Négy skandináv krimi az Animustól őszre-télre

Vidd hírét!
 
 

Októberben várható a dán szerző, Jussi Adler-Olsen Q-ügyosztály sorozatának harmadik része. A regény, amelynek magyar címe Palackposta lesz, 2009-ben jelent meg Dániában Flaskepost fra P. címmel. Carl Mørk nyomozó asztalára ezúttal egy igencsak hátborzongató ügy kerül: Skócia egyik távoli csücskében, a wicki rendőrőrs ablakpárkányán hosszú ideig állt feledésbe merülve egy palack, benne egy cetlivel. A papíron megfakult szöveg, amivel kapcsolatban csak két dolog biztos: az első szó a dán SEGÍTSÉG, az üzenetet pedig vérrel írták. Az üzenet tulajdonképpen egy segélykiáltás két fiatal testvér részéről, akiket megkötözött kézzel és lábbal egy csónakházba zártak. Kik lehetnek ők, és miért nem jelentette soha senki az eltűnésüket?  Lehet, hogy még életben vannak? Carl, és arab asszisztense, Assad foglalkozni kezdenek az üggyel, és minden erőforrásra szükségük van, hogy felderítsék a szörnyű igazságot. A Palackposta 2010-ben megkapta az év legjobb dán thrillerének járó Harald Morgensen-díjat, valamint a Skandináv Krimiírók Egyesületének Üvegkulcs-díját.

November végéig a negyedik kötete is megjelenik a Q-ügyosztály eseteit feldolgozó sorozatnak. A Dániában 2010-ben megjelent regény címe Journal 64 (magyar címe egyelőre még nem ismert). A dán Könyvforgalmazók Klubja De Gyldne Laurbær-díjával jutalmazott regényben Carl Mørk egy olyan gyilkossági ügyben nyomoz, amelyben személyesen is érintett. Asszisztensei, Assad és Rose unszolására újból megnyitnak egy 23 évvel ezelőtt lezárt dossziét, mivel összefüggést fedeznek fel több rejtélyes eltűnés és a régi ügy között. A nyomozócsapat rájön, hogy ez az ügy csak része egy sokkal nagyobbnak – amelyet visszataszító atrocitások jellemeznek. Atrocitások, amelyek a múltban gyökereznek, de úgy tűnik, hogy még most is zajlanak. Az ügyek között a kapocs Nete Hermansen személye, akit fiatal korában – számos másik dán nővel együtt – egy Sprogø nevű kis szigetre deportálták, ahol mindennapos volt az erőszak, a rossz bánásmód, a kényszer. A nőnek sikerült megszöknie a szigetről, évtizedekkel később azonban egy találkozás brutálisan szembesítette múltjával. Mit rejt a nő múltja, mi történt vele és a körülötte élő emberekkel? És ki állt a háttérben? Amikor Carl és társai úgy vélik, hogy kezdik megérteni a dolgok működését, váratlanul felbukkan egy új és hidegvérű szereplő a színen. Az ügy a Q-ügyosztály talán eddigi legbonyolultabb esete.

Szintén novemberben jelenik meg a népszerű norvég szerző, Jo Nesbø Harry Hole-sorozatának tizedik, feltehetően utolsó kötete. A regény – amely Norvégiában 2013-ban jelent meg – eredeti címe Politi, magyarul Rendőrség címen fog a polcokra kerülni. A történet szerint holtan találnak egy rendőrt egy megoldatlan gyilkosság helyszínén, amelynek felderítésében ő maga is részt vett. Aligha lehet véletlen. És amikor ugyanez két másik rendőrtiszttel történik meg pár hónapon belül, kezd nyugtalanítóvá válni a dolog. Annál is inkább, mivel a gyilkosságok rendkívül brutálisak és a rendőrségnek semmi nyoma nincs, amin elindulhatna. Sőt hiányzik a legjobb nyomozójuk is. Ezzel egyidőben, egy súlyosan megsebesült, kómában fekvő férfit tartanak életben egy oslói kórházban. Szobáját rendőrök őrzik, kilétét pedig titokban tartják. A beteg egy nap azonban az ébredés jeleit mutatja… Egy újabb ördögien intelligens sztori Nesbøtől, egy macska-egér játék, amelyben ezúttal nem csak az áldozatok és a rendőrség, hanem maga az olvasó is érintett. Minden bizonnyal az év legjobban várt skandináv krimije – főként, hogyha az előző Harry Hole-kötet, a Kísértet végkifejletéhez kapcsoljuk.

Folyamatban van a fordítása, viszont várhatóan csak jövő év legelején jelenik meg a Camilla Grebe és Åsa Träff alkotta svéd szerzőpáros – és testvérpár – első magyarul megjelenő könyve, a  Någon sorts frid (a könyv angol címe Some Kind of Peace). A regény a Siri Bergman-sorozat első kötete, 2009-ben jelent meg Svédországban. A harmincnégy éves Dr. Siri Bergman pszichoterapeutaként dolgozik Stockholmban. Egy búvárbalesetben életét vesztő férje halálát követően egyedül él egy elszigetelt házban, a városon kívül. Retteg a sötétben, idegei megnyugtatására minden este megiszik néhány pohár bort, és amikor lefekszik, égve hagyja a lámpákat, mert képtelen megszabadulni az érzéstől, hogy valaki figyeli az ablakon keresztül. Amikor egyik fiatal páciensének, Sara Matteusnak a holttestére a háza melletti vízben találnak rá, Siriben csak megerősítést nyer ez az érzés. Amikor pedig szeretett macskája is eltűnik, és kap egy fényképet róla, a nő biztos benne, hogy ő következik. Szerencséjére nincs teljesen egyedül, számíthat a Sara halálának ügyében nyomozó fiatal rendőrre, Markusra, egy régi barátjára és pszichológiaprofesszorára, Vijavra, valamint legjobb barátnőjére, Ainára. Együtt próbálják felállítani a Sirire pályázó gyilkos profilját, azt remélve, hogy még azelőtt elkapják, mielőtt újból ölne. Csakhogy Siri múltja és jelene kezd összefolyni és szétesni, így saját szűk környezetében lassan mindenki potenciális gyanúsítottá válik.

Forrás: Animus Kiadó


Vidd hírét!