Lee Child: A titokzatos látogató

Írta : Lee Child
Eredeti cím : The Visitor
Eredeti kiadás : 2000
Magyar cím : A titokzatos látogató
Fordította : Gieler Gyöngyi
Kiadó : General Press
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 392
75
Vidd hírét!
  •  
  •  

Lee Child (eredeti nevén Jim Grant) 1954-ben született Coventryben. Végzettségét tekintve jogász, ám soha nem szándékozott a szakmájában dolgozni, már egyetemistaként a színház berkeiben tevékenykedett. 1995-ben határozta el, hogy regényírással foglalkozik, első regénye 1997-ben jelent meg. Világhírű ismertségét a Jack Reacher-sorozattal alapozta meg, ezidáig 17 regény látott napvilágot, valamennyi olvasható magyar nyelven is. A titokzatos látogató a sorozat negyedik része.


A sorozat névadója egy volt katonai rendész, aki 1960. október 29-én született egy berlini katonai bázison. Miután elvégezte a West Point-i Amerikai Katonai Akadémiát, tizenhárom évig szolgált a katonai rendőrségnél, ahol kiemelten bonyolult ügyek felderítésével foglalkozott. Rangját tekintve őrnagy volt, számos kitüntetésben részesült. Tizenhárom évi szolgálat után kilépett a hadseregből és csavargónak állt, stoppal és busszal utazgat keresztül-kasul az Egyesült Államokban. Világéletében szabályok szerint kellett élnie, mindig megmondták mit, mikor és hogyan csináljon. Ez az oka annak, hogy a szabad életet választotta, amihez makacsul ragaszkodik, semmi és senki kedvéért nem mondana le róla. Barangolásai során csak azt visz magával, ami elfér a zsebében, állandó útitársai a pénztárcája és összecsukható fogkeféje.

A titokzatos látogatóban Jack Reacher ismét bonyodalmas ügybe keveredik. Egy gyilkos szedi áldozatait az amerikai hadseregből leszerelt nők körében. Az áldozatok közös jellemzője, hogy korábban mindegyikük feljelentést tett szexuális zaklatás miatt. A szövetségi nyomozók tétlenül állnak a bűncselekmények előtt, a gyilkos nem hagy maga után nyomot, az áldozatokon nem található külsérelmi nyom. Egy dologban biztos az FBI: a gyilkos nagy valószínűséggel ismeri a rendőrség nyomozási eljárásait, precízen dolgozik és fegyelmezetten hajtja végre tetteit.

A gyilkos profilja ráillik Jack Reacherre, ezért a szövetségiek letartóztatják egy banális ügy kapcsán. (Tulajdonképpen Reacher szolgáltat alapot a letartóztatására, mivel ez esetben is öntörvényűen tesz igazságot egy vendéglő tulajdonosa és egy védelmi pénzt szedő banda között). Az FBI sajátos módon vádalkut kínál Reachernek, amennyiben ő hajlandó részt venni a nyomozásban és kézzel fogható eredményeket mutat fel. Eléggé nyomasztóan és idegesítően hatott rám az FBI azon ismétlődő módszere, amellyel igyekszik rábírni valakit az együttműködésre, s amely visszautasítás esetén zsarolásba csapott át. Lee Child mintha szándékosan erőltetné a nyomozóiroda ezen aspektusának bemutatását. Ugyancsak erőltetettek Julia Lamarr nyomozó beszólásai, aki folyton azt vágja a főhős szemébe, hogy „Szemét disznó!”. Nem biztos, hogy ez a megfelelő módja annak, hogy egy karaktert ellenszenvessé tegyünk.
Jack Reacher beköltözik az FBI székhelyére, Quanticóba, ahonnan közvetlen közelről figyelemmel kísérheti a nyomozást. Ahogy az várható, az ügy megoldódik, Reacher fondorlatos módon állít csapdát a gyilkosnak. Főhősünk gondolkodása előrébb jár, hamar rájön, hogy milyen irányba kell terelni a nyomozást. Nem tévedhetetlen, de magabiztos.

Lee Child kiválóan szövi a cselekményszálat, az olvasónak egészen a történet végéig nem sikerül rájönnie, hogy ki a gyilkos és hogyan lelték halálukat az áldozatok. Az író nagyon jól építette fel a történet ezen részét. A könyv témája a hipnózis, azon belül is a poszthipnotikus indukció. A gyilkos ezt a módszert alkalmazza ördögi tervének véghezviteléhez. A hétköznapi gondolkodásban kevésbé ismert módszer mindenképp színt visz a regénybe, az analitikus krimik között jól megállja a helyét. Negatívumként meg kell említenem azokat a már-már idegesítő részeket, ahol minden régi szakmabeli ismerőse készségesen segít Jack Reachernek. Vontatott, túlzottan hollywoodi íze van.

Azáltal, hogy megteremtette Jack Reacher karakterét, Lee Child végképp beírta a nevét a szórakoztató irodalomba, hisz ki ne szeretné a hősöket, az olyan figurákat, akik képesek rendkívüli tettekre. Számomra csak az kérdés a sorozattal kapcsolatosan, hogy a mennyiség nem megy-e a minőség kárára?

A bosszantó részek ellenére A titokzatos látogató egy remek történet. A könnyed nyelvezet, az izgalmas történetvezetés és az elmaradhatatlan csavar Child írói nagyságát dicsérik. A karakterek kellőképpen vannak megrajzolva, az író fölösleges részletekbe nem bocsátkozik. Child nem vesz el a jog szövevényes labirintusában sem, Reacher valamint a nyomozók karakterén keresztül alapos ismeretekről tesz tanubizonyságot.

A General Press gondozásában megjelent kötet szórakoztató olvasmány, Reacher rajongóknak kötelező.


Vidd hírét!
  •  
  •