Rewind 2012 – december

Vidd hírét!
  •  
  •  

December 3-án bejelentették, hogy a BBC tévésorozatot készít  J. K. Rowling első felnőtt regényéből. A tervek szerint 2014-ben kezdenék vetíteni, arról később születik döntés, hogy hány epizódos és milyen hosszú lesz. Rowling ezzel debütál majd a televízió képernyőjén. A brit írónő örül az adaptáció hírének, elmondta, hogy az Átmeneti üresedést mindig is tévéfilmként tudta elképzelni, ha felmerült az adaptáció lehetősége, és szerinte a BBC a legalkalmasabb erre.


A Charles Dickens múzeum (fotó: Laura Porter / About.com, Inc.)

December 10-én újra kinyított Londonban a Charles Dickens-múzeum. A brit főváros központjában álló múzeum vezetése januárban döntött úgy, hogy a regényíró születésének 200. évfordulóját ünneplő Dickens-év ellenére bezárja az emlékmúzeumot. Az emlékház az előző hónapokban teljes felújításon és modernizáláson esett át.  Az összesen 3 millió fontba kerülő munkálatok során felújították a biztonsági rendszert, kiépítették a professzionális audió tárlatvezetést, emellett a múzeum egy diákcsoportoknak szóló ún. tanközponttal és egy hangulatos teázóval is gazdagodott. A ház, melyben a viktoriánus kor legnagyobb regényírója, Charles Dickens 1837 és 1839 között élt családjával, rövid, de mozgalmas időszaknak volt tanúja. Az egyszerűségében is elegáns, György stílusú ház volt Dickens és neje, Catherine Thomson Hogarth első közös otthona, melybe első fiuk, ifj. Charles Dickens megszületése után költöztek be. Itt látta meg a napvilágot soron következő két kislányuk is, Mamie és Kate. Az itt töltött évek szakmailag is gyümölcsözőek voltak, a huszonéves fiatalember ugyanis ez időszak alatt írta a Twist Oliver és a Nicholas Nickleby című regényeit, melyekkel bértollnokból ünnepelt íróvá vált.

December 10-én este Mo Jen Stockholmban átvette a 2012-es irodalmi Nobel-díjat, ünnepi beszéde visszafogott volt, ám a pár nappal korábban tett nyilatkozata megosztotta az embereket. Pénteken a svéd fővárosban megvédte a cenzúrát: erre szerinte ugyanakkora szükség van, mint a reptéri ellenőrzésre. Mo elmondta, szerinte a cenzúra nem áll az igazság útjába, de a rágalmazást és a pletykákat igenis cenzúrázni kellene. Az író arra is utalt, hogy nem fog azokhoz csatlakozni, akik Liu Hsziao-po szabadon engedését követelik. Korábban már elmondta: reméli, hamarosan kiengedik az írót, de jobban nem ment bele a kérdésbe.

December 13-án jelentették be, hogy megtalálták Hans Christian Andersen első meséjét. Esben Brage dán történész teljesen véletlenül akadt rá a leghíresebb meseíró valószínűleg legelső történetére, amely a The Tallow Candle (tükörfordításban: A Faggyúgyertya) címet viseli. A történész október elején találta a hatoldalas szöveget az Dán Állami Irattár által kiküldött archívumokban. Munkájának eredetileg semmi köze nem volt a híres meseíróhoz, egy közeli szigeten élő régi család, a Plum család történetét kívánta tanulmányozni. A füzetbe írt történet egy egykor tiszta, fehér, de mára elhanyagolt, piszkos faggyúgyertyáról szól, amellyel az emberek nem törődtek. Végül egy gyújtósdoboz látja meg benne a belső szépséget, a lehetőséget a ragyogásra, és meggyújtja. A szomorú faggyúgyertya így új életre kel.

Decemberben 15-én horvát kritikusok az egyik legolvasottabb országos terjesztésű napilap, a Jutarnji list szombati összeállításában az év legfontosabb könyvei között említették Nádas Péter Párhuzamos történetek és Szerb Antal Utas és holdvilág c. regényeinek horvát kiadását. A napilap műfajonként is számba vette a Horvátországban idén kiadott mintegy 1500 címet. Az “idegen próza” kategória élén Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye végzett. Miljenko Jergovic, aki az egyik legismertebb és legtöbbet fordított kortárs szerzőnek számít a régióban, a Párhuzamos történetekről nyilatkozott nagyon pozitívan, “maradéktalanul” a “bekebelezettek” csoportjába sorolta magát, megjegyezve, régóta nem olvasott “ilyen intenzív prózai szöveget”.

