John Scalzi: Szellemhadtest

Írta : John Scalzi
Eredeti cím : The Ghost Brigades
Eredeti kiadás : 2006
Magyar cím : Szellemhadtest
Fordította : Farkas István
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 292
90
Vidd hírét!
  •  
  •  

John Scalzi sci-fi-sorozatának második kötete, a Szellemhadtest idén jelent meg magyarul az Agave Kiadónál. A kötet tulajdonképpen folytatása a Vének háborújának, amely 2012-ben érkezett a magyar olvasókhoz. A Szellemhadtest a Gyarmati Véderő különleges osztaga, amelyet emberfeletti képességeket ígénylő helyzetekben vetnek be. Mint az az első kötetből kiderült, az emberiség hadban áll a legtöbb ismert fajjal, akik részt vesznek az élőhelyekért folyó versenyben, és a GYV a Földről kivándorló gyarmatosítókat próbálja védeni, amennyire tudja. Ez még akkor sem egyszerű, ha egyszerre egy fajjal kell egy helyen háborúzni, hát még akkor, ha többen is összefognak ellene. Márpedig ez történik, a katonai hírszerzés tudomást szerez arról, hogy három faj, az enesha, az obin és a rraey szövetkezett az emberiség ellen, és tervük az, hogy kiírtják őket, az általuk lakott bolygókat pedig elfoglalják. A helyzetet súlyosbítja, hogy eltűnik Dr. Boutin, az egyik tudós, és csak annyit tudunk róla, hogy elárulta az emberiséget és a szövetség oldalára állt. Nem maradt utána más nyom, csak a tudatmintájának másolata az egyik számítógépen, valamint a saját meggyilkolt klónja. Ezen a nyomon indulnak el; egyetlen dolgot tehetnek, hogy megtudják, mire készül: félretéve minden morális akadályt, újraklónozzák Boutint, és a klón agyába töltik a tudatmintát. Ha sikeres lesz, talán megtudják, miért lett áruló a tudósból és mit tervez a saját fajtársai ellen. A klónt Jared Diracnak hívják és a különleges osztag egyik katonája lesz, annak a Jane Sagannak a vezetése alatt, akit már megismertünk az előző kötetből. Sagan hadnagy kötelessége lesz figyelni Diracot, és cselekedni, ha ébredezni látja benne a tudóst. Veszélyes vállalkozás, mivel Dirac, önhibáján kívül, az éles bevetésekben saját csapattársainak életét is veszélybe sodorhatja.


Scalzi katonai sci-fije nem egy könyen letehető történet, magával ragad, és a befejezés után sem enged szabadon. Annyi filozófiát csöppentget a sodró lendületű történetbe, amennyit csak lehetséges.

A különlegesek bevetések azt a célt szolgálják, hogy valamilyen módon megelőzzenek egy emberiség elleni totális háborút. A Gyarmati Véderő fejlett technikával rendelkezik, de három ellenséges faj ellen esélye sem lenne. Így aztán lehetőleg nem harccal, hanem ésszel kell dolgozniuk; ez azt is jelenti, hogy a módszereik gyakran nélkülözik a humánumot. A különlegesek – bár elméletileg már nem emberek, hanem annál többek, és bizonyos szempontból talán kevesebbek – nehezen bírkóznak meg az embertelen feladatokkal. Az eseményeket Jared Dirac szemén keresztül nézhetjük, és ő minden, csak nem embertelen. Szoros érzelmi szálak fűzik a csapatához, és akkor sem válik kiszámíthatatlanul dühössé, amikor elmondják neki, hogy ő csak egy eszköz a katonaság kezében, akit azért hoztak létre, hogy megtudják, mire készül Boutin. Jared jó ember, józan gondolkodású és képes a fejlődésre. Elborzasztják a gyarmatokon talált gyilkosságok nyomai, és bár sok mindent nem ért, tudja, hogy ez részben azért van, mert ő még nagyon fiatal. Megérti azt is, hogy az ő életének az a célja, hogy harcoljon, és bár elméletileg nem kapott választási lehetőséget, mégis választhat: a jó és a rossz oldal között. Ezt meg is teszi, bármi legyen is a következménye. De vajon elég lesz-e ez a végső győzelemhez?

A Szellemhadtest sztorija érdekes és nagyon érzelmes. Ez a könyv arról szól, hogy akárhová is fejlődik a technológiánk, mi érzelmes lények maradunk. Talán rászorulunk arra, hogy néha embertelen módszerekkel harcoljunk a túlélésért, de még a sorozatra gyártott katonákban is ott lehet az a fék, ami nem enged túl messzire menni.

Lapozó rovatunkban beleolvashatsz a könyvbe!


Vidd hírét!
  •  
  •