Új szerző mutatkozik be az Agavénál: James Forrester

Vidd hírét!
  •  
  •  

James Forrester személyében új szerző mutatkozik be az Agave Könyveknél. Az angol fővároshoz tartozó Petts Woodban (Kent megye) született író, történész valódi neve Ian Mortimer és az utóbbi idők egyik legnagyobb szaktekintéllyel rendelkező történészeként tartják számon. Az elmúlt másfél évtizedben számos kutatása, könyve jelent meg a középkori Angliáról, melyekben számos témát körbejárt a királyok uralkodásától kezdve a családokban zajló örökösödés kérdésén át egészen az orvosok életének és az orvostudomány fejlődésének bemutatásáig.


Ian Mortimer nem minden esetben használja a James Forrester álnevet. Amint az a hivatalos honlapjáról is kiderül, a szerző csupán történelmi thrillerek, fikciók írásakor látja el munkáit az említett álnévvel. A pszeudonim eredete egyszerű: Ian James Forrester Mortimer teljes nevének középső részét használja álnévként.

James Forrester tagja a Royal Historical Societynek, dolgozott kutatóként az exeteri és readingi egyetemeknek, és számos jelentős munkát végzett el a Royal Commission on Historical Manuscripts intézmény számára. Szabadidejében kezdett el történelmi krimiket írni, történeteinek helyszíne Anglia, amelyet mindenkinél jobban ismer. Forrester figyelme leginkább a XIV. és XVIII. század közötti Anglia történelmére összpontosul, regényeinek cselekményei is ebben az időszakban zajlanak. 2010-ben jelent meg a Megszentelt árulás (Sacred Treason) című bemutatkozó regénye, ami azóta trilógiává bővült.

A könyv fülszövegéből kiderül, hogy Londonban (1563-at írunk) nyugtalanság uralkodik, katolikus összeesküvések szerveződnek a fiatal Erzsébet királynő ellen szerte az országban. Egy késő éjjelen William Harley Clarenceux-t váratlanul meglátogatja régi barátja és katolikus hittársa, Henry Machyn, aki ráveszi a vonakodó heroldot, hogy rejtse el a hosszú éveken át írt krónikáját. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a könyv valami sötét titkot rejt, amely veszélyt hozhat rá, de ennek mértékét felbecsülni sem képes, amíg szembe nem találja magát Francis Walsinghammel és könyörtelen megbízottjával, Richard Crackenthorpe-pal, akik bármit megtennének annak érdekében, hogy megszerezzék a krónikát.

Clarenceux-nak az élete függ attól, hogy kiderítse, milyen titkot rejt a krónika, és kik alkotják az ennek őrzésére alapított titkos társaságot. Az egyre veszélyesebbé váló nyomozása során egyetlen társa Machyn felesége, Rebecca, akivel állandó életveszély közepette próbálják kibogozni a rejtély szálait, miközben Walsingham emberei folyamatosan a sarkukban vannak. Clarenceux pedig fokozatosan kezd ráébredni, hogy a tulajdonukban lévő krónikában rejlő titok az egész országot romlásba döntheti.

A regény a történelmi krimik kategóriájába sorolható, műfaját illetően a C.J. Sansom által megteremtett Shardlake-sorozattal mutat hasonlóságot. A Shardlake-sorozat révén az olvasó betekintést nyerhet Anglia történelmének egyik legérdekesebb korszakába. Ezidáig C. J. Sansom tollából öt regény jelent meg az Agave gondozásában. Az Olvasoterem.com-on az Apokalipszisről és A bosszú nyilairól olvashattatok.


Vidd hírét!
  •  
  •