Jamie Oliver új könyve nyerte 2012-ben is a karácsonyi könyvvásárt az Egyesült Királyságban. Az eladásokat nyomon követő Nielsen BookScan szerint a szakács könyvéből a karácsonyi vásárlások szempontjából mérvadó, december 15. előtti héten csaknem 118 ezer példány fogyott, kétszer annyi, mint amásodik helyezett Guiness rekordok könyve 2013-as kiadásából. A 15-Minute Mealsből egyébként egész évben is nagyon sokat megvettek. Jamie Oliver immár ötödször végzett az első helyen a karácsonyi könyves toplistán, és az ideivel megvan a zsinórban harmadik győzelem is. 2011-ben a Jamie’s Great Britain című könyve végzett az első helyen, 2010-ben a 30-Minute Meals. Korábban 2001-ben és 2005-ben is az ő kötetei fogytak a legnagyobb példányszámban a karácsony előtti időszakban: előbb a Happy Days with the Naked Cheffel, majd az Olasz kajákkal futott be.

December 18-án bejelentették, hogy Angelina Jolie rendezi a Louis Zamperini életéről szóló filmet. Az általunk az év könyvének titulált Rendíthetetlen megfilmesítési jogai már a könyv megjelenésekor megvásárolták, bár Zamperini hihetetlen történetét korábban is megpróbálták vászonra adaptálni. A Universal már az ötvenes években megvásárolta a sztorit, amiből Tony Curtis főszereplésével készült volna film, de valahogy a projektből nem lett semmi. Hillenbrand regényéből a szkriptet a korábbi változatok átdolgozásával William Nicholson, a Gladiátor és a 2012-es A nyomorultak forgatókönyvírója írja. Angelina Jolie szerint Hillenbrand könyve “csodálatos” munka. Elmondta: annyira megindította Louis Zamperini sorsa, hogy nyomban harcba szállt a film megrendezéséért.

December 19-én Patti Smith bejelentette, hogy a Kölykök folytatásán dolgozik. Az énekesnő bohém önéletrajzi könyve már a megjelenése napján hatalmas sikerré vált, nem sokkal később pedig az amerikai Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award) is elnyerte. A könyv a hatvanas évek végéről szól, amelyet a később világhírűvé vált fotóművésszel együtt éltek át. Az új rész is „hasonló időszakról” szól majd, viszont főleg a zenére és az írónő családjára fog fókuszálni. Smith számára 2013 a „munka éve” lesz, mivel a Kölykök folytatása mellett egy másik regényen is dolgozik. A Kölykök című írását a zenész szakma egyik legtökéletesebb alkotásának nevezte a kritika, magyarul a könyv Illés Róbert fordításában jelent meg a Magvető Kiadónál.

Karácsony előtt pár nappal vált ismertté, hogy A szürke ötven árnyalata című bestsellert választotta az olvasóközönség az év könyvévé Nagy-Britanniában. Az E. L. James által írt erotikus trilógia első kötete minden idők legnagyobb példányszámban elkelt könyve lett a szigetországban: több mint hatmilliót adtak el belőle. E. L. James a hír hallatán úgy fogalmazott, nagyon hálás ezért a „fantasztikus elismerésért”, majd köszönetet mondott az olvasóknak és a könyvesboltoknak, hogy ilyen sikeressé tették művét.

December 21-én kézirat aukciót tartottak a Centrális Galériában az utcán élőkért. Az elmúlt évtizedben hagyománnyá vált, hogy az OSA Archívum a Szalmaszál Alapítvánnyal közösen jótékonysági árverést rendez hajléktalanok megsegítésére. Idén az Alapítvány megváltozott helyzete miatt más forgatókönyv szerint zajlott a karitatív akció, idén mintegy 60 neves kortárs magyar költő, író és zeneszerző felajánlott kéziratát árverezték el. Többek között Presser Gábor, Spiró György, Takács Zsuzsa, Térey János, Závada Pál és Závada Péter kézirataira lehet licitálni.


Vidd hírét!
  •  
  •