Le Carré: A Delicate Truth – magyarul szeptemberben

Vidd hírét!
 
 

Ahogy arról már január végén is szóltunk, angol nyelven e-könyv formátumban április 25-én, nyomtatásban pedig május 7-én jelenik meg John le Carré új regénye A Delicate Truth címmel. Ez lesz a klasszikus kémregények atyjának huszonharmadik műve, és már most hatalmas várakozás előzi meg. Angliában a kiadója szerint ez az év legjobban várt könyve, és ezt igazolhatja, hogy már hosszú ideje megtalálható minden fontos nemzetközi magazin irodalmi várólistáján.

Az A Delicate Truth története 2008-ban kezdődik, és időben három évet ölel fel. Egy brit állami hivatalnokot Gibraltárra küldenek, ahol éppen a Futótűz kódnevű terrorelhárító művelet veszi kezdetét. A cél: elfogni egy dzsihádista fegyverkereskedőt. A hivatalnok feladata rendkívüli diszkréciót igényel: a külügyminiszternek kell jelentenie mindent, amit lát és hall. A küldetés ráadásul annyira kényes, hogy még Toby Bell, a külügyminiszter titkára sem tud a létezéséről. A műveletet látszólag minden gond nélkül elvégzik. Vagy mégsem?

Három évvel később egy lefokozott, halottnak hitt katona a Különleges Erőktől életjelet ad magáról, miszerint olyan információkkal jelentkezik, amik romba dönthetik a brit külügyminisztériumot. A Futótűz-akció valóban az a diadal volt, amiként beszámoltak róla, vagy egy könyörtelenül elfojtott, tragikus fiaskó? Sir Christopher “Kit” Probyn, korábbi brit diplomata, éppen a jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti. A múltjában élő szellemektől azonban nem tud megszabadulni, így kétségbeesetten próbál Toby Belltől válaszokat kapni. A két férfit egy generáció választja el egymástól, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy külön utakon járva, de a koronát hűen szolgálva mindketten rájöjjenek az igazságra a Futótűz-akcióval kapcsolatban.

John le Carré lassan Magyarországon is elfoglalja az őt megillető helyet mind az olvasók, mind a kritikusok szemében, mint a kortárs angol regény egyik legnagyszerűbb alakja. A Suszter, szabó, baka, kém és az Egy tökéletes kém című regények a hazai sikerlistákon is sokáig szerepeltek, a köteteket az Agave Könyvek, a szerző hazai kiadója többször is után kellett nyomja. Jó hír le Carré rajongóinak, hogy az A Delicate Truth szeptemberben napvilágot lát magyarul is, előtte pedig még májusban megjelenik A kém, aki bejött a hidegről című mesterműnek az ötvenedik évfordulós, ünnepi változata, új borítóval. Ez volt John le Carrénak azon kötete, amiért megkapta az Edgar-díjat, és megalapozta a hírnevét a kémregények műfajában, amit később nem csak mindenre kiterjedő tudásával, de szépirodalmi soraival addig nem ismert magaslatokba emelt.

A kém, aki bejött a hidegről más szempontból is fontos le Carré-regény az Agave Könyveknél: ez a kötet volt az első, amivel a kiadó elkezdte John le Carré életműsorozatának gondozását még 2008-ban. A regény azóta hiánycikké vált a könyvesboltokban. Most extra tartalmakkal megjelenik újra: a regény mellett két, rendkívül személyes hangvételű írás is helyet kapott a szerző tollából. Az előszóban arról mesél, hogy mit jelentett neki és a regénynek ez a fél évszázad, az utószóban pedig felidézi a legendás film születésének körülményeit.


Vidd hírét!