Átadták az idei World Fantasy-díjakat

Vidd hírét!
 
 

Az elmúlt hétvégén került sor az angliai Brightonban a World Fantasy Convention idei kiadására. Az évente megszervezett rendezvény a fantasy műfajának egyik legrangosabb összejövetele, amely szakmabeliek, rajongók és egyéb érdeklődők részvételével zajlik. Az idén október 31. és november 3. között megszervezett rendezvény zárónapján adták át az 1975-ben alapított World Fantasy-díjakat (World Fantasy Awards).

A World Fantasy-díj az egyik legrangosabb elismerésnek számít az ún. spekulatív fikció (speculative fiction) területén. A megnevezés egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a fantasy, a horror, a „felkavaró irodalom” (weird fiction), a szuperhős-fikció, a természetfeletti fikció, az utópisztikus és disztópikus fikció, az apokaliptikus és poszt-apokaliptikus fikció, az alternatív történelem területén született irodalmi műveket, valamint a kapcsolódó statikus-, mozgás- és virtuális művészeti alkotásokat. A díjra olyan művek jelölhetők, amelyek az előző naptári évben jelentek meg, és amelynek alkotói életben vannak. A díj nyerteseit évente kijelölt, változó összetételű zsűri választja ki, eltérően a műfaj két másik rangos díjától, a Hugo- és a Nebula-díjtól: előbbinél a Nemzetközi Science Fiction Társaság által szervezett éves összejövetel, a Worldcon küldöttei, utóbbinál az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetsége aktív tagjai döntik el a nyertesek kilétét. A Word Fantasy-díj 2013-as zsűrijét a következő személyek alkották: Holly Black, Tom Clegg, Mark Laidlaw, Stephen Laws, Stephanie Smith és Peter Dennis Pautz. Akárcsak a tavaly, az idén is kilenc kategóriában osztottak ki a díjakat:

  • legjobb regény: G. Willow Wilson Alif the Unseen című regénye. A mindössze 31 éves amerikai írónőnek ez az első regénye, korábban inkább képregényeket alkotott. A részben cyberpunk, részben fantasy, az arab világban, arab szereplőkkel játszódó regény talán jobb fogadtatásban nem is részesülhetett volna, mint az idei elismerés.
A 2013-as World Fantasy-díjas regény és szerzője
  • legjobb kisregény (10 ezer és 40 ezer karakter közötti művek): a győztes K. J. Parker Let Maps to Others című munkája. A szerző számára nem ismeretlen a rivaldafény, hiszen ebben a kategóriában már a tavaly is ő volt a győztes, akkor az A Small Price to Pay for Birdsong című kisregényének köszönhetően. Magyar nyelven egyelőre még semmi sem olvasható tőle.
  • legjobb novella (10 ezer karakternél rövidebb művek): ebben a kategóriában Gregory Norman Bossert The Telling című írását találta a legjobbnak a zsűri. A novella a Beneath Ceaseless Skies című online fantasy magazinban jelent meg 2012 novemberében.
  • legjobb antológia: a Danel Olson által szerkesztett Postscripts #28/#29: Exotic Gothic 4 című antológia. Az antológia 25 kortárs fantasy szerző írását tartalmazza.
  • legjobb novellagyűjtemény: Joel Lane Where Furnaces Burn című kötete.
  • életműdíj: akárcsak tavaly, idén is ketten kaptak díjat ebben a kategóriában. Egyikük Susan Cooper, angliai születésű amerikai írónő, a népszerű Ébredő sötétség (The Dark is Rising) című ötkötetes gyerek- és ifjúsági fantasy-sorozat szerzője. A sorozat második kötete, az 1973-as Ébredő sötétség 2007-ben magyar fordításban is megjelent. A másik díjazott Tanith Lee brit sci-fi, fantasy és horrorszerző. Korábban kétszer már elnyerte a World Fantasy-díjat, emellett a Brit Fantasy-díjjal is kitüntették egyszer, valamint többször jelölték a Nebula-díjra. Magyarul A kehely titka című regény olvasható tőle.
  • legjobb képzőművész: a kategória győztese Vincent Chong brit designer és illusztrátor, aki olyan szerzők könyveihez tervezett borítókat, mint Ray Bradbury, Stephen King, China Miéville vagy John Scalzi.
  •  szakmai különdíj: Lucia Graves, aki a spanyol Carlos Ruiz Zafon The Prisoner of Heaven című könyvének fordításáért kapta a díjat.
  • amatőr különdíj: S. T. Joshi  az Unutterable Horror: A History of Supernatural Fiction című kétkötetes könyvéért.

