Hétfőn indul a skandináv krimiszerzők bajnoksága

Vidd hírét!
  •  
  •  

November 11-én az Olvasoterem.com történetének eddigi legnagyobb játéka startol, amikor elindítjuk a skandináv krimiszerzők bajnokságát. Mindenekelőtt jelezni szeretnénk, hogy ez csak egy játék – játékosan szeretnénk felmérni azt, hogy az olvasók, a rajongók kit tartanak ma a legjobb skandináv krimiszerzőnek. Tényleg Stieg Larsson az etalon, ahogy sokan bizonygatják, vagy inkább Jo Nesbø? Henning Mankell a király, vagy esetleg az egyik írónő a skandináv félszigetről, hiszen a gyengébbik nem is szép számban képviselve van a műfajon belül.


Az Olvasoterem.com szerkesztősége önkényesen jelölt 16 szerzőt a “bajnokságra”. A legfontosabb szempont az volt, hogy az illető skandináv krimiszerző legyen; a kortársak közül válogattunk, és lényeges kritérium volt az is, hogy a nevezett írótól legalább egy, de lehetőség szerint egynél több regény legyen olvasható magyarul is. Nálunk így aztán bekerült a legjobb tizenhatba a már elhunyt Stieg Larsson is (a rajongók a fejünket követelték volna, ha éppen A tetovált lány szerzőjét hagyjuk ki a listáról), de néhány olyan név is, aki eddig csak egy regénnyel van jelen a magyar könyvpiacon. Merjük remélni, hogy a jövőben magyar nyelven is még több regényt olvashatunk az olyanoktól, mint Arne Dahl, Thomas Enger vagy Leena Lehtolainen.

A játéknak persze tétje is van, és most nem arról beszélek, hogy januárban kiderül: szerintetek ki a legjobb skandináv krimiszerző. A közel kilenc hetes játékot a skandináv krimik magyarországi kiadója, az Animus Kiadó támogatja, összesen húsz kötettel. Ezeket azon olvasóink között sorsoljuk ki, akik részt vesznek a játékban. A “bajnokság” úgy zajlik majd, mint egy tenisztorna, az ábrákat a párosításokról lásd alább. A tizenhat írót két ágra, “kék” és “fehér” ágra osztottuk. Mindkét ágon nyolc-nyolc szerző küzd a döntőbe jutásért, ti döntitek el, hogy az egyes párosításokat (vagy ha úgy tetszik: meccseket) ki nyeri. A nyolcaddöntők után egy-egy hármas könyvcsomagot sorsolunk ki azok között, akik legalább az egyik nyolcaddöntős szavazásban részt vettek. Ugyanígy három-három könyv talál gazdára a negyeddöntőket követően (a kék és a fehér ágon is egy-egy csomag), és ismét három könyvet adunk valakinek azok közül, akik a januári két elődöntő valamelyikén voksolnak. A nagy finálé egyetlen párharc lesz, akkor derül ki, hogy ki a skandináv krimiszerzők bajnoka – a szavazók között pedig egy ötös könyvcsomagot sorsolunk ki. A könyvcsomagok tartalmáról és további feltételekről később tájékoztatunk.

A két ágon a szerzők neveit véletlenszerűen, sorsolás útján párosítottuk, anélkül, hogy bárki is kiemelt lett volna. Így történt, hogy a kék ágra csak két írónő jutott, ráadásul ők olyan nagy nevekkel kell megküzdjenek a dícsőségért, mint Henning Mankell, Arne Dahl vagy Jo Nesbø. Íme a kék ág párosításai:

A fehér ágon többségben vannak a szebbik nem képviselői: itt nyolcból öt nő versenyez a döntőbe jutásért. Íme a fehér ág párosításai:

Az első “meccs” hétfőn, november 11-én indul, és három napig tart: Mons Kallentoft Kristina Ohlssonnal “vív” a negyeddöntőbe való jutásért. Ezt követi a fehér ág első összecsapása, ahol Karin Fossum és Leena Lehtolainen mérkőzik meg egymással. A játék menetéről, az egyes szerzőkről és arról, hogy miként szavazhatsz egyik vagy másik íróra, valamint a szabályokról az első “összecsapás” startjánál árulunk el többet. Figyeld az Olvasoterem.com-ot és a facebook-oldalunkat. Jó szórakozást, sok könyvet!


Vidd hírét!
  •  
  •