Játék: skandináv fejtörő

Vidd hírét!
  •  
  •  

Noha a játék neve Skandináv fejtörő, a feladványnak nem sok köze van a rejtvénymagazinokból ismert skandináv típusú rejtvényekhez. Az Olvasoterem.com és az Animus Kiadó közös játéka attól skandináv, hogy a végén ÖT helyes megfejtő egy-egy skandináv krimit nyer. Ehhez a lenti feladványt kell megoldani.


Az alábbiakban nyolc skandináv krimiszereplőt soroltunk fel. Minden név mellé oda kell írni a fiktív szereplő szerzőjének vezetéknevét. Ha megvan a nyolc skandináv szerző, akkor ugyanebben a sorrendben, fentről lefelé haladva a vezetéknevek kezdőbetűit (a csilaggal jelölt név esetében a vezetéknév utolsó betűjét) összeolvasva egy újabb kitalált személy, egy nyomozó nevét kapjátok. A kérdéseink nem a nyomozóhoz, hanem annak megalkotójához kapcsolódnak. (Ha segítségre szorulsz, bátran használd az Olvasóterem és az Animus Kiadó honlapját, bár előrebocsátjuk, hogy a felsorolt nyolc szerző közül egy nem a kiadó skandináv krimik-sorozatában olvasható, kettő pedig soha nem jelent meg magyarul – ezekben az esetekben segít majd a Google.)

Ann Lindell
Viktor Kärppä
Patrik Hedström
Henning Juul
Van Veeteren
Paul Hjelm
Timo Harjunpää (*)
Igi Heitmann

Ha kiderült, hogy melyik nyomozó nevét rejti a fenti feladvány, akkor íme a kérdések…

EZ A JÁTÉK VÉGET ÉRT, EREDMÉNYHIRDETÉS KÖVETKEZIK:

Lássuk a rejtvény megoldását. A fenti nevekhez az alábbi szerzők neve párosult, a vezetékneveket nagy betűkkel írtuk:

Ann Lindell – Kjell ERIKSSON
Viktor Kärppä – Matti RÖNKÄ
Patrik Hedström – Camilla LÄCKBERG
Henning Juul – Thomas ENGER
Van Veeteren – Håkan NESSER
Paul Hjelm – Arne DAHL
Timo Harjunpää (*) – Matti Yrjänä JOENSUU
Igi Heitmann – Pernille RYGG

A vezetéknevek kezdőbetűit kellett összeolvasni, kivételt a csillaggal jelölt név képezett, ott a vezetéknév utolsó betűjére volt szükség. Ha ezeket összeolvastad, az ERLENDUR nevet kaptad. Rá vonatkoztak a kérdések:

  1. Ki a fenti rendőrnyomozó “atyja”? – Arnaldur Indriðason (bármilyen formában írtad le, elfogadtuk)
  2. Melyik évben született? – 1961
  3. Melyik évben kapott Aranytőr-díjat (Gold Dagger) a Brit Krimiírók Szövetségétől? – 2005

A játékban körülbelül 350-en vettek részt, és hozzávetőlegese 97 százaléka fejtette meg jól a rejtvényt és felelt jól a kérdésekre – mintegy 340 személy. (Azt hittük, hogy ennél nehezebb a feladvány.) Közülük sorshúzással döntöttünk a nyertesekről. Íme a szerencsések, a nevük mellett a nyereménnyel.

Reményi Korinna (Leena Lehtolainen: Az első gyilkosságom)
Szabóné Balogh Krisztina (Asa Larsson: Kristálytemplom)
Tóth László (Nini Schulman: Lány a hóban)
Kurusa József (Roslund & Hellström: Három másodperc)
Balló István (Jo Nesbo: Denevérember)

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailen is értesítjük. Hamarosan újabb játékkal jelentkezünk!

A játék április 12-én, pénteken éjfélkor ér véget, eredményt 13-án, szombaton hirdetünk. Öt helyes megfejtő az Animus Kiadó felajánlásának köszönhetően egy-egy skandináv krimit nyer. Több helyes megfejtés esetén a nyertesekről sorshúzással döntünk, ahogy a könyveket is véletlenszerűen sorsoljuk a győztesek neve mellé.

A nyereménylista:

Leena Lehtolainen: Az első gyilkosságom
Asa Larsson: Kristálytemplom
Nini Schulman: Lány a hóban
Roslund & Hellström: Három másodperc
Jo Nesbo: Denevérember

Adatvédelmi elveink nem változtak, az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Ha részt veszel ezen a játékon, azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk.


Vidd hírét!
  •  
  •