Véget ért a True Blood sorozat, megfenyegették a szerzőt

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Halállal és öngyilkossággal fenyegették meg a héten a 61 éves Charlaine Harrist, a nálunk is népszerű True Blood-sorozat szerzőjét, miután egy német olvasó megszerezte majd feltöltötte az internetre a befejező rész végét. A 13 éve tartó széria – amely alapján a Magyarországon az AXN-en látható True Blood – Inni és élni hagyni c. tévésorozat is készült – egy olyan világban játszódik, ahol vámpírok és egyéb, nem evilági lények együtt élnek az emberek között. A soron következő, 13. regényben, amely Dead Ever After címen angolul május 7-én jelent meg, véget érnek Sookie romantikus kalandjai, és a pincérnő választ három udvarlója, Bill, Eric és Sam közül.


A sorozat egyik német rajongója valamiképp még a megjelenés előtt megszerezte a könyv egy korai, illegális másolatát, és a befejezést feltöltötte a világhálóra, leghamarabb az Amazonra, a Goodreadsre és a szerző facebook-oldalára, amely aztán dühödt kommentelők ezreit vonzotta. Volt aki a befejezés hírére egyszerűen csak lemondta a 13. rész megrendelését, más egyenesen arra szólította fel a rajongókat, hogy tojással dobálják meg Charlaine Harris magnoliai (Arkansas) házát. Harris a Wall Street Journalnek azt nyilatkozta, hogy kapott már olyan e-mailt is, amelyben halállal fenyegették meg a befejezés miatt, mások pedig azt írták, hogy öngyilkosságot követnek el, ha Sookie a széria végén nem Ericet választja.

“A legjobb tudásom szerint írtam meg a könyvetírta Harris a facebook-oldalán -, és bízom benne, hogy hű maradtam azokhoz a karakterekhez, amelyeket az évek során megteremtettem. Bosszantó, hogy léteznek ennyire személyeskedő emberek is, akik kifogásolják a sorozat végét, de remélem, hogy összességében sok embert szórakoztat majd a könyv, és kielégítőnek találják Sookie kalandjainak befejezését.” A kommentelőket megosztja a befejezés, volt olyan, aki azt írta, hogy gyűlöli az utolsó részt, és a könyv árának visszatérítését kérte, egy másik pedig csalódott a szériában, átverve érzi magát, és sajnálja, hogy a könyvek megvásárlásával hozzájárult az írónő pénzügyi jólétéhez és hírnevéhez. Persze olyanok is szép számban akadnak, akiknek tetszik a befejezés, és Sookie Stakchouse az egyik kedvenc regényhősük marad.

Harris nagy-britanniai kiadója, Gillian Redfearn szerint szomorú, hogy egyesek így reagálnak a sorozat záró epizódjára, de szerinte csak az olvasók egy szűk csoportjáról van szó. “Ők azok, akik a romantika miatt olvasták a könyveket, és a regénybeli eseményeket egy bizonyos valós párkapcsolattal azonosították, de amikor rájöttek, hogy valami nem úgy történik, ahogyan elképzelték, dühössé váltak, személyes ügyként kezelték, és úgy érzik, hogy ezt megmondhatják Harrisnek is”mondta Redfearn a The Guardiannek. Hozzátette: Harris valamilyen szinten fel volt készülve erre, már előre sejtette, hogy egyeseknek nem fog tetszeni a befejezés, és nem is tervezett könyvbemutató turnét, mert nem akart szemtől szembe kerülni a dühös rajongókkal.

A True Blood-könyvek magyarul az Ulpius-ház Kiadónál jelennek meg

Redfearn szerint az előrendelések visszamondásával történő fenyegetőzések ellenére az olvasók 99 százaléka végül nem olvasta a kiszivárogtatott befejezést, és úgy tudja, hogy rengeteg pozitív vélemény és hozzászólás is érkezett. Most azért szorítanak, hogy a regény a jövő héten a sikerlisták élére kerüljön. Az Amazonon túlnyomórészt negatív kritikákat kap a könyv, négy nappal a megjelenése után 400-nál több egycsillagos-, és csak alig 150 ötcsillagos értékelést kapott, egyesek szerint mérhetetlen csalódás a 13. rész.

Harris a saját blogján azt írta, hogy az elmúlt két hét nagyon viharos volt, rengeteg rossz szándékú, de ugyanúgy nagyon sok jóindulatú levelet és kritikát is kapott, temérdek irracionalitással, de ennél is több józan ítélőképességgel találkozott, maró gyűlöletet és szeretet is látott, és őt ez utóbbi érdekli. “Boldog leszek, ha mindezt magam mögött tudhatom – tette hozzá, – és visszatérhetek ahhoz, amit a legjobban szeretek: könyveket írni. Ezt tettem 32 éven át, már jóval a Sookie-könyvek előtt, és remélem, hogy még évekig írhatok.” Az írónő következő könyve egy képregényalbum lesz, Cemetery Girl címmel fog megjelenni.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •