Dagger-díj 2013: győztesek és jelöltlisták

Vidd hírét!
 
 

Igencsak mozgalmasan indult a hónap harmadik hete a Brit Krimiírók Szövetsége (Crime Writer’s Association, röviden CWA) számára: július 15-én Londonban nem kevesebb, mint hét kategóriában osztottak ki a szervezet által alapított Dagger-díjat, további három kategóriában pedig közzétették a végső győzelemre esélyes szerzők (és regényeik) szűkített listáját.

A Dagger-díjat 1955-ben alapította a londoni székhelyű szervezet. A Dagger legelső és egyben legismertebb kategóriája a legjobb kriminek odaítélt Aranytőr (Gold Dagger), amely 1959-ig a Crossed Red Herring nevet viselte. Napjainkban tíz kategóriában adják át Daggert, a legnépszerűbbek – a már említett Aranytőr mellett – az életmű díj, azaz a Gyémánttőr (Diamond Dagger), a Nemzetközi Dagger-díj, amelyet a legjobb angol nyelven (is) megjelenő krimi szerzője kaphat meg nemzetiségétől függetlenül, valamint az Acéltőr-díj (Ian Fleming Steel Dagger), amelyet a legjobb kalandregény/thriller szerzőjének adnak át.

Amint már korábban írtunk róla, a Gyémánttőr-díj idei nyertese a népszerű brit szerző, Lee Child. Jóllehet ebben a kategóriában már februárban közzétették a győztes nevét, a díjat július 15-én kapta meg a kategória tavalyi győztesétől, a szintén nagy népszerűségnek örvendő Frederick Forsyth-tól. Lee Child 1954-ben született az angliai Coventryben. Jogi végzettsége van, de sohasem dolgozott a szakmájában, végzett színházi háttérmunkát, volt gyártásvezető, majd regényírással kezdett foglalkozni. A Jack Reacher volt katonai rendész főszereplésével játszódó sorozatának köszönhetően vált ismertté világszerte. Könyveit 40 nyelvre fordították le, és közel 60 millió példányban keltek el a világ több mint 90 országában, köztük Magyarországon is. Regényeiért több díjat is kapott – a sorozat első kötetéért (Elvarázsolt dollárok) az Anthony-díjat, az Összeesküvés című tizenhetedik kötetéért pedig 2012-ben a Nemzeti Könyvdíjat –, emellett többször is jelölték a Ian Fleming Acéltőr-díjra. Child 2009 óta az Amerikai Krimiírók (Mystery Writers of America) szervezetének elnöki tisztségét is betölti, továbbá társelnöke a Nemzetközi Thrillerírók Szövetségének (International Thriller Writers).

Szintén átadásra került ezen a héten a Nemzetközi Dagger-díj. A díj történetében először a zsűri úgy döntött, hogy a díjat megosztja két szerző között: Fred Vargas Ghost Riders of Ordebec című regényéért, Pierre Lemaitre Alex című regényéért kapta meg a díjat a zsűri elnökétől, Janet Lawrence-től. A középkorra szakosodott történész és pestisszakértő Fred Vargas díjazott regénye az Adamsberg felügyelő főszereplésével játszódó sorozat nyolcadik kötete, amely Franciaországban 2011-ben jelent meg. A francia írónő korábban már kétszer kapott Nemzetközi Dagger-díjat: 2006-ban a Talpra, halottak! (Debout les morts) című regényéért, amely A három evangélista című sorozat első kötete, 2008-ban pedig Sous les vents de Neptune (angolul  Wash This Blood Clean from My Hand) című regényéért, amely az Adamsberg-sorozat ötödik kötete. Előbbi 2012-ben magyarul is megjelent az Európa Könyviadó gondozásában. Szintén az Európa Kiadó adta ki a Messzire fuss, soká maradj! (Pars vite et reviens tard) című regényét, az Adamsberg-sorozat 2011-ben megjelent negyedik kötetét. A másik győztes, az ugyancsak francia, irodalomtanárként dolgozó Pierre Lemaitre díjazott regénye a Verhœven-trilógia második kötete, amely 2011-ben jelent meg Franciaországban. A szerzőtől magyarul a Téboly című regény olvasható.

2013-ban Nemzetközi Dagger-díjas lett: Fred Vargas (fotó: Pierre Verdy / AFP)

A valós történetekért járó Non-Fiction Daggert a brit Paul French kapta, Mindnight in Peking című könyvéért. A könyv egy pekingi angol konzul fogadott lányának 1938-as meggyilkolásának történetét meséli el. A zsűri elsősorban azt értékelte, ahogyan French a 80 évvel ezelőtti kínai főváros nyugtalan hangulatát, valamint az anglofón bevándorló közösség aljas kizsákmányolását ábrázolja. A regény idén májusban megkapta az Edgar Allan Poe-díjat is a legjobb valóságos (nem fikciós) krimi kategóriában. A zsűri emellett külön elismeréssel méltatta Richard Hoskins The Boy in the River című könyvét, azért a különös megszállottságért, amellyel a szerző feltárta az ún. „Adam-ügyet” – 2001. szeptember 21-én a Temzében egy ismeretlen afrikai gyerek megcsonkított holttestét találták meg –, amelynek hátterében a mágikus rituálék céljából folytatott afrikai gyerekkereskedelem áll.

