Richard Matheson (1926-2013)

Vidd hírét!
 
 

Richard Burton Matheson, a horror/sci-fi/fantasy műfajokban jeleskedő amerikai író és forgatókönyvíró 1926. február 20-án született a New Yersey-beli Allendale városában. Norvég emigráns szülők gyermekeként Brooklynban nevelkedett, itt is járt iskolába és itt érettségizett 1943-ban. 1949-ben a Missouri Egyetemen szerzett diplomát újságíró szakon, majd Kaliforniába költözött. 1951-ben megnősült, négy gyereke született. (Három közölük író és/vagy forgatókönyvíró.)

Matheson tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott, első novelláját nyolc éves korában közölte egy helyi újság. A következő években viszont sehol nem jelentkezett írással (ezalatt diplomázott, illetve letöltötte katonai szolgálatát az amerikai hadseregnél). Hunger and Thirst című novellája nem kapott nagy visszhangot, de 1950-ben a Born of Man and Woman már sikert aratott. Richard Matheson (1926-2013)(A történet egy szörnyszülött gyerekről szól, akit szülei leláncolva tartanak egy pincében. Brrr…) Ugyanebben az évben több novelláját közölte a Galaxy Science Fiction, saját kötete 1954-ben jelent meg. 1950 és 1971 között rengeteg történet született tollából, tagja volt a Dél-Kaliforniai Írók Iskolájának.

Richard Matheson írói stílusa sokrétű. Néhány munkája karcolatszerű váratlan befejezéssel (Third from the Sun, Deadline), más könyvekben húsz-harminc oldalon fejti ki a szereplő jellemét (Trespass, Being, Mute). Vannak történetek, amelyekben inkább a szatirikus humor érvényesül  a fantasy műfaj jellemzőinek rovására (The Doll that Does Everything). Egyes műveiben „őrült” tudósok és szuperhősök kalandjai helyett hétköznapi emberek lelki és fizikai megpróbáltatásairól olvashatunk (The Test, Steel). Más történetek a „paranoia meséi”, amelyekben a mindennapi, megszokott környezet válik megmagyarázhatatlanul ellenségessé (Mad House, The Curious Child, Duel). Ez utóbbiból film is készült ugyanezzel a címmel.

Természetesen Matheson forgatókönyvírói munkássága sem elhanyagolható, sőt, sokan inkább innen ismerik a nevét. Ő írta a The Twilight Zone (Alkonyzóna) című amerikai sci-fi sorozat több részének forgatókönyvét, a Star Trek egyik epizódja is az ő műve. Ő adaptálta Edgar Allan Poe öt művét egy sorozathoz. A The Night Stalker forgatókönyvéért megkapta a Mystery Writers of America szövetség díját.

Most következzen néhány olyan Matheson-regény, amely filmként is befutott (legtöbb esetben az adaptációt is Matheson írta): The Shrinking Man (’57-ben megfilmesítve), I Am Legend (magyarul: Legenda vagyok – Könyvmolyképző Kiadó, 2008; megfilmesítve ’64-ben,’71-ben és 2007-ben), What Dreams May Come (magyarul: Csodás álmok jönnek – Verbárium Kiadó, 1999), Stir of Echoes, Bid Time Return (filmként Somewhere in Time címmel), Hell House (The Legend of Hell House), illetve három novellája Trilogy of Terror címen.

Matheson a fantasy műfajon kívül is alkotott emlékezetest: például a The Beardless Warriors (filmként The Young Warriors, 1967) egy önéletrajzi ihletettségű regény; a ’60-as és a ’90-es években is írt egy-egy western-sorozatot, illetve a fekete humor is megihlette.

Richard Matheson munkásságát többször elismerték: 1984-ben a World Fantasy Award, 1991-ben a Bram Stoker Award életműdíját kapta meg. 2010-ben a Science Fiction Hall of Fame is soraiba iktatta. 2013-ban az Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films Saturn Award Visionary-díját ítélték oda neki, de sajnos csak posztumusz elismerésként kaphatta meg.

Richard Matheson kaliforniai otthonában hunyt el 2013. június 23-án, 87 éves korában.


Vidd hírét!