Remekművek szamizdatban: Hódolat Katalóniának

Vidd hírét!
 
 

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár januárban az NKA támogatásával indított irodalmi sorozatában azokkal a kiemelkedő világirodalmi alkotásokkal foglalkozott, amelyek nem jelenhettek meg magyar fordításban csak a rendszerváltás után. Az előadássorozatban olyan emblematikus művekről beszélgettek az egykori fordítók és kiadók, mint Orwell és Bulgakov alkotásai. A rendezvénysorozat keretében az érdeklődők megismerkedhettek a fordítások történetével, szamizdat kiadásaikkal, majd nyilvánosságra kerülésükkel a rendszerváltozás után.

A cenzúra, a kiadás jogának állami monopóliuma hozta magával az illegális kiadványok megjelenését. A szamizdat a kommunista rendszerekben volt jelen, amelyet azért írtak, nyomtattak és terjesztettek titokban, mert a rezsim cenzúrája betiltotta volna a közölt tartalmak terjesztését. A magyar demokratikus ellenzék megszerveződésében igen fontos mérföldkövet jelentettek a hetvenes évek második felében megjelenő alkalmi és rendszeres szamizdat periodikák, kiadványok. A szamizdatok reneszánsza azonban a nyolcvanas évekre tehető.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár négyrészes sorozatában az érdeklődők eddig Bart István, Takács Ferenc, Dr. Hetényi Zsuzsa és Spiró György beszélgetéseit hallgathatták meg. A záró rendezvényen, 2013. február 26-án kedden, 18 órától Orwell Hódolat Katalóniának című művéről beszélget Betlen János és Tóth László. Orwell 1936-ban Barcelonába utazott, hogy a spanyol polgárháborúról tudósítson. Az ILP ajánlólevele juttatta be a marxista POUM-hoz, ahol aztán fegyvert ragadott. A POUM míliciában az aragóniai fronton harcolt, ahol egy fasiszta orvlövész megsebesítette a nyakán. Visszaszállították a hátországba, de amíg lábadozott, kitörtek a barcelonai harcok, amelyekben részt vett. 1937 közepére a spanyol kommunisták megkezdték leszámolásukat a POUM-mal, ezért Orwell és felesége kimenekültek az országból. Orwell baloldali nézeteit a spanyol polgárháború kitörése még jobban megerősítette. Ám miután az NKVD irányítása alatt álló kommunisták több harcostársát megölték, illetve börtönbe vetették, olthatatlan ellenszenv és bizalmatlanság támadt benne a kommunistákkal és a sztálinista Szovjetunióval szemben. Szinte élete végéig tartott attól, hogy Trockijhoz hasonlóan egy szovjet merénylet áldozatává válik. Spanyolországból feleségével Franciaországba menekült. 1938-ban jelent meg a spanyolországi élményeiből táplálkozó Hódolat Katalóniának című könyve.

A regény Orwell polgárháborús élményeiről szól, és egyben emléket állít a POUM-milícia önkénteseinek, akik a tragikus végű „kétfrontos” küzdelemben vettek részt a kommunista titkos rendőrség és a Franco-gárdisták gyilkos harapófogójában.


Vidd hírét!