A könyvtárosok és az olvasók szavazatai alapján odaítélt Dagger in the Library és a vele együtt járó 1500 angol font nyertese Belinda Bauer brit írónő, Rubbernecker című negyedik regényéért. Bauer számára nem újdonság a Dagger-elismerés, hiszen 2010-ben elnyerte az Aranytőr-díjat Blacklands című első regényével.

A kisepikai művek számára létrehozott Short Story Dagger kategóriában Stella Duffy Come Away with Me című novelláját találta legjobbnak a zsűri. A novella a The Mammoth Book of Best British Crime című gyűjtemény tízedik kötetében jelent meg. A zsűri szerint a novella egy összetett macska-egér játékká alakuló velencei meglepetés-kirándulás kísérteties és emlékezetes története. A Londonban született, Új-Zélandon nevelkedő szerző tizenhárom regényt írt, köztük a Saz Martin-sorozat öt kötetét. Az idei a második Dagger-díja, 2002-ben ugyanis egyszer már nyert ugyanebben a kategóriában Martha Grace című írásával.

[adrotate banner=”74″]

A pályakezdők számára létrehozott Dagger Debut kategóriában Finn Clarke Call Time című novellája lett a legjobb a rövidlistán szereplő tizenegy alkotás közül. A kanadai írónő korábban dolgozott már pszichológus-asszisztensként és büntetőintézeti projektmunkásként, jelenleg pedig menedzsmenttréner. Már 2012-ben is szerepelt a Dagger debütdíjára jelölt szerzők között, akkor egyik regényének köszönhetően. A rangos elismerés mellett az idei díjátadót követően 700 fonttal lett gazdagabb.

A történelmi krimi műfajában harmadszor sikerült elnyernie az Ellis Peters Historical Dagger-díjat a brit Andrew Taylornak. Idén a The Scent of Death című regényével érdemelte ki az elismerést, 2001-ben a The Office of the Dead, 2003-ban pedig a The American Boy című regényét találta legjobbnak a zsűri. Emellett 1982-ben a John Creasey Daggerrel is kitüntették Caroline Miniscule című regényéért, illetve 2009-ben a Gyémánttőr-díjat is megkapta. Az idei győztes regénye, a The Scent of Death az Amerikai Függetlenségi Háború idején játszódik.

Nincs még győztes, hiszen egyelőre csak a bővített listát tették közzé a legrégebbi és legismertebb Dagger-kategóriának számító Aranytőr-díj esetében. A nyolc szerzőt/regényt tartalmazó listát négy hét múlva tovább szűkítik, győztest várhatóan ősszel hirdetnek. A lista a következőképpen néz ki: Belinda Bauer Rubbernecker, Lauren Beukes The Shining Girls, Sam Hawken Tequila Sunset, Mick Herron Dead Lions, Becky Masterman Rage Against the Dying, Sara Paretsky Brakdown, Michael Robotham Say You’re Sorry, Don Winslow A gandzsa urai. A felsorolt szerzők fele a magyar olvasóközönség számára sem ismeretlen: az Arthur C. Clarke-díjas Lauren Beukesnek két regénye jelent meg az Ad Astra Kiadónál (Zoo City és Moxyland), a négyszeres Anthony-díjas Sara Paretskynek három regénye olvasható magyarul (Holtpont, A testművésznő és a Kártalanítás), Michael Robothamnek nyolc regényét adta ki a General Press Kiadó a Világsikerek című sorozatában, míg Don Winslow-nak az Agave Könyvek gondozásában olvasható négy regénye (Drogháború, Bobby Z halála és élete, Barbár állatok, A gandzsa urai).

Szintén bővített listát tettek közzé az év thriller-írójának járó Ian Fleming Acéltőr-díj esetében. A listán szereplő szerzők és regényeik: Roger Hobbs Ghostman, Liz Jensen The Uninvited, Malcolm Mackay The Necessary Death of Lewis Winter, Stuart Neville Ratlines, Mark Oldfield  The Sentinel, Andrew Williams The Poison Tide, Robert Wilson Capital Punishment. Utóbbi 2009-ben elnyerte az Aranytőr-díjat A Small Death in Lisbon című regényével. Magyarul a listán szereplő hét szerző egyikének sem jelent meg írása.

A harmadik kategória, ahol bővített jelöltlistát tett közzé a CWA, a legjobb elsőkönyves szerzők számára létrehozott John Creasey (New Blood) Dagger. A listán szereplő nyolc szerző közül hármat – Roger Hobbs, Malcolm Mackay és Becky Masterman – a két előző kategória valamelyikében is jelölték. A fennmaradó öt szerző és regényeik: Hanna Jameson Something You Are, Derek B. Miller Norwegian by Night, Thomas Mogford  Shadow of the Rock, Michael Russell The City Of Shadows és M. D. Villiers City of Blood. Egyelőre ismeretlenek a nagyvilág előtt, a Dagger-jelölés viszont jó alkalom számukra, hogy megismertessék nevüket a műfaj olvasóival.

Források: thecwa.co.uk, Wikipedia


Vidd hírét!