Sci-fi díjakat osztottak az elmúlt hétvégén

Vidd hírét!
  •  
  •  

Két rangos sci-fi díj átadására került sor az elmúlt hétvégén: péntek este az Egyesült Államokban adták át a Philip K. Dick-díjat, vasárnap Nagy-Britanniában pedig a BSFA-díjat.


A Philip K. Dick-díjat a névadó neves sci-fi író emlékére alapította 1982-ben Thomas Disch író, valamint David G. Hartwell szerkesztő, Paul S. Williams újságíró, író és Charles N. Brown szerkesztő. A díjat a Philadelphia Sci-fi Társaság (Philadelphia Science Fiction Society) szponzorálja, és 2005 óta a Philip K. Dick Trust is támogatja, jelenleg pedig David G. Hartwell, valamint Gordon Van Gelder adminisztrálja. Évente egy olyan, zsűri által legjobbnak talált, előző évben megjelent puhatáblás sci-fi regénynek ítélik oda, amely még nem jelent meg keménykötésű változatban. A díjátadóra általában a Norwescon elnevezésű sci-fi találkozó keretében kerül sor, amely az egyik legnagyobb regionális sci-fi és fantasy összejövetel az Egyesült Államokban. A rendezvény főtámogatója az Északnyugati Sci-fi Társaság (NorthWest Science Fiction Society).

Az idei Norwescon 2013. március 28–31 között zajlott a Washington államban található Sea Tac nevű kisvárosban. A 2012-es Philip K. Dick-díjat a szakmában dolgozó szerzőkből, fordítókból, szerkesztőkből álló öttagú bizottság ítélte oda. A zsűri összetétele: Elizabeth Bear, Siobhan Carroll, Michael Kandel, Jamil Nasir és Tim Sullivan.

A díjra összesen hét szerző egy-egy regényét jelölték. Ezek közül Brian Francis Slattery Lost Everything című regényét találta a legjobbnak a zsűri. Slattery amerikai író, a The New Haven Review című negyedévente megjelenő irodalmi lap szerkesztője. A Lost Everything a harmadik regénye. A regény egy poszt-apokaliptikus történet, amelyet az 1984 és Az út című nagysikerű regényekhez hasonlítanak. A nem túl távoli jövőben játszódó történetben egy férfi (Bauxite tiszteletes) a legjobb barátja (Sunny Jim) kíséretében hajózik a Susquehanna folyón. A háború és az éghajlatváltozás által a felismerhetetlenségig tépázott világban mindenkit komoly veszteségek értek: a tiszteletes elveszítette egyházát, és talán a hitét is, míg barátja elveszítette feleségét. Abban a reményben utaznak, hogy az folyó mentén található Binghamton nevű városban találkozhatnak Sunny Jim nővérével és fiával. Nyomában azonban ott van egy hadsereg és saját megrázó múltjuk. A Lost Everything egy lenyűgöző regény családról és hitről, arról, hogyan lehet a reménytelenségből is kicsikarni a reményt. Magyar nyelven egyelőre sem ez, sem a szerző korábbi regényei nem olvashatók.

Brian Francis Slattery, a díjnyertes regény szerzője

A BSFA-díjat a Brit Science Fiction Szövetség (British Science Fiction Association) alapította. Legelőször 1969-ben ítélték oda, azóta egyetlen kivétellel (1972) minden évben átadásra került, egy ideje az Eastercorn elnevezésű rendezvény keretében. A kezdeti években csak a legjobb regény kategóriában díjaztak, később különdíjat is osztottak, napjainkban pedig többnyire négy kategóriában adják át: legjobb regény, legjobb novella, művészet és nem fikciós művek (non-fiction).

