A könyvmolyok memóriája hosszabb ideig tart

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ma már mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgásnak köszönhetően egyes időskori betegségek elkerülhetőek, de legalábbis nagy arányban csökkenthető a valószínűségük. Ha máshonnan nem, hát Gálvölgyitől megtanulhattuk, hogy van egy módszer a szervezetünk leromlása elleni harcban: gyúrunk, vazze! De vajon az emberi agy is úgy működik, mint a test? Van olyan metódus, amellyel az agyunkat is fitten tudjuk tartani? A szakértők azt állítják, hogy léteznek olyan technikák, amellyel öregkorban is meg lehet őrizni az emberi agy éberségét. Egyike ezeknek a módszereknek az olvasás. Kutatások azt bizonyítják, hogy az olvasás, az írás vagy hasonló tevékenységek lassítják az életkorral járó kognitív hanyatlást.


A kutatók hat éven át összesen 294 emberrel végeztek különböző teszteket. A kísérletben résztvevők több olyan kérdőívet is kitöltöttek, amely olvasási- és írási szokásaikat valamint ezek változásait térképezte fel a gyerekkoruktól kezdődően felnőtt- és öregkorukig. A kísérletben résztvevők halálát követően (átlagosan 89 éves korukban hunytak el) a kutatók megvizsgálták az elhunytak agyát, meszesedéseket, sebeket, ideggócokat, a demencia fizikai nyomait keresve. Különböző agyi elváltozások ugyanis gyakran megfigyelhetőek időskorban, és ezek memóriazavarokat okoznak. Az Alzheimer-kórban szenvedőknél ezek különösen elszaporodnak, gondolkodási- és memóriazavarokat okoznak, és súlyos mértékben megzavarják a beteg mindennapjait.

Az olvasás a legjobb agytorna. Fotó: Sennowitz Gergely.

A kutatók a boncolási jegyzőkönyvek és a kérdőívek vizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy a kognitív hanyatlás elleni harcban bármilyen írással vagy olvasással kapcsolatos tevékenység jobb a semmittevésnél. Ha valaki öregkoráig könyvmoly marad, 32 százalékkal csökkentheti a memóriazavarok esélyét ahhoz képest, aki csak átlagos agytornát végez. Azok az emberek, akik életük során ritkán írtak vagy olvastak, idős korukban nehezen boldogultak, és 48 százalékkal gyorsabban veszítették el az emlékezőtehetségüket, mint azok, akik egy átlagosnak nevezhető időt szántak ilyen tevékenységekre. A tanulmány szerzője, Robert S. Wilson, a Chicagói Rush Egyetem Orvosi Centrumának neuropszichológusa hangsúlyozta: az eredmények azt mutatják, hogy nem szabad alábecsülni az olyan mindennapi tevékenységeket, mint az írás vagy az olvasás, legyen szó bárkiről, rólunk, a gyerekeinkről, a szüleinkről vagy akár a nagyszüleinkről.

[adrotate banner=”74″]

Az olvasás formában tartja az agyat, mert egy szöveg értelmezése több energiát igényel, mint egy, a televízió képernyőjéről érkező kép feldolgozása. Olvasáskor mozgásba lendül a memória: az agyunk aktív módon dolgozza fel és raktározza el az információkat, ráadásul a hosszú távon is megmaradó emlékek közé. Az írás olyan az agynak, mint az izmoknak a folyamatosan ismételt mozgás; az írás segít úgy elraktározni az információkat, hogy emlékezzünk rájuk akkor, amikor éppen szükséges lesz, ezáltal erősíti a memorizálási képességeinket.

Ha tehát azt szeretnéd, hogy idős korodban is éles elméjűnek tartsanak, akkor legyél kitartó könyvmoly. Nem lehet elég korán elkezdeni: 2009-ben ért véget egy hét éves kísérlet, amelybe 2000 egészséges, 18 és 60 év közötti embert vontak be, s az eredmények azt mutatták, hogy az emberi agy 22 éves korban a legélénkebb. 27 éves korra az olyan agyi folyamatok, mint a gondolkodóképesség, a térlátás és a gondolkodási sebesség már lassulni kezdenek.

Forrás: Smithsonian Magazin

 


Vidd hírét!
  •  
  •