Könyvek a pápaválasztás apropóján

Vidd hírét!
 
 

A könyvkiadás is beállt a sorba, a szakma meglovagol minden hullámot, és ma már nincs az a világesemény, amit ne tudnának kihasználni – nem feltétlenül a szó rossz értelmében. Új elnök került a Fehér Házba? Rögtön felbukkan három-négy újságíró, aki megírja a leköszönő és/vagy a beköltöző államférfi életrajzát, eddigi tevékenységét. Menekülni kényszerül a WikiLeaks alapítója? Mindjárt egyszerre hárman szeretnék elmesélni, hogy milyen volt vele dolgozni, hogyan jutottak hozzá az Egyesült Államok titkos irataihoz, mitől ment szét a csapat. Botrányba fullad a Nemzetközi Valutaalap igazgatójának a karrierje? Majd sorra jelentkeznek a hölgyek, akiknek állítólag szeretője volt a történet főszereplője, és pikánsabbnál pikánsabb részletekkel borzongatják az olvasóközönséget – vagy terrorizálják az érintetteket, nézőpont kérdése. Az USA végre elkapja az első számú ellenséget? Még a kommandó soraiból is kerül egy ember, aki – a Pentagon rosszallása ellenére is – hajlandó elmesélni az akció történetét, ami persze homlokegyenest ellentmond Washington hivatalos változatának. A katolikus egyház új vezetőt választ? Rögtön előkerülnek a fiók mélyén az éppen erre az alkalomra tartogatott kéziratok, bekérettetnek még vázlatos munkák, és heteken belül, gyakorlatilag rekordgyorsasággal a könyvesboltok polcaira kerülnek XVI. Benedek titkos iratai, Ferenc pápa elmélkedései, a Vatikán kulisszatitkai – már ha egyáltalán van kulisszája a Vatikánnak.

Ferenc pápa könyve angolul május 7-én jelenik meg; az On Heaven and Earth című kötetből kiderülnek Jorge Mario Bergoglio abortuszról, azonos neműek házasságáról és a fundamentalizmusról alkotott nézetei. A könyv tulajdonképpen az egykori Buenos Aires-i érsek és az argentin rabbi és biofizikus Abraham Skorka beszélgetéseit tartalmazza, amelyet a két egyházi méltóság többek között a holokausztról, a homoszexualitásról, az eutanáziáról, a globalizációról, az ateizmusról és Istenről folytatott. A könyv angol kiadója szerint azért is időszerű ezeknek a társalgásoknak a megjelentetése, mert általuk mindenki számára világossá válik, hogy Ferenc pápa mennyire elkötelezett híve a vallások közötti párbeszédnek. A könyv egyébként csak angol nyelven újdonság, spanyol nyelvterületen (Spanyolországban és Dél-Amerikában) 2010-ben jelent meg Sobre el Cielo y la Tierra címmel. Ferenc pápa eddig összesen 11 könyvet írt, ez a sorban a kilencedik volt.

Magyarul a Libri Könyvkiadó gondozásában jelent meg az elmúlt napokban egy olyan könyv, amely a pápaválasztás titkairól mesél. Atto Melani, a Napkirály titkosügynöke az 1700-as konklávé előtt összeállított egy különösen szórakozató kézikönyvet, hogy ezzel segítsen XIV. Lajosnak a neki tetsző irányba befolyásolni a pápaválasztást. A hivatalos menetrend mellett Melani apát a konklávét kísérő cselszövések, sötét játszmák és a legpikánsabb anekdoták világába is igyekezett beavatni az olvasóját. A világhírű kasztrált énekes volt a Napkirály legfontosabb informátora, ugyanakkor bíborosokkal, fejedelmekkel, királyokkal és pápákkal ápolt bizalmas kapcsolatot. Ma már nem titok, hogy ténykedése komoly szerepet játszott XI. Kelemen megválasztásában. A Libri Könyvkiadónál megjelent könyv szerzői, Rita Monaldi és Francesco Sorti egy párizsi archívumban fedezte fel ezt a kis könyvet, Atto Melani elveszettnek hitt levelezése mellett. Az anyag nagy részét felhasználták történelmi regénysorozatukhoz, melynek főhőse maga Melani apát, és amelyből eddig összesen öt kötet készült el (Imprimatur, Secretum, Veritas, Mysterium, Intrika). A Szent Péter trónja azonban Melani apát saját keze munkája, ami a szerzőpáros gondozásában immár 13 országba jutott el, és meglepő adalékokkal járult hozzá a katolikus egyház történetéhez.

Egy a Vatikán falain belül dolgozó „Maria” álnevű informátor által kijuttatott több száz pápai irat, levél képezi annak a könyvnek az alapját, amely március végén jelenik meg Őszentsége XVI. Benedek titkos iratai címmel, az Alexandra Kiadócsoporthoz tartozó Art Nouveau Kiadónál. A könyv számos kényes, rejtegetett ügyet tárgyal, amelyekben így vagy úgy, de vatikáni szálak is vannak: kétes eredetű adományok, protekciókérések, Berlusconi szexbotrányai, a pedofilügyek egyházi elhallgatása, személyi intrikák, titkosszolgálati követések, egyes püspökök mértéktelensége a világ legkülönbözőbb pontjain.

XVI. Benedek 2013. február 11-én bejelentett lemondása találgatások sorát indította el, hiszen Szent Péter trónusát önszántából rajta kívül csupán egyetlen pápa hagyta el. A hír hallatán sokakban felmerült a kérdés: valóban csak az indoklásban szereplő megrendült egészségi állapot az oka a leköszönésnek? Gianluigi Nuzzi nagy port kavaró könyve még húsba vágóbb a pápai lemondás fényében. Egy bizalmas informátor jóvoltából Nuzzi olyan féltve őrzött dokumentumok birtokába jutott, melyek lerántják a leplet a Vatikánban folyó titkos ügyletekről. A könyv-ben kirajzolódó történetek nemcsak a katolikus egyházra, hanem az olasz kormányra is mély árnyékot vetnek. Magyarul várhatóan március 27-én jelenik meg.

A bekezdésben említett jelenség kiterjedt tehát a Vatikánra is. Elképzelhető, hogy az elkövetkező hónapokban további könyvek követik majd a fent felsoroltakat, amelyek egyéb érdekességekre, titkokra, összefüggésekre derítenek fényt. Ezeknek a könyveknek minden bizonnyal megvan a maga hasznuk: ugyanazokat a dolgokat adott esetben több szemszögből is megvilágítják, a hétköznapi ember szeme előtt rejtve maradt eseményekre, kapcsolatokra világítanak rá, közelebb visznek a történésekhez. De vajon szükség van egy határra? És ha igen, akkor hol van a határ?


Vidd hírét!