Rekordszámú jelölés a Hugo-díjra

Vidd hírét!
 
 

Seanan McGuire amerikai írónő a díj történetében eddig páratlan módon öt jelölést kapott a legrangosabb amerikai sci-fi díjra, a Hugóra. McGuire szerepel a legjobb regény kategória szűkített listáján a Mira Grant álnéven írt zombi-trilógiájának befejező kötetével, amely a Blackout címet viseli. (A trilógia első része tavaly magyar nyelven is megjelent Feed – Etetés címen). Az írónőt emellett a legjobb novelláért járó díjra is jelölték San Diego 2014: The Last Stand de Browncoats California című, szintén Mira Grant álnéven írt könyvével, de szerepel a legjobb kisregény (novelette) kategóriában is két művével: In Sea-Salt Tears című, saját néven írt és saját kiadásban megjelentetett írásával, valamint Rat-Cather című írásával. Az ötödik jelölést a legjobb audiovizuális amatőr magazin (fancast) kategóriában kapta a SF Squeecast című magazin szerkesztőjeként. Szerkesztőtársai a magazinnál: Elizabeth Bear, Paul Cornell, Lynne M. Thomas, Catherynne M. Valente és David McHone-Chase.

A 35 éves kaliforniai születésű McGuire nem csak az egy évben történő jelölések számát tekintve állított fel rekordot, hanem egyben az első nő, aki négy kategóriában szerepel a döntősök között, továbbá az első szerző, aki teljes egészében saját kiadású könyvvel került fel a szűkített listára.

Az írónőt nagyon meghatotta a nagyszámú jelölés, saját nyilatkozata szerint „csak fagyit evett aznap” és „sokat sírt”, miután tudomást szerzett jelöléseiről. „Hálás vagyok és megtisztelve érzem magam, és rémült vagyok, és törékeny, és meghökkent, mert a jelöltlista a 2012-es év legjobbjait mutatja meg. Nagyon sok lenyűgöző munkát látok a jelöltek között, és alig várom, hogy az összeset elolvashassam. Nagyon köszönöm [a jelölést]. Igyekezni fogok, hogy ne okozzak csalódást.

A legjobb regény kategóriában olyan korábbi győztesekkel száll versenybe McGuire, mint Kim Stanley Robinson (2312 című regényével szerepel a listán), Lois McMaster Bujold (Captain Vorpatril’s Alliance) vagy John Scalzi (Redshirts: A Novel with Three Codas). A listát az arab-amerikai származású Saladin Ahmed The Crescent Moon Kingdoms trilógiájának első kötete, a Throne of the Crescent Moon egészíti ki.

A legjobb kisregény és -novella kategóriákban jelöltek listáján is találunk nagyobb neveket: a többszörös Hugo- és Nebula-díj győztes, magyarul is olvasható Nancy Kress (magyarul megjelent könyvei: Váltóláz, Eskük és csodák), a BSFA-díjas Aliette de Bodard, a John W. Campbell-díjas Jay Lake, a magyar olvasóközönség előtt sem ismeretlen Catherynne M. Valente (Marija Morevna és a Halhatatlan) és az Arthur C. Clarke-díjas Pat Cadigan. A legjobb novella kategóriában is három olyan név szerepel, akik már nyertek rangos díjakat a műfajon belül: a már említett Aliette de Bodard mellett a Crawford-, Theodore Sturgeon-, Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjas Kij Johnson (magyarul Kirune című regénye jelent meg), valamint a Hugo-, Nebula-, Locus- és World Fantasy-díjas Ken Liu, akinek Papírállatok című, többszörösen díjazott elbeszélése a Galaktika 2012. júliusi számában jelent meg magyar fordításban.

A felsoroltak mellett a Hugo-díjat a következő kategóriákban osztják ki: legjobb tényirodalmi alkotás (kapcsolódó könyv), képregény, hosszú formátumú forgatókönyv, rövid formátumú forgatókönyv, hivatásos szerkesztő (hosszú formátumú művek), hivatásos szerkesztő (rövid formátumú művek), hivatásos művész, félprofesszionális magazin, amatőr magazin (fanzine), amatőr (rajongó) író, amatőr (rajongó) művész. A győztesek kihirdetésére és a díjátadóra a 2013. augusztus 29 – szeptember 2 között, San Antonióban (Texas) megszervezendő Worldcon gálán kerül majd sor.

Forrás: guardian.co.uk, thehugoawards.org, Wikipedia


Vidd hírét!