Logikai rejtvény Scott Turow regényéért

Vidd hírét!
 •  
 •  

Március 7-én megjelenik Scott Turow regénye, az Ártatlanságra ítélve. A Lapozóban már olvasható egy ötven oldalas (!) részlet a könyvből, és március hónap folyamán a terveink szerint recenziót is írunk arról a törvényszéki drámáról, amely alapjaiban változtatta meg a jogi thriller műfaját – addig viszont itt egy játék, amelynek a végén három olvasónk a regény egy-egy példányát viheti haza.


Hogy stílusosak legyünk, a játékot egy tárgyalóterembe helyezzük, és te leszel a főszereplő. Képzeld el, hogy a mélyen tisztelt bíróság előtt állsz, és ügyvédként te képviseled a vádat. Négy gyanúsítottad van, az egyikük egy értékes gyémántot lopott. A megkérdezett négy férfi közül egyik hazudik, a másik három viszont igazat mond. Azt kell kideríteni, hogy melyikük a tolvaj. Nyugodj meg, jogi ismeretekre most nem lesz szükséged, elég segítségül hívni a jó öreg logikát. A tanúk padján tehát megjelenik a négy férfi, sorban előadják a mondanivalójukat, amelyeket röviden, egy mondatban így lehet összefoglalni:

 • Péter: Egész biztosan nem én voltam.
 • Róbert: Ferenc lopta el a gyémántot.
 • Ferenc: Gábornál kell keresni a gyémántot, ő volt.
 • Gábor: Ferenc hazudik, amikor azt mondja, hogy én vagyok a tolvaj.

A te feladatod, hogy megállapítsd: a fentiek közül ki a tolvaj? Ne feledd el: csak az egyikük hazudik, mert menteni szeretné a bőrét.

(Egy kis segítség: vizsgáld meg egyenként mind a négy gyanúsítottat. Tegyél egy H (hamis) betűt az egyik név/kijelentés mellé, így a másik három neve/kijelentése mellé I (igaz) betű jár. Találd meg azt a felállást, ahol egy állítás valóban hamis, három másik pedig ezzel egyidőben tényleg igaz.)

EZ A JÁTÉK VÉGET ÉRT, EREDMÉNYHIRDETÉS KÖVETKEZIK:

…előtte viszont lássuk a helyes megoldást. A fenti négy állítás közül az egyik hamis, a másik három viszont igaz. Azt kell megvizsgálni, hogy ez a felállás (3 igaz az 1 hamis ellen) melyik esetben állja meg a helyét. Ha azt feltételezzük, hogy (1) Péter hazudik (“Egész biztosan nem én voltam”), az azt jelentené, hogy ő volt (ő lopta el a gyámántot) ÉS a másik három igazat mond. Igen ám, de ebben az esetben Róbert állítását (“Ferenc lopta el…”) igaznak kell tekintsük, ami azt jelenti, hogy máris két tettesünk van. Így tehát nem Péter hazudik, meg kell vizsgáljuk a második esetet; lássuk milyen az, ha azt feltételezzük, hogy (2) Róbert hazudik. Ha Róbert hazudik, mindenki más kötelezően igazat mond, tehát Ferenc is, akiről viszont az igazat beszélő Gábor azt mondja, hogy hazudik. Két ember nem hazudhat, így ez a felállás sem jó. A harmadik esetben (3) Ferenc hazudik, és a másik három igazat mond: Gábor igazat mond, amikor azt állítja, hogy Ferenc hazudik (és ez rendben is van, mert azt feltételeztük, hogy Ferenc hazudik), Péter igazat mond, amikor azt mondja, hogy nem ő volt, és Róbert is igazat mond: Ferenc lopta el. Ez a helyes megoldás.

A biztonság kedvéért vizsgáljuk meg a negyedik verziót is: Gábor hazudik, amikor azt állítja, hogy Ferenc hazudik, vagyis Ferenc igazat mond. Ferenc azt állítja, hogy Gábor lopott, de Róbert (aki elvileg igazat beszél) azt mondja, hogy Ferenc lopta el, ez pedig nem lehetséges. Marad az egyetlen helyes megoldásnak az, hogy FERENC a tettes.

Közel 350-en vettek részt a játékban, és körülbelül 85 százaléka fejtette meg jól a feladványt. Közülük az alábbi háromnak kedvezett a szerencse:

  • Benczik Péter
  • Elekes Péter
  • Domonics István

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailen is értesítjük. A következő napokban új játék rajtol, ne maradjatok le róla!

A játék március 9-én, szombaton éjfélkor ér véget, eredményt pedig március 10-én, vasárnap hirdetünk. Három jó válaszoló Scott Turow Ártatlanságra ítélve c. regényének egy-egy példányát nyeri. Több helyes megfejtés esetén a nyertesekről sorshúzással döntünk.

A nyereményről

Rusty Sabich helyettes főügyész egy közép-nyugati nagyvárosban. Amikor kolléganője, Carolyn Polhemus brutális gyilkosság áldozatává válik, főnökük, aki éppen ádáz kampányt folytat az újraválasztásáért, Rustyt bízza meg a nyomozás lefolytatásával. Sürgősen meg kell oldania az ügyet, ha lehet, még a választások előtt. Még mielőtt kiderülne, hogy viszonya volt az áldozattal. Az események azonban csakhamar nem várt fordulatot vesznek, amikor Rusty élete legszörnyűbb rémálmába csöppenve a vádlottak padján találja magát. Az amerikai igazságszolgáltatás útvesztőjében kibontakozó, lebilincselően feszült tárgyalótermi dráma lerántja a leplet az ambícióról, a megszállottságról, a képmutatásról, valamint az ember eredendő gyengeségeiről és legsötétebb titkairól. És mindvégig ott lebeg a kérdés: ki ölte meg Carolyn Polhemust?

Adatvédelmi elveink nem változtak, az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Ha részt veszel ezen a játékon, azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk.


Vidd hírét!
 •  
 •