Novellákkal ünneplik a Doctor Who-sorozatot

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ötven évvel ezelőtt debütált Nagy-Britanniában a Doctor Who c. tévésorozat – nálunk sajnos csak a 2005-ben újraindított, új évad került a televíziók képernyőjére, az eredeti sorozat nem, így csak a megrögzött rajongók tudják, hogy a Ki vagy, doki? címmel futó széria egy óriási háttérrel rendelkező kultikus angol sorozat. Az eredeti első epizódját 1963. november 23-án mutatták be Angliában – azaz 2013 novemberében lesz 50 éves. Az idén tizenegy novellával ünneplik a sorozatot. Mindegyik történet a Doktor egy-egy újabb inkarnációjáról szól, és neves meseírók tollából származik majd az összes.


Az első író nevét január 7-én hozták nyilvánosságra: a január 23-án megjelenő első elbeszélést a nálunk is népszerű Artemis Fowl-sorozat szerzője, Eoin Colfer írja. Colfer a Guardiannek elmondta, azért esett rá a választás, mert az első Doktor egy picit ingerlékeny, rosszkedvű figura volt. A sorozat későbbi főszereplői élénkebbé, egyszersmind kissé gyermetegebbé váltak, de Colfer az elsőt találta érdekesnek, mivel így lehetősége lesz játszani a némileg fejletlen karakterrel. Colfer gyerekként ismerkedett meg Doktorral, a sorozat főhősével, de előbb a könyveket olvasta (amelyek 1965-től kezdődően jelentek meg a tévésorozattal párhuzamosan, és többnyire az eredeti széria átírt változatai voltak), aztán fedezte fel a tévésorozatot, és rádöbbent, hogy a képernyőn látott verzió majdnem ugyanolyan, mint amilyennek ő a történeteket a könyvek alapján elképzelte.

A sorozat 50. évfordulójára írt novellasorozat darabjai az elkövetkező hónapok 23. napján jelennek meg, egyelőre csak elektronikus formában, és egységesen 1,99 fontba kerülnek. A sorozatot megjelentető Puffin Books csak annyit árult el a további szerzőkről, hogy lesz közöttük nemzetközi sikerszerző és irodalmi díjas tollforgató egyaránt, és hogy az egyes írók kilétét minden hónap első keddjén fedik fel. Mindenki más és más stílusban fogja megalkotni a főszereplőt, másképp értelmezi a karaktert és a saját fantáziája szerint alakítja a történetet.

A Guinness Rekordok Könyvében a világ leghosszabb ideig műsoron levő sci-fi sorozataként jegyzett széria egy rejtélyes, Doktor nevű időutazó kalandjairól szól. Nagy Britanniában és máshol is kultusz-sorozat lett és a brit tévés szakma generációira volt hatással, akik közül sokan a sorozatot nézve nőttek fel. A kritikusok és a közönség az egyik legjobb brit műsornak tartotta és 2006-ban elnyerte a legjobb drámasorozatnak járó BAFTA-díjat, ezen kívül pedig 2005 óta ötször egymás után nyert dráma kategóriában a National Television Awards-on.

Forrás: The Guardian, doctorwhohungary.hu, gunda.hu, wikipédia


Vidd hírét!
  •  
  •