2013-as Dagger-díjasok

Vidd hírét!
 
 

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Brit Krimiírók Szövetségének (CWA) Gyémánttőr-díját Lee Child kapta. Ebben a kategóriában már februárban győztest hirdettek, de Lee Child csak júliusban vehette át a díjat. Ugyanekkor adták át a Nemzetközi Dagger-díjat is, amelyet a díj történetében először a zsűri két szerző között osztott meg: a francia Fred Vargas Ghost Riders of Ordebec című regényéért, a szintén francia Pierre Lemaitre pedig Alex című regényéért vehette át az elismerést. Októberre maradt viszont az Aranytőr- és az Ian Fleming Acéltőr-díj, valamint a John Creasey (New Blood) Dagger-díj. Ezekről számolunk most be.

Aranytőr-díjjal az adott év legjobb krimijét tüntetik ki, erre a címre négy regényt jelöltek 2013-ban: Belinda Bauer Rubbernecker c. regényét, Lauren Beukes The Shining Girls c. könyvét, a Rage Against the Dying-ot Becky Matermantól és a Dead Lions című kémregényt Mick Herrontól. A jelöltek közül csak az Arthur C. Clarke-díjas Lauren Beukes neve lehet ismerős a magyar olvasók számára, akinek két regénye jelent meg az Ad Astra Kiadónál (Zoo City és Moxyland). Reméljük, hogy hamarosan Mick Herronnal is megismerkedhetünk, ugyanis a zsűri az ő regényét találta 2013 legjobb krimijének.

A Dead Lions egy kémregény, amellyel a szerző John le Carré nyomdokait követi. A főszereplők bukott kémek, akik valamit valahol elszúrtak, s a hírszerzés vezetése unalmas papírmunkára ítélte őket. A Regent’s Parkból a Slough House-ba költöztek, értelmetlen irodai munkát végeznek – egészen addig, míg egy napon Oxford mellett egy buszon holtan találnak egy egykori ügynököt. A Slough House vezetője minden emberét erre az ügyre állítja, mert meg van róla győződve, hogy a probléma gyökerei a hidehgáborúban keresendők, és a 9/11-hez hasonló káosz fenyegeti Londont.

Mick Herron regény- és novellaíró, Newcastle-ben született, jelenleg Oxfordban él. Slow Horses c. regényéért korábban már jelölték az Acéltőr-díjra; azt a könyvét az utóbbi évek legjobb brit kémregényének nevezte a kritika.

Az év legjobb thrillerét a Krimiírók Szövetsége az Ian Fleming Acéltőr-díjjal jutalmazza. A kitüntetésre négy szerzőt és regényt jelöltek: Roger Hobbstól a Ghostman, Stuart Neville-től a Ratlines, Mark Oldfield tollából a The Sentinel és Robert Wilsontól a Capital Punishment. A jelöltek egyikétől sem jelent még meg semmi magyarul, talán majd most, a díjazást követően. Az Acéltőr-díjat Roger Hobbs kapta Ghostman című regényéért.

A Ghostman egy hajtóvadászat története. Két alak álmodik egy merészet, és együtt kirabolnak egy kaszinót Atlantic Cityben. A rablótámadás azonban rosszul sül el, az egyikük meghal, a másik pedig menekülni kényszerül az aktatáskába csomagolt 1,2 millió dollárnyi zsákmánnyal. A kaszinó egy titokzatos pasast, bizonyos Jacket bérel fel, hogy megtalálja a menekülő rablót. 48 órája van, hogy helyrehozza a dolgokat és visszaszerezze a pénzt.

A legjobb elsőkönyves szerzők számára létrehozott John Creasey New Blood Dagger-díjat Derek B. Miller kapta Norwegian by Night című regényéért. Egy 82 éves, nemrég megözvegyült ex-katonáról, Sheldon Horowitzról szól, aki vonakodva költözik az Egyesült Államokból Oslóba unokájával és annak norvég férjével. Az egykori tengerészgyalogost a múlt szellemei kísérik: a barátok, akiket a Csendes-óceán térségében veszített el a második világháborúban, a fia, aki apja mintájára belépett a seregbe, és életét vesztette Vietnamban. Egyik pillanatról a másikra véget érnek az unalmas nyugdíjas napok, amikor szemtanúja lesz, ahogyan egy nőt meggyilkolnak, és Horowitz megmenti az áldozat hat éves kisfiát. A nyomába ered az a balkáni banda, amely a gyilkosságért felelős, és a norvég rendőrség is, és Sheldon kénytelen feleleveníteni mindazt, amit fél évszázada tanult a tengerészgyalogos képzésen, ha életben akar maradni, és a fiút is meg akarja menteni. Idegen a környezet, idegen az egész ország, nem beszéli a nyelvüket, így egy különös páros alkot az öreg és a fiú – de az első perctől erős kötelék alakul ki közöttük, és ez a végén mindkettejük életét megmentheti.

Derek B. Miller az Egyesült Államokban született, Bostonban nőtt fel, de az évek során élt Izraelben, Angliában, Svájcban és egy rövid ideig még Magyarországon is. Jelenleg Oslóban lakik a feleségével és a családjával, doktori címet a Genfi Egyetemen szerzett nemzetközi kapcsolatokból. Debütáló regényét a kritika pozitív fogadtatásban részesítette, a Norwegian by Night eddig több mint tíz országban jelent meg.


Vidd hírét!