50 éves az A kém, aki bejött a hidegről – játék

Vidd hírét!
 
 

Ötven éves minden idők legjobb kémregénye – ezzel a címmel illette 2006-ban a Publishers Weekly John le Carré A kém, aki bejött a hidegről c. munkáját, és hiszünk abban, hogy senkinek nincs oka kétségbe vonni ezt a titulust. A TIME Magazin minden idők 100 legfontosabb regénye közé sorolta, a szerző 2008-ban azt nyilatkozta, hogy ő is ezt tartja a legjobb könyvének. 1965-ben Edgar-díjat kapott érte, ugyanebben az évben meg is filmesítették. A Martin Ritt rendezte mozifilmet két kategóriában jelölték Oscar-díjra, de végül egyetlen aranyszobrot sem nyert a legrangosabb díjazáson; kapott viszont egy Golden Globe-díjat, a BAFTA-n pedig a legjobb brit filmért és a legjobb brit főszerepért jutalmazták.

Az ötven éves évfordulón az Agave Könyvek újra kiadja a regényt, ezúttal a szerző két új írásával együtt: az egyiket a nagy sikerű film létrejötte kapcsán írta, a másikat pedig annak alkalmából, hogy a regény fél évszázada jelent meg és vált a műfaj talán legnagyobb klasszikusává. Az A kém, aki bejött a hidegről jubileumi kiadása a Könyvhétre jelenik meg. A Lapozó rovatban beleolvashatsz a könyvbe; a részlet tartalmazza a szerző előszavát is.

Az Agave Könyvekkel karöltve az évforduló tiszteletére játékot szervezünk: egy hat kérdéses kvíz a feladvány, a kérdések pedig le Carréhoz és/vagy a hidegháborúhoz kapcsolódnak. A szerzővel kapcsolatos kérdések mindegyikére választ találtok az Olvasoterem.com-on, hiszen le Carré az egyik nagy kedvencünk, rengeteget foglalkoztunk vele az elmúlt időben.

EZ A JÁTÉK VÉGET ÉRT, EREDMÉNYHIRDETÉS KÖVETKEZIK!

Előbb lássuk a jó válaszokat:

  1. Ki volt az NDK államfője akkor, amikor le Carré a bonni és hamburgi konzulátusokon dolgozott? – Nos, le Carré 1960 és 1964 között szolgált az MI6 kötelékében, ez időben dolgozott a bonni és a hamburgi követségeken is. Ekkor Walter Ulbricht volt az NDK államfője.
  2. Melyik kém árulását dolgozta fel a Suszter, szabó, baka, kémben? – Kim Philby a helyes válasz.
  3. Az alábbiak közül melyik nem volt a Cambridge-i Ötök tagja? – Julia Child.
  4. Mi John le Carré igazi családneve? – Cornwell.
  5. Ki volt a KGB igazgatója abban az évben, amikor le Carré kilépett a hírszerzéstől? – Mint már írtuk, le Carré 1964-ben lépett ki a szolgálattól, ekkor Vlagyimir Jefimovics Szemicsasztnij volt a KGB igazgatója.
  6. A hidegháború melyik konfliktusa zajlott le Carré diplomatakarrierje idején? – A kubai rakétaválság volt a helyes válasz. A berlini blokád sokkal korábban, Afganisztán szovjet inváziója sokkal később történt.

A játékban mintegy 230 személy vett részt, a válaszadók 64 százaléka tudta a helyes válaszokat, közülük sorsolással választottuk ki a nyerteseket. Az alábbi személyek le Carré klasszikus kémregényének, az A kém, aki bejött a hidegről címűnek egy-egy példányát nyerték:

  • Kerekes József
  • Szövényi Gergely
  • Sipos Erika

A nyerteseket megkérjük, hogy jelentkezzenek a jatek (kukac) olvasoterem.com címen ugyanarról az e-mail címről, amellyel a játékban is részt vettek.

A játék június 8-án éjfélkor ér véget. Három játékosunk a regény új kiadásának 1-1 példányát nyeri az Agave Könyvek felajánlásából. Több helyes megfejtés esetén a nyertesekről sorshúzással döntünk. Eredményt június 9-én, vasárnap hirdetünk. FIGYELEM, változott az eredményhirdetésre vonatkozó szabály: a nyertesek névsorát csak és kizárólag itt, a játék oldalán közöljük, és őket NEM értesítjük külön levélben is. Érdemes lesz tehát június 9-én visszalátogatni a játék oldalára, különben másképp nem tudhatod meg, hogy nyertél-e.

Adatvédelmi elveink nem változtak, az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Ha részt veszel ezen a játékon, azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk.


Vidd hírét!