Rewind 2012: augusztus

Vidd hírét!
  •  
  •  

Augusztus 2-án 70. születésnapját ünnepelte Isabel Allende chilei írónő. Peru fővárosában, Limában született 1942-ben. Irodalmi munkásságát 1967-ben kezdte a Paula magazin szerkesztőségi tagjaként, 1969 és 1974 között a Mampato gyerekmagazinnál dolgozott, ahol később főszerkesztő is volt. A chilei televíziónál is megfordult, vezetett kerekasztal-beszélgetéseket, híradót, készített interjúkat. Első regényét 1982-ben adta ki, a Kísértetházat nagyapja halálát követően írta meg. Könyvei világszerte több mint 57 millió példányszámban fogytak, regényeit 35 nyelvre fordították le.


Isabel Allende 2008-ban (fotó: Lori Barra)

Augusztus 7-én bejelentették, hogy Philip Marlowe, a hard-boiled krimik magánnyomozóinak legkeményebbike 53 év után visszatér. A karakter atyja, Raymond Chandler utoljára 1959-ben írt Marlowe-sztorit, ám a Poodle Springs című regényt nem fejezte be. Az végül 1989-ben jelent meg, Robert B. Parker közreműködésének köszönhetően. Marlowe figurája az idők során még elő-előkerült, Parker például 1991-ben is írt egy, Chandler jogutódjai által is engedélyezett folytatást az első Marlowe-regényhez, A hosszú álomhoz, de a nálunk is népszerű Sara Paretsky is használta Chandler detektívjét. 2013-ra a Man Booker-díjas John Banville ír egy újabb Marlowe-regényt. A történet a 40-es években fog játszódni Bay City-ben. Banville a krimijeihez használt álnevén, Benjamin Black néven fogja publikálni a könyvet.

Augusztus 8-án este Westminster városi tanácsa engedélyt adott egy 2,5 méteres Agatha Christie-szobor felállítására. A szobor a Great Newport és a Cranbourn utca sarkára, a Covent Gardenbe, a színházak közelébe kerül. Hatvan éve, 1952-ben mutatták be színházban Agatha Christie Az egérfogó című művét, s a környéken nyolc olyan színház is van, amely játszotta Christie színdarabjait, elsősorban a szóban forgó darabot.

Augusztus 9-én a Forbes közétette hagyományos éves listáját, amelyről kiderül, hogy az írók közül ki keresett a legjobban az elmúlt évben. Az elsők sorrendje 2012-ben sem okozott meglepetést, 2011-ben is James Patterson keresett a legtöbbet a könyvei eladásával, ráadásul túlszárnyalta a 2010-es 84 millió dolláros bevételét, és a Forbes számításai szerint az előző évben 94 millióval vastagodott a pénztárcája/bankszámlája. Patterson több mint kétszer annyit keresett, mint a második helyezett Stephen King, aki a számítások szerint 39 millió amerikai dollárral lett gazdagabb 2011-ben. A harmadik helyre Janet Evanovich került 33 millió dollárral.

Augusztus 15-én elhunyt Harry Harrison amerikai sci-fi író, a nálunk is negjelent Helyet! Helyet! című regény és a Rozsdamentes Acélpatkány regénysorozat szerzője. Vicces és antiutópisztikus műveinek köszönhetően vált világhírűvé, a műfajt – tulajdonképpen a Csillagközi inváziót – a Bill, a galaktika hőse c. regényében is kifigurázta. Pályafutását illusztrátorként kezdte, a képregényekre szakosodott EC Comics-nál dolgozott. Első elbeszélését 1951-ben adta ki, 1957-ben alkotta meg James Bolivar diGriz figuráját, aki Rozsdamentes Acélpatkány néven leghíresebb regénysorozatának főhősévé vált. Harrison 87 évet élt.

Augusztus 22-én a NASA bejelentette, hogy a nemrég elhunyt Ray Bradburyről nevezi el azt a területet a Marson, ahol a bolygót kutató Curiosity leszállt. Az elnevezést a jármű mozgását és kutatásait felügyelő tudományos csapat választotta, és az író kilencvenkettedik születésnapján, 2012. augusztus 22-én tették közzé. Az íróról elnevezett területről egy képet is feltöltöttek az internetre, és egy rövid üzenetet fűztek hozzá: Tiszteletem jeléül, a Marsra való leszállásom helyét neked ajánlom, Ray Bradbury. Üdvözlet a Bradbury Landing-ről!

Augusztus 23-án bejelentették, hogy a BBC2 minisorozatot készít a kétszeres Man Booker-díjas Hilary Mantel regényeiből, a Farkasbőrben és a Holtaknak menete című könyvekből. A regények adaptációját Peter Straughan fogja rendezni, aki a Suszter, szabó, baka, kém c. film forgatókönyvét is írta. A tervek szerint 2013 második felében kerülne a tévésorozat a televíziók képernyőjére. Mantel Tudor-trilógiájának harmadik része még csak ezután jelenik meg – azt különálló drámaként adaptálnák egy későbbi időpontban.


Vidd hírét!
  •  
  •