Le Carré a CIA szerint is hiteles

Vidd hírét!
  •  
  •  

CIA ügynökök egy csoportja álnéven véleményezi a kémregényeket az ügynökség belső olvasásra szánt folyóiratában, a Studies in Intelligence-ben, és John le Carré könyveit nagyon jónak találják. Úgy vélik, hogy a brit regényíró sokkal precízebben ábrázolja a kémek világát, mint az amerikai tollforgatók, noha legutóbbi könyveit azért érte kritika a CIA szakértői részéről, azok Amerika-ellenes hangneme miatt.


A folyóirat egy különleges kiadásának bevezetőjében John McLaughlin azt írja, hogy az, amit a külső szemlélő (a regények és a filmek által) lát, kevés kivétellel csak az alkotói fantázia szüleménye, egy kevés valósággal fűszerezve. Ez különösen igaz, ha amerikai írókról beszélünk, teszi hozzá. Szerinte az amerikai irodalom még nem szült olyan kémregényírót, aki a briteknél, főleg John le Carrénál tapasztalt érettségről és magas színvonalról tegyen tanúbizonyságot, bár Charles McCarry és David Ignatius (Hazugságok hálója, Főbenjáró bűn) közelít ehhez a teljesítményhez.

A lap különkiadása kiemelten foglalkozik John le Carré 50 évvel ezelőtt megjelent művével, az A kém, aki bejött a hidegről című regénnyel, amely magyarul extrákkal kibővítve jelenik meg a kerek évforduló alkalmából. Barry Royden egykori műveleti tiszt azt mondja, hogy le Carré nagyon alapos, amikor a hírszerzők világát egy fedett ügynök szemszögéből ábrázolja. Leamus gondolatai különös éleslátásról tanúskodnak, amikor a saját szerepéről, mint disszidensről elmélkedik, és figyelemre méltó, ahogyan soha nem mond vagy cselekszik olyant, amely összeegyeztethetetlen lenne a saját fedőtörténetével. Ezt a valóságban is nagyon fontosnak tartja az ügynökség azon ügynökök kiképzése során, akiknek az a feladatuk, hogy beszivárogjanak a különböző terror hálózatok köreibe, és a leghihetőbben színleljék az egyes ügyek iránti elkötelezettségüket.

Bármennyire nagyra tartják a CIA-nál a kémregényírót, azért le Carrénál is találtak kivetnivalót az elemzők. A 9/11 utáni korszakban született regényeinél azt kifogásolták, hogy túlságosan Amerika-ellenes, az 1974-es Suszter, szabó, baka, kém alapján forgatott legújabb filmről pedig megállapították, hogy feltehetően nem fognak túl sokan az ügynökséghez jelentkezik a produkció láttán. Michael Bradford műveleti tiszt és James Burridge, a CIA egyik független alvállalkozója azt írják elemzésükben, hogy a Gary Oldman főszereplésével készült film a nagyközönség számára, a hírszerzői szakértőket és le Carré rajongóit leszámítva, érthetetlen. Azt írják: az ügynökségnél a toborzások során olyan alkotásokat is bemutatnak a jelentkezőknek, amelyek a hírszerzésről festenek képet a popkultúrában. Szerintük a Suszter, szabó, baka, kém moziváltozatát soha nem fogják beválogatni az ajánlott művek közé.

Az elemzés kiemeli Patrick O’Briant, a Kapitány és katona szerzőjét, amiért Stephen Maturin személyében James Bond igazi riválisát alkotta meg. Anthony Horowitz tinisztárjáról, Alex Ryderről szintén azt írják, hogy James Bond méltó utódja lehet az irodalom színpadán.

Forrás: The Telegraph


Vidd hírét!
  •  
  •