Daniel Glattauer: Örökké tiéd

Írta : Daniel Glattauer
Eredeti cím : Ewig Dein
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : Örökké tiéd
Fordította : Szitás Erzsébet
Kiadó : Park Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 217
80
Vidd hírét!
  •  
  •  

Az osztrák Daniel Glattauer romantikus regényei által vált ismertté. Legújabb regénye, az Örökké tiéd egy újabb szerelmes történet, ez a regény azonban más, mint az eddigiek. „Thrillerbe forduló szerelmi történet. Humoros, fordulatos, lélegzetelállító.” – írta róla a Die Presse.


Akárcsak egy megszokott romantikus regényben, minden szépen és jól kezdődik. Judith és Hannes a véletlen folytán találkoznak egy szupermarketben, a férfinak megtetszik a nő, ezért nem sokkal később felbukkan a nő kis lámpaüzletében; onnantól kezdve pedig egyre sűrűbbé válnak találkozásaik, mígnem szerelmesek lesznek egymásba.

Judith a harmincas éveiben járó szingli, aki elfogadta és megszokta egyedüllétét, és annak előnyei szerint él. Hannes egy nőtlen építész, aki lehengerlő modorával mindenkit levesz a lábáról, nemcsak Judithot, de annak családját és barátait is. A dolgok szépen alakulnak kettejük között, bár már rögtön a legelején akadnak nyugtalanító jelek Judith számára. Hamar egyértelművé válik mindkettőjük számára, hogy Hannes sokkal gyorsabb ütemben halad, sokkal jobban szereti a nőt, és sokkal többet vár el tőle, mint az fordítva történik. Innentől kezdve pedig csak sokasodnak és fokozódnak a problémák. Hannes szerelme egyre fojtogatóbb Judith számára, menekülési kísérlete pedig kudarcba fullad. A férfi olyannyira behálózta nemcsak őt, de családját és barátait is, hogy első szakítási kísérlete kapcsolatuk folytatásával végződik, a továbbiakban pedig, amikor a problémák még súlyosabbá válnak, Judith teljesen magára marad. Tudomásul kell vennie, hogy sem családtagjai, sem barátai nem látnak át a férfin, ezért azt támogatják, nem pedig őt. Míg mindenki más azt hiszi, hogy Judith meggondolatlanul eldobta magától az álomférfit, Hannes pedig megértéssel és türelemmel próbálja visszahódítani a szívét, addig Hannes látszólagos elmebetegségbe sodorja a nőt, hogy majd ott lehessen mellette, támogathassa és szerethesse. Hiszen megmondta már az elején Judithnak: „Te vagy az én fényem, én a te árnyékod. Már egyikünk sem létezhet a másik nélkül.” Judith pedig egyedül a tini Bianca, lámpaüzlete kisegítőjére számíthat.

Az Örökké tiéd úgy indul, mint bármelyik szerelmi történet. Ha rögtön az elején nem sejtetné meg az író a későbbi bonyodalmakat, akár unalmasnak is tűnne az első oldalak után. Így azonban felkelti az olvasó érdeklődését, könnyed, világos és fordulatos stílusával és nyelvezetével pedig magával ragadja azt. A regény egyik erőssége, hogy az író nem ragad le a részletek kibontakoztatásánál, az ugyanis egy átlagos szerelmes történet szintjére redukálná a regényt. Ehelyett könnyed stílusban, fordulatosan viszi magával az olvasót fejezetről fejezetre, megadva a lehetőséget, hogy az olvasó Judith-tal együtt próbálja meg összerakni a képet. A szereplők bemutatásánál hasonlóan jár el az író: az aprólékos részletezés helyett a cselekedeteiken keresztül mutatja be vonásaikat, jellemüket, ami szintén a mesélés erősségét képezi.

A könyv tizenöt fejezetből áll, amelyeket az író fázisoknak nevez. Ezek tulajdonképpen Judith és Hannes kapcsolatának a fázisai, a találkozástól a birtokolni akaráson át Judith úgynevezett felszabadulásáig. A regény fejezetekre tagoltsága, valamint a fejezeteken belüli pontokba rendezettség csak megerősítik azt a könnyed, világos stílust, amelyben Glattauer a történetet megírta.

Az Örökké tiéd egy izgalmas regény a thriller általános elemeivel tarkítva, thrillernek azonban mégsem nevezném. Talán épp az írói stílusa miatt – ami ugyan a regény erőssége – sokkal könnyedebbnek és könnyebben emészthetőnek hat, mint egy thriller.  Úgy gondolom viszont, hogy ha egy jó rendező szabadon engedné fantáziáját, egész jó, tetőtől-talpig (romantikus) thrillert forgathatna a regényből.

Ha felébresztette a kiváncsiságodat a könyv, lapozz bele!


Vidd hírét!
  •  
  •