Ninni Schulman: Lány a hóban

Írta : Ninni Schulman
Eredeti cím : Flickan med snö i håret
Eredeti kiadás : 2010
Magyar cím : Lány a hóban
Fordította : Erdődy Andrea
Kiadó : Animus Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 368
75
Vidd hírét!
 
 

Ninni Schulman személyében új krimiírónőt ismerhet meg a magyar olvasóközönség. Az elsőkönyves tollforgató szerint „az írás egy magányos és türelmet igénylő foglalatosság”. A Lány a hóban című krimi is egy türelmesen megírt, aprólékosan kidolgozott regény, ám a műfajában nem a legütősebb. Megvan a jó krimi minden elmaradhatatlan kelléke: jól kitalált bűntény, izgalmas cselekmény, a cselekmény végén a kötelező csavar, ám a történetvezetés miatt a könyv mégis átlagossá válik.

Magdalena Hansson válása után otthagyja a fővárost, és a falusi életet választja, Hagforsba költözik. Abbéli reményei, hogy hatéves kisfiával itt békére és nyugalomra lelnek, hamarosan szertefoszlanak, hiszen szilveszter éjszakáján nyoma vész a tizenhat esztendős Hedda Losjőnek. A gyerek eltűnése felkavarja az itt lakók életét, ám Magdalenának közvetlenül is kapóra jön az eset, mert így újságíróként nem az emberek újévi szokásairól kell cikkezzen. A hatóságok hamarosan egy fiatal lány holttestére bukkannak egy hétvégi ház pincéjében. A tarkón lőtt, felismerhetetlen áldozat azonosítása időt vesz igénybe, eközben a rendőrség megkezdi a nyomozást az ügyben. Itt ismerkedhetünk meg Petra Wilander és Christen Berglund rendőrökkel, akik a nehézkesen induló, már-már ellaposodó nyomozásban vesznek részt. Ebbe a nyomozásba ékelődik be Magdalena karaktere, mint főszereplőé, és ez az ami zavarba ejtheti az olvasót: valójában ki az, aki megoldja ezt a bűntényt? A könyv fülszövege utal arra, hogy a Lány a hóban egy sorozat első kötete, vagyis egy Magdalena Hansson-sorozattal állunk szembe, viszont ez esetben a “sok bába közt elvész a gyerek” szólás-mondás jut az eszembe, mivel nem egyértelmű számomra, ki a domináns főszereplő. A nyomozás megoszlik a rendőrség és Magdalena között, ám többet vár az olvasó attól, akire főszerepet ruháznak.

Az eltűnt lánnyal foglalkozó cselekményszállal párhuzamosan kibontakozik a regény alaptörténetéül szolgáló sztori is. A békés faluban virágzik a prostitúció, néhány keményfiú moldáv lányokat futtat. Természetesen a két történet egybeolvad, s ez dinamikusabbá teszi a történetet.

Az írónő nem fektet nagy hangsúlyt a karakterek részletes jellemzésére, csupán annyi információval látja el az olvasót, amennyi szükséges a szereplők minimális megismeréséhez. Ezzel ellentétben nagymértékű pontossággal írja le Hagforst és környékét. Ez nem is csoda, hisz úgy gyerekkorában, mint most is rengeteg időt töltött/tölt nyaranként a család hagforsi nyaralójában. Ugyancsak szembetűnő, hogy minden adódó alkalommal feltünteti a márkaneveket (szakszerűen termékelhelyezésnek nevezzük), legyen szó autóról, ételről, ruházatról, bármiről.

Hiányosságai ellenére a Lány a hóban egy szórakoztató olvasmány, és bízom benne, hogy csak az indulás volt nehéz, Ninni Schulman következő könyve már hatásosabb lesz.


Vidd hírét!