James S. A. Corey: Leviatán ébredése

Írta : James S. A. Corey
Eredeti cím : Leviathan Wakes
Eredeti kiadás : 2011
Magyar cím : Leviatán ébredése
Fordította : Galamb Zoltán
Kiadó : Fumax Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 581
85
Vidd hírét!
  •  
  •  

 


A történet – természetesen – a jövőben játszódik, amikor az emberiség bizonyos fejlődési szintre érve meghódította a Naprendszert, eljutott egészen a Kisbolygó-övezetig és kolóniákat létesített minden élhető, vagy élhetővé tett apró kis szikladarabon. A Föld, a Mars és az Öv lakói között állandó a surlódás, az Öv lakói már küllemükben is különböznek az állandó gravitációban élő emberektől, és gondolkodásmódjuk is eltérő, hiszen a különleges környezet különleges életmódot alakított ki.

Két főszereplőnk, két különböző szemszögéből látjuk az eseményeket, fejezetenként váltakozva. Holden a Canterbury szállítóhajó helyettes parancsnoka, aki a Földről származik és Miller, az övbéli, aki a Ceresen rendőrnyomozó. Az események a Scopuli segélykérésével kezdődnek, amelyet fognak a Canterburyn és a kis hajó segítségére sietnek. A Scopuli azonban csapdának bizonyul, a szállítóhajót rakétatámadás éri és megsemmisül. Holden és négy kollégája értetlenül és megdöbbenve nézik az eseményeket egy kis mentőhajóból, majd Holden vezetésével megpróbálják kideríteni, mi is történt valójában. Egyetlen nyomot találnak, amely szerint a támadás hátterében a Mars állhat, de miután gyanújukat szétkiabálják az űrben, hirtelen számkivetettek lesznek, és menekülniük kell.

Miller, a kiégett, alkoholista rendőr egyik napról a másikra él a Ceresen. Furcsa eltűnéseket észlel az alvilág köreiben, és mellesleg megbízzák egy Julie Mao nevű gazdag lány felkutatásával, aki megszökött otthonról, és a KBSZ, egy újkori lázadó szervezet pilótája lett. Miller magányos nyomozásba kezd, és amint egyre mélyebbre ás Julie magánéletébe, úgy kerül egyre közelebb az események sűrűjéhez. A mellékesen rábízott munka élete legfontosabb feladatává válik, és amint kezdenek kibontakozni előttünk a háttérben folyó titkos események, úgy kezd Miller igazi casino online természete is egyre inkább kibontakozni, ő maga pedig közelebb kerülni hozzánk, olvasókhoz.

A szálak végül összefutnak, a felpörgő események Holdent és Millert is magukkal sodorják, olyan döntésekre sarkallva őket, amelyekkel nem csak saját jövőjüket, de az egész emberiség jövőjét is befolyásolják.

Nagyon nehéz írni a regény cselekményéről anélkül, hogy túl sokat elárulnék belőle, de mégis ízelítőt kapjon az olvasó. A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy a Leviatán ébredése egy olyan sci-fi, amelyben nem szerepelnek földönkívüli életformák – de azt hiszem, annyit még elárulhatok, hogy ez nem teljesen igaz. Valóban, főleg az emberekről, az emberi természetről szól, és egy olyan lehetséges jövőről, ami nagyon is valóságosnak és lehetségesnek tűnik. Számomra üdítő volt olyan sci-fit olvasni, ami nincs telepakolva szuperfuturisztikus találmányokkal, rovarszerű és egyéb földönkívüli életformákkal, mégis izgalmas tud lenni. Nagyon tetszett a történet, alig bírtam letenni, míg a végére nem jutottam, viszont el kell mondanom, hogy a regény szövege nagyon sok kívánnivalót hagy maga után. Kidolgozatlan, néhol brutálisan egyszerű, időnként hátborzongatóan gyenge, hibás, egy helyen még a mondatnak egy része is hiányzik. Ez nagyon idegesítő tud lenni olvasás közben.

Mint már említettem, szerkezetileg a regény két szálra bomlik, ez a két szál a két főszereplő szemszögéből meséli az eseményeket, amelyek egymástól távol kezdődnek, majd egyre közelebb kerülnek. Ez a két váltakozó szál az egyik erőssége a regénynek, kiegészítik egymást és érdekesebbé teszik a cselekményt. Mindkét főszereplő megosztó személyiség, és egyéniségük nagyon lassan bontakozik ki az események forgatagában. Én kicsit nehezményezem ezt a lassúságot, és időnként nehezen tudtam azonosulni hol az egyik, hol a másik főszereplővel, de ezt valószínűleg mindenki másképp fogja látni. Viszont volt néhány egészen karakteres mellékszereplő, akik nagyot dobtak a történeten.

Vegyes érzéseim vannak a könyvről: nagyon jónak tartom a történetet, és szívből ajánlom mindenkinek, de aki kényes a nyelvezetre, a szöveg stilisztikai jellemzőire és a szerkesztési hibákra, az készüljön fel előre, és próbáljon meg eltekinteni tőle.

A James S. A. Corey név két szerzőt takar, ezek Daniel Abraham és Ty Franck. A Leviatán ébredése az első közös munkájuk, mely angol nyelven 2011-ben jelent meg. A regényt 2012-ben Hugo-díjra is jelölték. A Leviatán ébredése című űropera tulajdonképpen egy sorozat része, angol nyelven 2012-ben és 2013-ban már két újabb regény is napvilágot látott a szerzőpáros tollából.

 


Vidd hírét!
  •  
  •