötetes regényciklusának első darabját, a Vének háborúját adta ki. Scalzi – aki mellesleg 2010 óta az Amerikai Science-Fiction és Fantasy Írók Szövetségének elnöke –, a Vének háborújában egy olyan világot ír le, amelyben az emberek űrbéli gyarmatokon élnek és a szűkös erőforrások miatt kegyetlen harcok folynak az újabb gyarmatokért, a Gyarmati Véderő vezetésével. Az Európa Könyvkiadó egy kongói születésű író és költő, Alain Mabanckou Törött pohár című könyvével bővítette palettáját. A szerző 2006-ban irodalmi munkásságáért elnyerte a rangos Renaudot-díjat. A Törött pohár cselekménye Afrikában játszódik, a furcsa nevű (Útrakelt hitel) kocsmában, amelynek tulajdonosa a nem kevésbé fura nevű Makacs Csiga. Törött Pohár pedig egy megfáradt alkoholista, akit a kocsmáros azzal bíz meg, hogy írja le a kocsmában zajló kalandokat, a csodabogár vendégek hőstetteit.

Május 9-én újabb, ezúttal kerek évfordulót ünnepelt a magyar irodalom: Ottlik Géza születésének 100. évfordulóját. A József Attila-, Déry Tibor- és Kossuth-díjas író főműve az Iskola a határon című regény volt, amely annyira rányomta bélyegét a pályafutására, hogy nem ritkán egykötetes írónak tartják. Való igaz, hogy irodalmi munkásságára nem a mennyiség, hanem inkább a minőség jellemző. A Petőfi Irodalmi Múzeumban az évfordulóra emlékezve teljes egészében felolvasták a regényt. A felolvasásban részt vett többek között Esterházy Péter, Tóth Krisztina, Györe Balázs, Takács Katalin, Dömölky János, Dragomán György, Szabó T. Anna, Tarján Tamás, Vathy Zsuzsa, Kőrösi Zoltán, Máté Gábor, Kemény István, Nádasdy Ádám, Radnóti Sándor és a Magyar Színház művészei.

Május 10-én az Osaka Universal Studios bejelentette, hogy 2014-ben Harry Potter élményparkot nyit a japán városban. Az osakai park lesz a harmadik Harry Potter témájú park a világon: az elsőt 2010-ben nyitották a floridai Orlandóban, a második építése folyamatban van, és várhatóan 2016-ban nyílik meg a hollywoodi Universal Studios Parkban, Kaliforniában. A létesítmény helyszínének kiválasztása nem véletlen, hiszen az ázsiai szigetországban a Harry Potter-filmsorozat hét részét több mint 78 millió néző látta, a bevétel pedig meghaladta a 893 millió dollárt.

A hónap közepén két latin-amerikai író halálhíre rengette meg az irodalmi világ berkeit. Előbb május 14-én egy Twitter üzenetben tették közzé, hogy elhunyt Gabriel García Márquez, Nobel-díjas kolumbiai író. Szerencsére kiderült, hogy egy internetes kacsáról van szó, és a hírt még aznap többen is cáfolták, köztük az író családja és a róla elnevezett Gabriel García Márquez Alapítvány az Új Újságírásért elnöke is. A 85 éves író egyébként öregkori demenciában szenved, és testvére szerint nem képes több írni. A másik szerző, akinek bejelentették a halálhírét, a mexikói Carlos Fuentes volt. Az ő esetében viszont nincs szó megtévesztésről, hiszen a 83 éves, 1990 óta Európában élő író május 15-én valóban elhunyt. Fuentes fiatal korában dolgozott újságíróként, volt hazája franciaországi nagykövete. Gabriel García Márquezzel, az argentin Julio Cortázárral, a perui Mario Vargas Llosával annak az írói irányzatnak volt az egyik vezéralakja, amely az 1960–70-es években megújította a latin-amerikai irodalmat, világszínvonalra emelve.

Carlos Fuentes (1928 - 2012) (Fotó: Sáshenka Gutiérrez)

Május 16-án árverésre került sor Párizsban, amelyen Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regénye korai piszkozatának kilenc oldalát – a 17. és 19. fejezet egy-egy részletét – bocsátották aukcióra. A részleteket egy párizsi gyűjtőnél fedezték fel két hónappal korábban. A szakértők úgy vélik, hogy a piszkozat jóval a regény publikálása előttről, feltehetően 1941-ből származik. Az árveréssel megbízott Artcurial aukciósház 40–50 ezer euró közötti összegre számított, ehhez képest rekordáron, a remélt összeg kb. két és félszereséért sikerült túladni a kéziraton.

