Krimidíj-özön az elmúlt héten

Vidd hírét!
 
 

A Bűnügyi Regények Nagydíja (Grand prix de littérature policière) a legrangosabb francia bűnügyi irodalmi díj, amelyet krimik és detektívregények szerzői kaphatnak meg. A díjat 1948-ban alapította Maurice-Bernard Endrèbe francia író és irodalomkritkus. Két kategóriában adják át: a díjazást megelőző évben megjelent legjobb francia bűnügyi regény, valamint szintén az előző évben franciául megjelent legjobb külföldi bűnügyi regény szerzője kaphatja meg. A győztesek kilétét egy legfeljebb tízfős zsűri határozza meg, amelynek tagjai között írók is szerepelnek. A zsűritagok mindegyike kiválaszt néhány művet, ezekről egymás között vitáznak, kialakítva így a végső győzelemre esélyes művek listáját.

A 2013-as évben, a díj 65. évfordulóján a zsűri összesen 13 francia és 15 külföldi regényt jelölt a legjobbak közé. A győztesek kihirdetésére szeptember 17-én, kedden került sor. A legjobb francia regénynek járó díjat az 1970-ben született Sandrine Collette kapta Des noeuds d’acier című első regényéért. A legjobb külföldi regénynek járó díjat James Sallis The Killer Is Dying (franciául: Le tueur se meurt) című regényéért ítélte oda a zsűri. Az 1944-ben született amerikai író – több regény, novella és vers szerzője –, olyan szerzőt utasított maga mögé, mint Stephen King, akinek 11/22/63 című regénye szerepelt a legjobbak listáján. A listán szereplő szerzők közül a magyar olvasók számára még Jim Nisbet neve lehet ismert, akinek A szirakuza-kódex (Gabo Kiadó, 2007) című regénye olvasható magyarul.

Jóllehet az idei szűkített listákon szereplő szerzők között sok az ismeretlen, a díj korábbi győztesei között olyan nevek szerepelnek, mint Léo Malet, Patricia Highsmith, John Dickson Carr, Ellery Queen, Stanisław Lem, Mary Higgins Clark, Frederick Forsyth, Elmore Leonard, P. D. James, Thomas Harris, Michael Connelly, Arnaldur Indriðason vagy Camilla Läckberg.

A Barry-díj (Barry Award) a Deadly Pleasures című, negyedévente megjelenő amerikai krimimagazin szerkesztői által 1997-ben alapított krimidíj. Mivel a magazin célja az volt, hogy felkutassa és beszámoljon minden évben a krimi műfajában megjelent legjobb írásokról, szinte adta magát az ötlet, hogy díjazni is kellene ezeket. A díjat Barry Gardner amerikai kritikusról nevezték el. Alapításakor négy kategóriában adták át – legjobb regény, legjobb eredeti puhatáblás regény, legjobb első regény és legjobb nem fikciós mű –, később ez további kategóriákkal bővült – legjobb thriller, legjobb rövidpróza, legjobb brit regény (nem a szerző nemzetiségére utal, hanem az Egyesült Királyságban angolul megjelent regényre). A 2013-as évtől a díjat ismét négy kategóriában adják át: legjobb regény, legjobb első regény, legjobb thriller és legjobb eredeti puhatáblás regény.

A 2013-as Barry-díjakat szeptember 20-án, pénteken este adták át. A győztesek:

  • legjobb regény: Peter May The Blackhouse. A regény a Lewis-trilógia 2011-ben megjelent első kötete, Fin MacLeod felügyelő főszereplésével. A skót szerzőtől magyarul A futónő című regény rövidített változata olvasható egy 2008-as Reader’s Digest kiadványban. Ebben a kategóriában igencsak erős volt a mezőny, a szűkített listán szerepelt még Gillian Flynn Holtodiglan, Linwood Barclay A szemtanú, William Landay Jacob védelmében, Dennis Lehane Live by Night (a 2013-as Edgar Allan Poe-díj győztes regénye, amely magyarul még nem jelent meg), valamint S. J. Bolton Dead Scared című regénye.
  • legjobb első regény: Julia Keller A Killing in the Hills. A regény a Bell Elkins-sorozat első része. A második rész, Bitter River címmel szeptember elején jelent meg az Egyesült Államokban.
  • legjobb thriller: Daniel Silva A Moszad ügynöke és a Cravaggio (The Fallen Angel). A regény a népszerű amerikai bestselleríró Gabriel Allon-sorozatának tizenkettedik kötete. A sorozat összes eddigi része magyar fordításban is megjelent az Ulpius-ház Kiadó gondozásában. A kategória legjobbjai között szerepelt még Ben Coes, Derek Haas, Charles Cumming, Mike Lawson és Brian Freemantle egy-egy regénye.
  • legjobb eredeti puhatáblás regény: Susan Elia McNeal Mr. Churchill’s Secretary. A listán szerepelt még többek között a Csúcshatás szerzőjének, Alan Glynn-nek a harmadik regénye, a Bloodland. Szintén nem ismeretlen a magyar olvasóközönség számára Sophie Hannah neve sem, akinek az elmúlt években négy regénye is megjelent magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában.

A Barry-díj tizenhat éves történetében szintén találunk olyan szerzőket, akik a műfajban már nevet szereztek maguknak: Jussi-Adler Olsen (2012), Arnaldur Indriðason és Stieg Larsson (2009), Daniel Silva és Louise Penny (2007), Lee Child (1998 és 2005), Michael Connelly (1998 és 2003), John Connolly (2003), Dennis Lehane (2002), Nevada Barr (2001), Peter Lovesey (1997).

Források: action-suspense.over-blog.com, deadlypleasures.com, Wikipedia


Vidd hírét!