Linwood Barclay: A szemtanú

Írta : Linwood Barclay
Eredeti cím : Trust Your Eyes
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : A szemtanú
Fordította : Nagy Nikoletta, Melis Pálma
Kiadó : General Press
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 408
100
Vidd hírét!
 
 

Imádom a gonoszsággal teli, fordulatos, lebilincselő sztorikat. A szemtanú egy olyan thriller, amely várakozásokon felül teljesít a műfaj szerelmeseinek, és nemcsak nekik. A történet szerint Thomas Kilbride egy szkizofréniás férfi, aki azzal tölti mindennapjait, hogy egy Whirl 360 nevezetű internetes oldalt böngész (a Google Street View-hoz hasonló), ahol virtuálisan bebarangolja az egész világot. A napi 16 órát felölelő elfoglaltság az őrületbe kergeti nemrégen hazatért bátyját, Ray-t, ám Thomas abbéli feltett szándéka, hogy rendes munkát végezzen a CIA-nak, rendíthetetlen. Főhősünk váltig állítja, hogy a Központi Hírszerző Ügynökségnek dolgozik, sőt mi több kapcsolatban áll a volt amerikai elnökkel, Bill Clintonnal, aki közvetítő szerepet tölt be közte és munkaadója között. Kitűnő adottsága (memorizál minden utcarészletet, térképet) és gyerekkora óta kialakult rajongása a térképek iránt abban a hitben élteti Thomast, hogy az ő munkájára igenis szükség van a CIA-nál, hisz abban az esetben, ha az emberiséget valami szerencsétlenség érné, és minden térkép megsemmisülne, ő lenne az egyetlen, aki képes lenne a Központi Hírszerző Ügynökségnek segíteni.

Thomas az egyik „munkanapon” egy gyilkosság szemtanúja lesz: egy emberi alakot vél felfedezni egy manhattani lakás második emeleti ablakában, amint azt megfojtják. Gondolhatjuk, hogy mennyire veszi komolyan Thomas bátyja a történetet, ám végül beadja a derekát, testvére megnyugtatása miatt vállalja, hogy beutazik New Yorkba és utánajár az esetnek. Nem is sejtik, hogy ez az a pillanat, ami elindítja a rájuk zúduló veszélylavinát. Olyan szövevényes ügybe keverednek, amelyből nem hiányzik a részrehajló ügyvéd, a korrupt politikus, a gengszter valamint a bérgyilkos.

Linwood Barclay kiváló módon bonyolítja az amúgy is komplex cselekményt. Remek narratív stílusának köszönhetően jól építi be Thomas és Nicole (a bérgyilkos) jellemzését a gyorsan zajló eseménysorozatba. Thomas az esetlen, betegségéből fakadóan mindenki által sajnált egyén, ám konok módon kitart elhatározásai mellett. Mindazonáltal olyan figura, aki hibái ellenére szerethető.

Nicole karakterét már nem zártam a szívembe, ám kétségtelenül pluszt hoz a történetbe. A bérgyilkosok többsége nem nőnemű, Nicole-nak is alakulhatott volna másként az élete, ha a Sydney-i Olimpián sikerül a dobogó tetőfokára állni. Ami nem sikerült felemás korlátban, azt most a legtökéletesebb módon szeretné végrehajtani egy jégvágóval. Profi módon dolgozik, sohasem használ lőfegyvert, ám így sem kerülheti el végzetét.

És akkor itt van Ray karaktere, aki apjuk halála után immáron egyetlen támasza Thomasnak, és aki azért tért haza, hogy a nemrég, eléggé tisztázatlan körülmények között elhunyt özvegy apjuk temetését rendezze, valamint a ház és Thomas sorsa felől döntsön. Terveit keresztülhúzta a gyilkossági nyomozás, ám kárpótlásul szorosabbá vált az öccsével való viszonya. Az olykor megható kapcsolat jól nyomon követhető a gyors tempójú cselekményben.

A pörgő, izgalmas és érdekes történet nem hagyja lankadni az olvasó figyelmét. Olvasás közben a filmtörténet két remekműve jutott eszembe: Alfred Hitchcock Hátsó ablak és Barry Levinson Esőember című filmjei. Ha a két történet főszereplőjét összegyúrnánk, akár Thomas karaktere is lehetne a végeredmény. Érdekes egyveleg, szívesen megtekinteném a filmesített változatát is.

A thriller mestere, Stephen King szerint A szemtanúLinwood Barclay legjobb alkotása, egy olyan történet, amit Hitchcock szeretett volna. Az igényes kivitelezésű, kemény borítójú kötet a General Press gondozásában jelent meg, a műfaj rajongóinak kötelező olvasmány.


Vidd hírét!