Kim Leine kapta idén az Északi Tanács Irodalmi Díját

Vidd hírét!
 
 

Október 30-án került megszervezésre az oslói Operaházban az Északi Tanács díjátadó gálája, amelynek keretében több irodalmi és művészeti díjat is átadtak. Ezen a napon osztották ki többek között az Északi Tanács Irodalmi Díját (Nordic Council Literature Prize), amely az egyik legrangosabb skandináv irodalmi kitüntetésnek számít. A győztes neve már tavasz óta ismert, hiszen az Elbíráló Bizottság már április 23-án nyilvánosságra hozta. Az idei díjat és a vele járó 350 ezer dán korona (mintegy 47 ezer euró) összegű pénzdíjat a dán-norvég regényíró, Kim Leine kapta Profeterne i Evighedsfjorden című, 2012-ben megjelent regényéért.

Kim Leine 1961. augusztus 18-án született a norvégiai Bø községben. Tizenhét éves korában Dániába költözött, ahol egészségügyi asszisztensként dolgozott, majd Grönlandon élt 15 évig. 2004-ben tért vissza Dániába, és három évvel később megjelent első regénye, a Kalka című önéletrajzi regény. Az elmúlt héten díjazott Profeterne i Evighedsfjorden sorrendben a negyedik regénye. A tavaly megkapta érte a De Gyldne Laurbær-díjat (angolul: The Golden Laurel). A regény egy norvég származású dán misszionárius, Morten Falck története, aki az 1700-as évek végén bejárta Grönlandot.

Az Elbíráló Bizottság idén is tizenhárom jelölt közül választotta ki a győztes személyét. A jelöltek az összes skandináv országot és autonóm régiót képviselik, őket az előző év december elsejéig nevezik meg az egyes országok elbíráló bizottságai – országonként két-két művet, Ferörer-szigetek, Grönland, Lappföld és Åland-szigetek szigetek esetében pedig egy-egy művet. (Az elmúlt évben tizennégy jelölt volt, az idén azonban az Åland-szigeteki jelölt egyben az egyik finnországi jelölt is volt). A műveknek a jelölést megelőző két év valamelyikében kellett először megjelenniük, illetve amennyiben nem dán, norvég vagy svéd nyelven íródtak, akkor az elmúlt négy évben. Utóbbiakat viszont le kell fordítani az említett három nyelv valamelyikére.

Az Északi Tanács Irodalmi Díját  1962-ben alapította a skandináv országok fórumaként működő Északi Tanács. A díj célja, hogy a szóban forgó államokban növelje az érdeklődést a szomszédos országok irodalma és nyelve iránt. A díjat valamely skandináv (dán, svéd, norvég, feröeri, izlandi vagy finn) nyelven írt regény, színmű, verseskötet, novella- vagy esszégyűjtemény kaphatja meg, amely megfelel a díj alapítói által megállapított „magas irodalmi és művészeti standardoknak”. A győztes kilétéről döntő Elbíráló Bizottság tagjait az Északi Tanács minisztereinek testülete nevezi ki rendszerint négy évre, a következőképpen: a tíz bizottsági tagból két-két képviselőt ad Dánia, Finnország (egy finn és egy svéd anyanyelvűt), Izland, Norvégia és Svédország. Amennyiben van feröeri, grönlandi vagy lappföldi jelölt is, a szóban forgó régiók képviselőit társult tagként beveszik az Elbíráló Bizottságba. A bizottsági tagoknak saját országuk – és amennyiben lehetséges, a szomszédos országok – irodalmában szakértőnek kell lenniük. A bizottság egyszerű többségi szavazással választja ki a győztest, szavazategyenlőség esetén sorsolással döntenek.

Szintén a gála keretében került díjazásra a finn Seita Vuorela és Jani Ikonen Karikko című könyve, amelyet az Északi Tanács Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Díjával (Nordic Council Children and Young People’s Literature Prize) tüntettek ki. A díjat idén adták át először.

Forrás: norden.org


Vidd hírét!