Szintén a World Fantasy Convention keretében kerültek átadásra a Brit Fantasy-díjak (British Fantasy Awards) is. A díjat a Brit Fantasy Társaság (British Fantasy Society) alapította; elsőként 1976-ban adták át. Ezt megelőzően, 1972-től August Derleth-díj néven szerepelt, akkor viszont még csak regényeket tüntettek ki vele. Később kibővítették több másik kategóriával, és egységesen a Brit Fantasy-díj(ak) elnevezést adták neki. A győztesekről több, néhány kategóriánként különböző összetételű zsűri dönt, a jelöléseket viszont a Brit Fantasy Társaság tagjai, valamint a 2012-es FantasyCon résztvevői tehették meg. A FantasyCon a Brit Fantasy Convention nevű rendezvény rövidítése, amelyet évente szerveznek meg, és hagyományosan ennek keretében kerül sor a Brit Fantasy-díjak átadására.  Azokban az években viszont, amikor a World Fantasy Convention az Egyesült Királyságban kerül megszervezésre, a FantasyCont nem szervezik meg külön, hanem előbbi rendezvénnyel olvad egybe. Az idei volt a harmadik ilyen alkalom, korábban 1988-ban és 1997-ben volt még erre példa.

A Brit Fantasy-díjakat jelenleg 14 kategóriában adják át, amelyek között találunk nemcsak irodalmi, hanem művészeti vonatkozásúakat is. A legjobb regények számára két kategória is létezik: legjobb fantasy (más néven Robert Holdstock-díj) és legjobb horror regény (más néven August Derleth-díj). Előbbit tavaly adták át először, addig csak az August Derleth-díj létezett, amellyel a legjobb regényt tüntették ki. Az idén a zsűri döntése szerint a Holdstock-díj győztese Graham Joyce lett Some Kind of Fairy Tale című regényével. Az 1954-ben született író számos regény, novella és novelláskötet szerzője, emellett több irodalmi díj (többek között az O. Henry, a World Fantasy és a Brit Fantasy) nyertese. Magyarul egyetlen könyve, a Rémálom világ című regény olvasható. A legjobb horror regény díjával, azaz a Derleth-díjjal Adam Nevill Last Days című könyvét tüntették ki. A 44 éves brit szerző tavaly már elnyerte a díjat a The Ritual című 2011-es regényével. A Derleth-díjat alapítása óta számos neves szerző megkapta már: többek között Stephen King, Peter Straub, Graham Joyce, China Miéville vagy Neil Gaiman is.

Graham Joyce: Some Kind of Fairy Tale  Adam Nevill: Last Days

Az életműért járó különdíj-kategóriában (más néven: Karl Edward Wagner-díj) Iain M. Banks 2013 júniusában elhunyt skót szerzőt tüntették ki. Banks 1954-ben született a skóciai Dunfermline-ban, 2008-ban a Times magazin a 38. helyre rangsorolta az 1945 utáni 50 legjelentősebb brit író elnevezésű listáján. Egyaránt írt szépirodalmi és sci-fi műveket, nagyobb elismertséget azonban utóbbi területen szerzett. Pályafutása a Darázsgyár című regényével indult, amelyet az Independent a XX. század 100 legjobb könyve közé sorolt. Első sci-fi regénye az Emlékezz Phlebasra címet viselte, és 1987-ben jelent meg. A regény az ún. Kultúra-sorozat első kötete, amelyet később nyolc másik követett. (Az Ellentétek és az Anyag címűekről mi is írtunk recenziót az Olvasóteremben). Műveit számos rangos díjra jelölték (Arthur C. Clarke, Hugo, Locus, Brit Fantasy, BSFA, John W. Campbell Emlékdíj), ezek közül azonban csak keveset sikerült elnyernie. Ettől függetlenül a műfaj egyik legnagyobb szerzőjének számít. Magyar fordításban számos könyve megjelent az Agave Könyvek gondozásában.

A felsorolt három kategória mellett a Brit Fantasy-díjat a következő kategóriákban adták át: legjobb kisregény, legjobb novella, legjobb novellagyűjtemény, legjobb antológia, legjobb nem fikciós mű, legjobb sajtókiadvány, legjobb magazin/periodika, legjobb művész, legjobb képregény, legjobb forgatókönyv és legjobb újonc.

Források: worldfantasy.org, britishfantasysociety.co.uk, tor.com, Wikipedia


Vidd hírét!