A legjobb regény kategóriában olyan sci-fi vagy fantasy regényeket díjaznak, amelyek az előző évben jelentek meg az Egyesült Királyságban. Azok a regények is jelölhetők, amelyek korábban más országban már megjelentek, az Egyesült Királyságban viszont csak a díjat megelőző évben adták ki őket. A legjobb novella kategóriában hasonlóak a feltételek, csak nyilván az írások terjedelme meghatározó. A legjobb nem fikciós művek kategóriában sci-firől vagy fantasyról szóló művek pályázhatnak, amelyek eredeti formájukban az előző évben jelentek meg. A művészet kategóriában olyan sci-fi vagy fantasy témájú egyedi képeket díjaznak, amelyek szintén előző évben születtek. Ez a kategória 1995 előtt inkább a művészekre fókuszált, az elmúlt közel két évtizedben azonban a hangsúly áttolódott az alkotásokra.

Története során a BSFA-díjat olyan szerzők kapták meg, mint Arthur C. Clarke és Philip K. Dick – akiknek emlékére haláluk után hasonló díjakat alapítottak –, Terry Pratchett, Iain M. Banks, Stephen Baxter, Neil Gaiman vagy China Miéville.

A 2012-es BSFA-díjra minden kategóriában öt-öt művet jelöltek, a legjobb novella kategóriát kivéve, ahol hat írás került a rövidlistára. A jelölteket és a győztes műveket a BSFA tagjainak szavazatai alapján választják ki; az elmúlt években az Eastercorn résztvevői is részt vehettek a szavazáson. A 2012-es BSFA-díjat a 2013. március 29 – április 1 között Bradfordban megrendezett 64. Eastercorn keretében adták át. A rendezvény házigazdája Paul Cornell író volt (a Ki vagy, doki? sorozat szerzője), segítői Anne Sudworth képzőművész, Freda Warrington fantasy író, Edward James kritikus és Stephen Baxter sci-fi író.

Az egyes kategóriák győztesei:

  • A legjobb regény kategóriában Adam Roberts Jack Glass című regényét találta legjobbnak a zsűri. Az 1965-ben született brit írónak korábban három regényét is jelölték a rangos Arthur C. Clark-díjra. Az A.R.R.R. Roberts, A3R Roberts és Don Brine írói álneveken alkotó szerzőtől magyarul A Da Vinci-kód, avagy a hal fincsi volt… és A Nyomit – avagy fizess újra! című paródiaregények jelentek meg. A győztes olyan szerzőket utasított maga mögé, mint Kim Stanley Robinson többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerző (magyarul olvasható tőle: Vörös Mars, A rizs és a só évei, Árral szemben), Ken MacLeod háromszoros BSFA-díjas szerző (magyarul megjelent könyvei: Kozmonauták vára és Sötét fény), M. John Harrison Philip K. Dick- és Arthur C. Clark-díjas szerző (magyarul megjelent tőle: Fény), valamint Chris Beckett.
  • A legjobb novella kategória győztese Ian Sales, Adrift on the Sea of Rains című írásával. Sales mellett olyan szerzők írásai szerepeltek a legjobbak között, mint China Miéville, Aliette de Bodard, Chris Butler, Rochita Loenen-Ruiz és Tim Maughan, akik közül néhányat a magyar olvasók is ismerhetnek.
  • A művészet kategóriában a zsűri Blacksheep, Adam Robert Jack Glass című regényéhez készített borítóképét választotta győztesnek.
  • A nem fikciós művek kategóriában a Lavie Tidhar által szerkesztett The World SF Blog kapta a díjat. Az izraeli sci-fi író szerkesztésében megjelenő internetes magazin négy könyvet utasított maga mögé a döntőben.

A sci-fi és fantasy berkeiben igencsak mozgalmasnak mutatkozó hétvégén még egy említésre méltó eseményre sor került: kihirdették az idei Hugo-díjra jelölt szerzők és művek listáját. Erről külön cikkben számolunk be az Olvasóteremben.

Források: philipkdickaward.org, norwescon.org, bsfa.co.uk, Wikipédia


Vidd hírét!
  •  
  •