Játék új Georges Simenon-könyvekért

Vidd hírét!
 
 

Augusztusban folytatódik az Agave Könyveknél az eddig még nem látott Georges Simenon-regények sora. Már kapható egy új Maigret-kötet (Maigret és a gengszterekitt olvashatsz bele), és augusztus 22-én jön egy újabb darab a szerző roman dur-kötetei közül.

Kérésünkre a fenti két regény három-három példányát dobta be a nyereményalapba az Agave Könyvek, de ezúttal meg kell izzadni a nyereményekért. Kilenc meghatározást adtunk meg az alábbiakban, mindegyik Georges Simenonhoz kötődik. A megfejtésekért keresgélj bátran az Olvasoterem.com-on, nálunk szinte az egész kérdésre megtalálod a választ; viszonylag sokat foglalkoztunk a szerzővel, több könyvét is recenzáltuk, a Lapozó rovatban bele lehet olvasni a regényeibe, születésének 108. évfordulóján pedig portrét is írtunk róla. Ha megvan mind a kilenc név (tulajdonképpen nyolc név és a hét egy napja), akkor ezeket keresd meg a betűhálóban, és húzd ki őket. A szavakat (értsd: a neveket) csak vízszintesen és függőlegesen helyeztük el, átlósan nem, de fentről le, lentről fel, balról jobbra és jobbról balra is kell keresgélned ahhoz, hogy mindegyiket megtaláld. Ha mind a kilencet kihúztad, akkor nincs más dolgod, mint összeolvasni a maradék betűket. Egy filmszínész nevét fogod kapni, többek között ő is alakította már a televízió képernyőjén Maigret felügyelőt. Az ő nevét kell beküldeni.

EZ A JÁTÉK VÉGET ÉRT, ÍME A MEGFEJTÉS ÉS A NYERTESEK:

A meghatározásokra a helyes megfejtések a következők voltak:

  • A hétnek ezen a napján született Georges Simenon. – PÉNTEK
  • Első önéletrajzi regénye. (Simenon többet is írt.) – PEDIGREE
  • Írói álneve, egyik garázda felmenőjétől kölcsönözte. (Csak a vezetéknév…) – BRÜHL
  • A Maigret és az éjszaka örömei c. regény sztriptíztáncosa. – ARLETTE
  • A szabómester vezetékneve A kísértetekben. – KACHOUDAS
  • A gyémántkereskedő vezetékneve a Maigret és a halott gyémántkereskedőben. – GOLDBERG
  • Az özvegy családneve Az özvegy című regényben. – COUDERC
  • A belga határon fekvő település neve a Maigret és a flamand lány c. regényben. – GIVET
  • Georges Simenon édesanyjának keresztneve. – HENRIETTE

A megfejtéseket az alábbi rácsban kellett megkeresni, és kihúzni őket.

Ha mind a kilenc szót kihúztad a betűhálóból, akkor a maradékot összeolvasva (bal felső sarokból indulva, soronként) egy filmszínész nevét kaptad. Ő MICHAEL GAMBONő 1992-ben és 1993-ban egy 12 epizódos tévésorozatban alakította Maigret felügyelőt. Az ő nevét kellett beküldeni az űrlapon.

A játékban körülbelül 260 olvasónk vett részt, és a helyes megfejtések ezúttal meglepően nagy arányban érkeztek: a játékosok 98 százaléka sikerrel vette az akadályt. Közülük sorshúzással döntöttünk a nyertesekről. Az alábbi olvasóink egy-egy Simenon-könyvvel lettek gzadagabbak:

Az elátkozott hajó c. könyvet:

Boros Cecília,
Bognár József,
Seiner Herbert,

Maigret és a gengszterek c. könyvet pedig:

Bodorkós Lászlóné,
Pelyach Levente,
Németh Zoltán

nyerte. A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailen is értesítjük. Hamarosan újabb játékkal jelentkezünk.

A nyereményekről:

Az elátkozott hajó Sokat látott matrózok azt mondják, létezik egy átok, amely a világ bármely pontján sújthatja a hajókat, ráadásul senki nem tudja pontosan, hogy mi rá a magyarázat. Talán csak a véletlenek kegyetlen összjátékáról van szó. Baljóslatú események egész sorozata kezdődhet egészen ártatlan módon, de egy tapasztalt tengerész látja a különbséget. Hirtelen, minden ok nélkül elpattan egy árbockötél, és eltöri az egyik matróz karját. Egy hajósinas megvágja az ujját krumplihámozás közben, és másnapra belehal a sebfertőzésbe. És ez csak a kezdet. Petersen kapitány hajóján különleges dolgok történnek, a Norvég-tenger tapasztalt tengeri medvéje már a kihajózáskor érzi, hogy valami nincsen rendben a fedélzeten. Amikor végül bekövetkezik a szerencsétlenség, gyanakodni kezd nem csak a legénység új tagjaira, hanem az utasokra is, kivétel nélkül. Hamarosan kiderül, hogy bűnöző rejtőzik köztük, a hajónak azonban folytatnia kell útját észak felé. A fedélzeten egymást követik a furcsa események, és Petersen egyre elszántabban próbálja előkeríteni a tettest, hiszen mindnyájuk élete veszélyben forog.

[adrotate banner=”74″]

Maigret és a gengszterek Chicagói gengszterek az 50-es évek Párizsában! Leszámolás a nyílt utcán, autóból kidobott áldozat, levitézlett bokszolók és mindenre elszánt maffiózók a párizsi amerikai kolónia törzshelyein. Maigret ugyan jól ismeri a tengerentúli alvilág módszereit, eleinte mégsem talál fogást a brutális módszerekkel dolgozó bűnözőkön. Ám azt már mégsem engedheti meg a főfelügyelő, hogy a gengszterek helyben hagyják Lognont, a mindenki által rossz pénzként ismert Balfácán felügyelőt, és Párizs sikátoraiban lődözzenek a helyi rendőrökre… Maigret persze nem az erőszak embere. Bár ezúttal kivételesen fegyvert vesz magához, mégis szívesebben folyamodik jól bevált békebeli módszereihez: borjút vacsorál firenzei módra a gyanús alakok törzshelyén, sörözget, vizsgálódik, elbeszélget, bárpultokat támaszt, és benéz még egy whiskyre a Manhattan bárba is. Miközben lassan összeáll a kép, egyre jobban éleződik a feszültség, hogy időben rátalál-e a főfelügyelő a két körözött gyilkosra, a gátlástalan Charlie-ra és Cinagliára?

Adatvédelmi elveink nem változtak, az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Ha részt veszel ezen a játékon, azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk.


Vidd hírét!