Átadták a 2012-es Nebula-díjakat

Vidd hírét!
 •  
 •  

Az elmúlt hétvégén, május 16–19. között a kaliforniai San Joséban került megszervezésre a 48. Nebula-díj Hétvége (Nebula Awards Weekend). A rendezvény keretében, szombat este adták át a sci-fi és fantasy irodalom egyik legrangosabb elismerésének számító Nebula-díjat. A korábbi évekhez hasonlóan idén is négy kategóriában díjaztak, emellett több olyan díjat is kiosztottak, amelyek ugyan hagyományosan nem számítanak Nebula-díjnak, azonban szorosan kapcsolódnak ahhoz. Akárcsak a Nebulát, utóbbiakat is az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetsége (Science Fiction and Fantasy Writers of America – SFWA) adja át: a legjobb forgatókönyvért járó Ray Bradbury-díj, a legjobb ifjúsági science-fiction vagy fantasy regényért járó Andre Norton-díj, a Damon Knight Nagymester Emlékdíj, valamint a 2009-ben alapított Solstice-díj – mindkettő életmű-díj–, valamint az SFWA szolgálatáért járó Kevin O’Donnell Jr. Service-díj.


A Nebula-díj idei nyertesei kategóriánként:

 •  legjobb regény (40 000 szónál hosszabb művek): Kim Stanley Robinson 2312 című regénye. A regény szerepel(t) az idei BSFA- és Hugo-díj szűkített listáján is, előbbinél alulmaradt Adam Roberts Jack Glass című regényével szemben, utóbbi esetében pedig ősszel várható a díjátadó. A 2312, ahogy a címe is mutatja, egy 300 évvel későbbi világban játszódik, amelyben nagymértékben felgyorsult a tudományos fejlődés, az emberiség belakja az egész Naprendszert – a Merkúrtól, a Vénuszon és Marson keresztül a Neptunuszig –, a Földet természeti katasztrófák sújtják. Különböző államalakulatok jöttek létre, amelyek nem egyszer rivalizálnak egymással. A kisebb élőhelyeket a Mondragon nevű egyezmény laza szövetségbe fogja össze, amelynek a Merkúr a vezető ereje. A regény főhősnője Swan, aki a nevelőanyja – a Mondragon egyezmény egyik kulcsfigurája – rejtélyes halálának ügyében nyomoz. A szerző, az 1952-ben született Kim Stanley Robinson az elmúlt két évtizedben több alkalommal is nyert rangos díjakat (Hugo, Nebula, Locus, World Fantasy, John W. Campbell Emlékdíj). Magyarul több könyve is megjelent: Vörös MarsÁrral szembenA rizs és só évei.
 • legjobb kisregény (17 500 és 40 000 szó közötti művek): Nancy Kress After the Fall, Before the Fall, During the Fall című kisregénye. Az 1948-ban született amerikai írónő számára nem szokatlan a hétvégi elismerés, hiszen korábban már négyszer kapott Nebula-díjat különböző kategóriákban, emellett pedig Hugo-díjjal, John W. Campbell Emlékdíjjal és Theodor Sturgeon Emlékdíjjal is kitüntették. Magyarul a Váltóláz és az Eskük és csodák című regényei olvashatók, emellett néhány kisebb írása megjelent a Galaktika című folyóiratban.
 • legjobb novella (7500 és 17 500 szó közötti művek): Andy Duncan Close Encounters című novellája. A szerző két World Fantasy-díjat és egy Theodore Stungeon Emlékdíjat tudhat magáénak, emellett több alkalommal is jelölték Hugo- és Nebula-díjra. Magyarul egyetlen műve sem olvasható.
 • legjobb kisnovella (7500 szónál rövidebb írások): Aliette de Bodard Immersion című írása. Az Egyesült Államokban élő, francia-vietnami származású írónő, jóllehet néhány regényt is írt, elsősorban rövidebb írásainak köszönheti sikereit. Többször is jelölték egy-egy írását rangos díjakra, első nagyobb díját (BSFA-díj) 2010-ben kapta. Az idén díjazott novellája, az Immersion a Clarkesworld Magazine-ban jelent meg 2012 júniusában.

Az SFWA által kiosztott egyéb díjak:

 • Ray Bradbury-díj: Benh Zeitlin és Lucy Abilar A messzi dél vadjai (Beasts of the Southern Wild) című film forgatókönyvéért. A 2012-es filmet maga Zeitlin rendezte, és az idén négy kategóriában (legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv és női alakítás) jelölték az Oscar-díjra.
 • Andre Norton-díj: E. C. Myers Fair Coin című regénye.
 • Damon Knight Nagymester Emlékdíj: Gene Wolfe. Az 1931-ben született szerző legismertebb műve Az új nap könyve című négyrészes sorozata, amelynek első három kötete magyarul is megjelent a Delta Vision Kiadó gondozásában. Magyarul olvasható még tőle a Halálsziget című kisregény, valamint több novellája a Galaktika című folyóiratban. Wolfe, több mint negyven éves pályafutása során, a Hugo-díjat leszámítva elnyerte a műfaj rangosabb díjait, így a Locus-, BSFA-, World Fantasy-díjat és a John W. Campbell Emlékdíjat. Emellett több jelöléssel is büszkélkedhet, a Hugo-díjra például nyolcszor jelölték, az idén elnyert Nebula-díjra pedig több mint tízszer.
 • Solstice-díj: Ginjer Buchanan, az Ace Books és a Roc Books – a Penguin Group sci-fi és fantasy kiadói – szerkesztője, és posztumusz kitüntetésként az 1996-ban elhunyt Carl Sagan asztronómus, kozmológus, író. Utóbbi helyett a díjat fia, Nick Sagan vette át.
 • Kevin O’Donnell Jr. Service-díj: Michael Payne.

A Nebula-díj (Nebula Award) a Hugo-díj mellett/után a sci-fi és fantasy legismertebb és legrangosabb irodalmi elismerésének számít. A díjat 1965-ben alapította az  SFWA. Évente átadásra kerül, az előző évben az Amerikai Egyesült Államokban megjelent legjobb sci-fi vagy fantasy művek szerzőinek. A fent említett négy kategóriában osztják ki. A nyertesekről nem zsűri dönt, hanem az SFWA aktív tagjai szavazással választják ki őket, a kategóriánként általában hat művet tartalmazó szűkített listákról.

Forrás: sfwa.org, sfmag.hu, tor.com, Wikipédia


Vidd hírét!
 •  
 •