A Micimackó atyja a háborút propagálta

Vidd hírét!
 
 

A közelmúltban a köztudottan háborúellenes Alan Alexander Milneről, a Micimackó világhírű szerzőjéről kerültek elő titkos iratok, melyekből kiderül: a Százholdas pagony, Malacka és Tigris alkotója az első világháború alatt kettős életet élt. A mára már felszámolt MI7-hez tartozó titkos propaganda-egység tagjaként a Németország elleni agitáció szószólója volt. A leleplező papírokat bizonyos Jeremy Arter találta meg Walesben, miközben a nagynénje házában rendezgette a család régi iratait. Az MI7b néven működtetett szervezet titkos iratai szerint a brit katonai hírszerzés kötelékéhez tartozó egység írók segítségével festett szebb képet a háborúról azok számára, akik otthonról követték a front eseményeit. A hivatalos változat szerint az MI7b-t az első világháborút követően felszámolták, és az összes iratot megsemmisítették – most kiderült, hogy ez utóbbi mégsem így történt. James Price Lloyd, Jeremy Arter nagybátyja szintén a szolgálatnál dolgozott, és körülbelül 150 különböző iratot megőrzött a saját lakásán.

Jeremy Arter elmondta, hogy ő azért keresgélt a család régi iratai között, mert a nagybátyjáról szeretett volna többet megtudni, és teljesen véletlenül bukkant Milne nevére. Nem ő azonban az egyetlen író, akiről az Arter által fellelt dokumentumok említést tesznek: Cecil Street ugyanúgy az MI7b-nek dolgozott, ahogy az ír költő, Patrick MacGill, vagy Roger Pocock és JP Morton is – összesen több mint 20 író és költő, koruk legnagyobbjai.

Milne feltehetően nem tudta magában tartani pacifista nézeteit, ezért 1919-ben megszakadt a kapcsolata a szolgálattal. Öt évvel később gyerekkönyvek szerzőjeként vált ismertté, miután két verseskötetet (Amikor még kicsik voltunk és Hatévesek lettünk) és két Micimackó-regényt publikált. 1934-ben jelent meg a Peace with Honour c. munkája, amelyben azt írta, szeretné, ha hozzá hasonlóan mindenki úgy látná, hogy a háború egy méreg.

Forrás: The Guardian. A fotókat Howard Coster készítette 1926-ban.


Vidd hírét!