Michael Robotham: Bombabiztos

Írta : Michael Robotham
Eredeti cím : Bombproof
Eredeti kiadás : 2008
Magyar cím : Bombabiztos
Fordította : Beck Anita, Danyi Andrea
Kiadó : General Press
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 296
95
Vidd hírét!
 
 

Újabb Michael Robotham-regényt hozott a magyar olvasóknak a General Press Kiadó. A Bombabiztos ezúttal nem hozza az írótól megszokott pszichológiai vonalat, mondhatni „egyszerű” thriller. Ráadásul az sem titok az olvasó számára, hogy kik a rosszfiúk, a negatív szereplők – ők is adottak a regény kezdetétől. Robotham ezek ellenére is újra letehetetlen regényt alkotott, amely ezúttal az angol alvilágba kalauzolja el az olvasót.

Sami Macbeth – a regény főhőse – ártatlan, akár a ma született bárány. Átlagos fiú, aki átlagos életet szeretne élni. Mivel a szülei meghaltak, amikor ő még gyerek volt, csak a húga maradt számára. Gondoskodni szeretne róla, ahogyan mindig is tette. Csakhogy Sami szerencsétlensége nem ismer határokat, és így válik belőle Anglia leghíresebb ékszertolvaja, széf feltörője és bombaszakértője. Bár valóban ártatlan, alig pár nap alatt mégis London legkeresetteb bűnözőjévé válik – akit nem csak a rendőrség, de hírhedt bűnözők is üldöznek.

Sami három évet ült börtönben olyan vádakért, amelyeket el sem követett. Rosszkor volt rossz helyen. Amikor kiszabadul, megfogadja, hogy soha többé nem kerül oda vissza. Ám rögtön bajba kerül, amint keresni kezdi a húgát. Nadiát ugyanis három napja nem éri el telefonon, a lány a szabadulásakor sem várja őt. Ahogy keresni kezdi, Sami egyre mélyebbre merül az angol alvilág bugyraiban, a leghírhedtebb bünőzök mellett és ellen harcolva. Nem is igazán érti, hogy mi zajlik körülötte, meg van viszont a tehetsége, hogy kilátástalan helyzetét teljességgel reménytelenné tegye. Így hát egyre mélyebbre és mélyebbre kerül, helyzete egyre kilátástalanabb, a húgáé pedig egyre esélytelenebb. Sami azonban nem adja fel, egyre erősebb és eltökéltebb, hogy megmentse húgát, akár az élete árán is.

Robotham ezúttal is hozza a tőle már megszokott formát: a Bombabiztos ütős és olvasmányos regény, amely nem nélkülözi a humort sem, továbbá folyamatos akcióval biztosítja az izgalmakat. Szereplői érdekes és szimpatikus karakterek – természetesen a negatív figurák kivételével, de valahogy ők sem tűnnek annyira gonosznak és félelmetesnek, mint amennyire a szerepük megkívánja tőlük. A szereplők megrajzolásánal én egyetlen elemet emelnék ki, ami nem tetszett: a rosszfiú himlőhelyes arca – klisé.

A regényben megjelenik egy, az író előző regényeiből már ismert szereplő, Vincent Ruiz nyomozó, aki itt már nyugdíjas. Sami egy ismerősén keresztül eljut Ruiz telefonszámához, akitől a szabadulás után segítséget is kér húga megtalálásához. Sőt a Mondj igazat! című regény egyik főszereplőjét, Joseph O’Loughlin pszichológus professzort is többször megemlítik, mint Ruiz nyomozó egyik barátját.

Michael Robotham regényének a londoni terrortámadások és egy bizonyos Jean Charles de Menezes esete, egy ártatlan ember megölése szolgáltak alapul. A Bombabiztos nem más, mint tükör a társadalom számára, amely reflektálja a paranoiát, a túlzásokat és az elhamarkodott, hamis következtetéseket. Az író szerint a Bombabiztos bizonyos értelemben szatíra, de nem akarta, hogy bárki is azt higgye, viccet űz egy ilyen komoly témából.


Vidd hírét!