Kipling-költemények kerültek elő

Vidd hírét!
  •  
  •  

Rudyard Kipling soha nem látott költeményeire bukkant egy amerikai professzor. Thomas Pinney a család iratai, a híres Cunard Line hajózási vállalat egy korábbi vezetőjének archívumában és egy manhattani ház felújításánál talált több mint 50 olyan verset, amelyet korábban soha nem publikáltak. Az irodalmi művek egy része az első világháború korai szakaszából származik, abból az időből, amikor Kipling még támogatta a háborút. Ő segített a fiának, Johnnak, hogy feladatot kapjon az ír gárdánál. Egy másik vers 1915-ből származik; a fia eleste után írt Epitaphs of the War-ban (tükörfordításban: A háború sírfeliratai) már kevésbé lelkes a konfliktust illetően. A versek angolul márciusban jelennek meg egy kötetben.


Kipling munkásságát méltánytalanul mellőzték az irodalomkutatók, mondja a Kaliforniai Egyetem nyugalmazott professzora, és az okok politikai indíttatásúak. Noha 1907-ben az angol nyelven alkotó írók közül elsőként kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, a hírneve megszenvedte azt, hogy a személyéről sokan a brit imperializmusra asszociáltak. George Orwell egyenesen soviniszta imperialistának nevezte Kiplinget.

Pinney szerint Kipling írásait soha nem vizsgálták meg kellőképpen, de ez napjainkban megváltozik. Nagyon sok azonosítatlan, kiadatlan műve hever szanaszét, a nyugalmazott professzor azt mondja, hogy éppen most bukkant rá a szerző egy másik munkájára, és ez egy Kipling-rajongó számára nagyszerű dolog.

Linda Bree, a Cambridge University Press irodalmi főszerkesztője szerint valamennyi költemény nagyon megnyerő. Bree egyetért Pinney-vel abban, hogy Kiplinget mostanig nagyon mellőzték. Szerinte ez azért történt, mert Kipling versei viszonylag egyszerűek, hétköznapi szituációkról szólnak.

A soha nem látott 50 vers egy háromkötetes sorozatban fog megjelenni március 7-én, másik 1300 Kipling-költeménnyel együtt.


Vidd hírét!
  •  
  •