Mit írt Salinger 45 év alatt?

Vidd hírét!
  •  
  •  

Eddig még nem látott Salinger-művek jelennek meg 2015-től, többek között a Zabhegyezőből megismert Holden Caulfield egy másik története, szintén a főszereplő szemszögéből mesélve – s talán így kiderül, hogy Salinger miért ellenezte és tiltatta be az Egyesült Államokban John David California azaz Fredrik Colting könyvét -, és több Seymour Glass-sztori is, jelentették be a Salinger c. dokumentumfilm készítői a coloradói Telluride filmfesztiválon. A hamarosan érkező művek egyike egy 1962-es novella Caulfielddel a főszerepben, amely a The Last and Best of the Peter Pans címet viseli, egy másik pedig egy második világháborús románc, amelyet Salinger saját kalandja, a náci kollaboráns Sylviával kötött rövid házassága ihletett.


Nagy várakozás előzi meg az A Counterintelligence Agent’s Diary (szabad fordításban: Egy kémelhárító ügynök naplója) című munkáját is, amely szintén a szerző saját tapasztalatain alapszik; Salinger a háború utolsó hónapjaiban foglyok kihallgatását vezette. Az A Religious Manual ugyancsak önéletrajzi ihletésű, az advaita védanta hindu irányzattal kapcsolatos élményeit vetette papírra. A The Complete Chronicle of the Glass Family című novellagyűjteményében Salinger visszatérő karakterét, Seymour Glasst állítja a középpontba; többen azt állították róla, hogy őt tulajdonképpen a szerző önmagáról mintázta. Seymourt a magyar olvasók is ismerhetik, találkozhattunk vele az 1948-as Ilyenkor harap a banánhal c. novellájában, valamint az 1961-es Frany és Zooey és az 1963-as Magasabbra a tetőt, ácsok / Seymour: Bemutatás című kötetekben. (Ez utóbbi  jelen cikk írásakor antikváriumokban még kapható.) A hamarosan megjelenő kötetek nem véletlenül jelennek meg csak 2015 után, derül ki a dokumentumfilmből és a vele párhuzamosan kiadott életrajzból. Salinger maga rendelkezett úgy, hogy halála után legalább öt könyvét publikálják, és a szerző egy ütemtervet is készített a megjelenésekhez, amely szerint a művei 2015 és 2020 között fognak az olvasókhoz eljutni.

A Salinger-biográfia előszavában a két szerző, David Shields és Shane Salerno azt írják, hogy az író életrajzával hármas céljuk volt: kiváncsiak voltak arra, hogy Salinger miért állt le a könyvei publikálásával; tudni akarták, hogy miért tűnt el a nyilvánosság elől; és ki akarták deríteni, hogy mit írt élete utolsó 45 évében. Salinger 1951-ben vonult vissza remete módjára, miután megjelent a Zabhegyező. A pletykák szinte azonnal megindultak arról, hogy vajon min dolgozik, mit ír, de azt a falat, amit maga köré vont, senki nem tudta áttörni. Az új könyvekről csak annyit lehet tudni, hogy 2015 és 2020 között fognak megjelenni, de sem irodalmi ügynököt, sem kiadót nem nevezett meg senki, így értelemszerűen a magyar kiadásról sem létezik egyelőre semmilyen információ. Sőt a hírek szerint Salinger legközelebbi családtagjai hivatalosan nem is járultak hozzá a Shileds-Salerno-féle életrajzhoz.

Forrás: The Guardian


Vidd hírét!
  •  
  •