Játék: John le Carré kémvilága

Vidd hírét!
 •  
 •  
 •  

Magyarul szeptember 26-án jelenik meg John le Carré Törékeny igazság című regénye – egy 56 oldalas részlet a könyvből itt olvasható. A kötet a tavasz végén jelent meg világszerte, és óriási sikert aratott mindenhol, megmutatva, hogy le Carré még 82 évesen is kiváló író és rendkívüli pontossággal ábrázolja, hogy mi történik napjainkban a hírszerzésben. A Törékeny igazság elegáns, ugyanakkor elkeseredett vádirat a kiszolgáltatottságról, az amerikai vallásos jobb oldal és a háború elüzletiesedéséről. Edward Snowden óta ráadásul rettentő aktuális…


Az Agave Könyvek és az Olvasoterem.com a brit szerző legújabb könyve kapcsán egy kvíz segítségével teszteli a le Carré-rajongók tudását. Az alábbi űrlapon nem kevesebb, mint 10 kérdést találtok, valamennyi le Carré fiktív világához kapcsolódik. A játék tétje John le Carré Törékeny igazság című könyvének három példánya. A könyveket azok között sorsoljuk ki, akik jól válaszolnak  mind a tíz kérdésre.

EZ A JÁTÉK VÉGET ÉRT.

Az eredményhirdetést a helyes válaszokkal kezdjük. Tíz kérdésre kerestük a válaszokat, ezek voltak:

 1. Le Carré melyik regényében szerepel először George Smiley? – Ébresztő a holtaknak
 2. Az alábbiak közül melyik regényben nem szerepel George Smiley? – Kettős szerepben
 3. Az alábbiak közül ki alakította Smiley-t egy adaptációban? – Alec Guiness
 4. Hol találkozik Gyima Perryvel és Gaillel az A mi emberünkben? – egy teniszmeccsen
 5. Mi a foglalkozása Perrynek az A mi emberünkben? – tanár
 6. Hol ismerte meg Magnus Pym Pavel őrnagyot az Egy tökéletes kémben? – Svájcban
 7. Melyik országban bukott le Jim Prideaux az Árulásban? – Csehszlovákiában
 8. Ki követte Kontrollt a Körönd élén? – Percy Alleline
 9. Hol játszódik Az üldözött cselekménye? – Hamburgban
 10. Mi a foglalkozása Bruno “Salvo” Salvadornak az A zebra dalában? – tolmács

 

A játék ezúttal nem volt túl egyszerű. Sok kérdésre kellett válaszolni, és a jó válaszokhoz bizony behatóan ismerni kellett le Carré világát, az eddigi műveit – vagy a szokásosnál többet kellett keresgélni. A játékban 103-an vettek részt, de csak a válaszadók 20 százaléka tudta mind a tíz kérdésre hibátlanul a választ. Közülük sorsoltunk, az alábbi olvasóink az új John le Carré-regény egy-egy példányát nyerték:

Perényi Petra
Bartos Mihályné
Kun Roland

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailen is értesítjük. Hamarosan újabb játékkal jelentkezünk.

A nyereményről

2008-ban Nagy Britannia gyarmatainak ékkövén, Gibraltáron, Vadvilág fedőnéven titkos, terrorista-ellenes akciót szerveznek, amelynek célja elfogni és elrabolni egy rendkívül veszélyes dzsihádista fegyverkereskedőt. Az akció értelmi szerzője egy ambiciózus külügyminisztériumi államtitkár és egy közeli barátja, aki az amerikai szélsőjobb sorait erősíti, egykoron a CIA-nak dolgozott és most történetesen honvédelmi alvállalkozó. A művelet annyira titkos, hogy még az államtitkár személyi titkára, Toby Bell sem tudhat róla. Toby azonban veszedelmes összeesküvést sejt, de amint megpróbálja megakadályozni, azonnali hatállyal külföldre helyezik át. – Három évvel később a Különleges Erők egy tagja üzenetet küld a síron túlról, és hirtelen törékennyé válik az igazság: a Vadvilág művelet valóban olyan sikeres volt, mint mondták, vagy nem más, mint egy könyörtelenül elhallgatott emberi tragédia? Az egykori személyi titkárt ekkor egy nyugalmazott diplomata, Sir Christopher Probyn hívja el magához düledező cornwalli otthonába, ami után Tobynak választania kell a külügy iránti hűsége és a lelkiismerete között, miközben egyre jobban gyötri a kérdés: ha a gonosz győzelméhez nem kell más, mint a jó emberek tétlensége, akkor hogyan hallgathat tovább?

Játék előtt tanácsos elolvasni adatvédelmi nyilatkozatunkat. Az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Figyelem! Ha részt veszel ezen a játékon, azzal azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk. A listáról utólag bármikor leiratkozhatsz, ami azzal jár, hogy végleg törlünk az adatbázisból. Játszani továbbra is játszhatsz, egyszerűen csak nem kapcs értesítést az újab játékokról.


Vidd hírét!
 •  
 •  
 •