A május 17–20-i hétvégén került sor a virginiai Arlingtonban az egyik legrangosabb sci-fi és fantasy irodalmi díj, a Nebula díjkiosztó gálájára. A Nebula-díjat 1965-ben alapította az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetsége. Az Amerikai Egyesült Államokban az előző évben megjelent művekért ítélik oda, négy kategóriában: kisnovellák, novellák, kisregények és regények. Emellett a legjobb forgatókönyvért járó a Ray Bradbury-díjat és az ifjúsági irodalom kategóriában pedig az Andre Norton-díjat is ez alkalommal osztotta ki a szervezet. A 2012-es Nebula-díj győztesei: Jo Walton Among Others (legjobb regény), Kij Johnson The Man Who Bridged the Mist, (legjobb kisregény), Geoff Ryman What We Found és Ken Liu The Paper Menangerie. Mind a négy szerzőtől olvashattunk már magyarul – Ken Liutól éppen a győztes novellát, Papírállatok címen. A Ray Bradbury-díj győztese (Neil Gaiman) szintén nem ismeretlen a magyar olvasóközönség számára, míg az Andre Norton-díjat Delia Sherman The Freedom Maze című regénye nyerte el.

Május 23-án a Nincs módunk középszerűnek lenni című rendezvénysorozat keretében az Országos Idegennyelvű Könyvtárban irodalmi estet szerveztekMintha egy vad Móricz regényt olvasnék” címmel. Az előadáson Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész olvasott fel részleteket Móricz életének legviharosabb két évét rögzítő Naplók 1924–1925 című kötetből. Az irodalmi beszélgetésen közreműködött a kötet szerkesztője, Cséve Anna irodalomtörténész, muzeológus és Pécsi György irodalomtörténész.

A hónap végét nem is annyira egy irodalmi, mint inkább egy politikai esemény részletei borzolták fel: május 27-ére tervezték Nyirő József író hamvainak újratemetését Székelyudvarhelyen, Erdélyben. Az 1889-ben született író az Erdélyi Szépmíves Céh alapítója, az Erdélyi Irodalmi Társaság és a Kemény Zsigmond Társaság tagja, majd az Erdélyi Helikon vezető munkatársa volt. Számos novellát, regényt és színművet írt, a legismertebbek a Jézusfaragó ember (novelláskötet), A sibói bölény, Kopjafák, Uz Bence, Madéfalvi veszedelem, Íme az ember. Politikai szerepet vállalt, szélsőjobboldali nézeteket vallott, tagja volt az ún. „nyilas parlamentnek”, ami irodalmi megítélését is negatívan befolyásolta. Emigrációban hunyt el Madridban, 1953-ban. A román kultúrpolitika háborús bűnösként tartotta számon, művei be voltak tiltva a kommunista éra alatt Romániában és Magyarországon is. Újratemetésének gondolata politikai feszültséget generált a két ország között, így végül a pünkösdvasárnapra tervezett eseményt elhalasztották.

Május 28-án ünnepelte a világ az irodalom és filmipar berkeiben legismertebb kém – a 007-es ügyök, James Bond – „atyjának”, Ian Flemingnek a 104. születési évfordulóját. A brit író volt tengerésztiszt és hírszerző, dolgozott újságíróként, majd 45 éves korában megírta első Bond-regényét, a Casino Royale-t. Hőse nevét egy könyvlapcímen szereplő ornitológus neve ihlette. 1964-ben bekövetkezett haláláig összesen tizennégy Bond-regényt írt – az utolsót, Az aranypisztolyos férfit nem tudta befejezni –, amelyekből több mint húsz mozifilm született, legutóbb a 2012-ben Daniel Craig főszereplésével bemutatott Skyfall.

Május 30-án adták át az idei Orange-díjat, amely az Egyesült Királyság legrangosabb, kizárólag női szerzők részére angol nyelven megjelenő regényeikért kiosztott irodalmi díja. A díjat 1996-ban alapították a névadó francia telefontársaság támogatásával, és célja a nemzetközi irodalom támogatása volt. A kitüntetést, és a vele együtt járó 30 ezer fontos pénzjutalmat 2012-ben az amerikai, görög-latin tanárként dolgozó Madeline Miller vehette át Song of Achilles (Akhilleusz dala) című könyvéért. A regény – amely egyébként az írónő első könyve – egy mitológiai történetet dolgoz fel, Akhilleusz és Patroklosz kapcsolatát, gyerekkoruktól egészen Trója ostromakor bekövetkezett halálukig.


Vidd hírét!
  •  
  •