Camilla Läckberg: Vészmadár

Írta : Camilla Läckberg
Eredeti cím : Olycksfågeln
Eredeti kiadás : 2006
Magyar cím : Vészmadás
Fordította : Torma Péter
Kiadó : Animus Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 336
95
Vidd hírét!
  •  
  •  

Újabb Camilla Läckberg-regény látott napvilágot az Animus Kiadó gondozásában. A svéd krimiírónő magyar nyelven megjelent negyedik regénye, a Vészmadár méltó folytatása a korábban megjelent három kötetnek. Bátorkodom ezen kijelentésemet a világhálón található referenciákra alapozni, ugyanis ez az első Läckberg-regény, amit elolvastam. A regények külön történeteket képeznek, ám mégis sorozatnak tekinthető, hiszen Patrik Hedström nyomozó életét, rendőri munkásságát követheti nyomon az olvasó. Patriknak és a tanumshedei rendőrségnek ezúttal is akad tennivalója bőven: a kisváros melletti országúton fának rohan egy autó, az áldozat szervezetében hatalmas mennyiségű alkoholt találnak. A hétköznapinak tűnő eset azonban nem hagyja nyugodni a nyomozót miután kiderül, hogy az áldozat absztinens volt.


Mindeközben felpezsdülni látszik a kisváros élete: valóságshow-t forgatnak Tanumshedeben. A szokatlan jelenség nagy figyelmet kelt a fiatalok körében, az országos média is nyomon követi a történéseket.

Camilla Läckberg fején találta a szöget, amikor úgy döntött, hogy beépíti a regénybe az utóbbi évek egyik legsikeresebb televíziós műsorát, ezáltal is fordulatosabbá téve a történetet. A show-ban szereplő karakterek viselkedésükből kifolyólag könnyen válnak gyanúsítottakká, talán ez is volt az írónő feltett szándéka, hogy így megvezesse az olvasót. A műsor forgatása közben meggyilkolják az egyik szereplőt, így a helyi nyomozócsoport kettős feladat elé néz. A könyv fülszövege szerint lassan kirajzolódik, hogy a két esetnek köze van egymáshoz. Annyit hozzáfűznék, hogy igencsak lassan derül ki, amit pozitívumként könyvelhetünk el. A nagy médiafelhajtás végett a rendőrség kénytelen az utóbbi bűnesetre összpontosítani, ami az olvasóban hiányérzetet kelthet. Olvasás közben az volt az érzésem, mintha az írónő lavírozna a két bűneset között, ez az egyik dolog, amit negatívumként róhatok fel Läckbergnek. A másik zavaró tényező a szereplők túlzott „dajkálása”: Läckberg részletesen tárja az olvasó elé a főszereplők hétköznapjait, ezen sorokat szentelhette volna a nyomozásoknak. Ez természetesen csak szubjektív vélemény.

A történet mindezek ellenére kerek, jól sikeredett, az olvasó figyelme nem lankad. Az írónő hatásvadász módon indítja és zárja a fejezeteket: az elején a gyilkos gondolataiba, visszaemlékezéseibe tekinthetünk be, a végén pedig gyakran válasz nélkül marad az olvasó, ezzel is ösztökélve a továbbolvasásra. Patrik Hedströmnek és csapatának (de facto Hedström a nyomozás vezetője, annak ellenére, hogy nem ő a rangidősebb a nyomozóosztályon) sikerül felgöngyölíteni az ügy(ek)et, ha az olvasó eléggé szemfüles, akkor hamar rájöhet ki a gyilkos. Segítségként szolgál a bűnelkövető által szándékosan hátrahagyott nyom, amely minden esetben egy kitépett lap a Jancsi és Juliska című meséskönyvből. A történetbe beleszőtt népszerű Grimm-mese utalás lehet az írónő részéről, hogyan ne bánjunk a gyerekekkel, illetve milyen fontossággal bír az anyai szerepvállalás. A regénybeli Jancsi és Juliska is visszatér a szülői házba, akárcsak a mesében, ám ezúttal nem kincsekkel, hanem bosszútól vezérelve.

[adrotate banner=”74″]

A Vészmadár kiváló krimi, műfajában mindenképpen a nagyok közé sorolandó. A lebilincselő történet magával ragadja az olvasót, gondolatban együtt nyomozunk a tanumshedei rendőrséggel. Nyelvezete egyszerű, néhol alpári beszólásokkal tarkítva, ám ezek nem meglepőek, mivel a valóságshow szereplőinek szájából hangzanak el. Említést kell tennünk Torma Péter fordítói munkásságáról is, amely könnyűvé, élvezetessé teszi az olvasást.

Az írónő stílusa kiforrott, tehetségéről a szakma nagyjai is elismerően nyilatkoznak. Előző műveit nem volt szerencsém elolvasni, ám a Vészmadár meggyőzött arról, hogy érdemes Camilla Läckberg regényeit fellapozni. Úgy tűnik, lesz folytatása a sorozatnak, erre utalást is tesz a szerző a történet végén. A következő regény megjelenéséig csak ajánlani tudom a szerző eddigi köteteit.


Vidd hírét!
  •  
  •