Baktériumok a könyvtári könyveken

Vidd hírét!
  •  
  •  

Két belga professzor herpesz vírus és kokain nyomait találta A szürke ötven árnyalata könyvtári példányain, amikor azokon bakteriológiai és toxikológiai vizsgálatokat végeztek. Az analízist a Leuveni Katolikus Egyetem kutatói végezték, az antwerpeni közkönyvtár tíz leggyakrabban kölcsönzött könyvét vitték a laborba.


Nem E. L. James bestsellere hozta az egyetlen pozitív eredményt, már ami a herpesz vírus nyomait illeti. Pieter Aspe Tango című regényén szintén megtalálták a kórokozót, de a kutatók hangsúlyozták, hogy a vírus koncentrációja olyan gyenge, hogy gyakorlatilag lehetetlen elkapni a kórt csak a könyvet lapozva.

Illusztráció. Mit hagynak a könyvtári könyveken az emberek?

Noha mind a tíz köteten kokain nyomait mutatták ki, Jan Tygat kutató azt mondja, hogy aggodalomra semmi ok, hiszen az olvasóra ennek nem lesz érzékelhető hatása, nem fog megváltozni a viselkedése, nem lesz befolyással a tudatára. Ezzel szemben mi úgy véljük, hogy aggodalomra igenis van ok: az antwerpeni olvasók kokaint fogyasztanak! Vagy ezzel nem mondtunk semmi újat?

A Leuveni Egyetem kutatása nem számít úttörőnek ezen a területen. 2011-ben a Brigham Egyetem kutatói kimutatták, hogy az iskolai könyvtárak kötelező olvasmányain 25-40 százalékkal több mikróba található, mint a többi könyveken. Ezzel együtt a kutatók azt mondják, hogy sokkal fontosabb kezet mosni a könyvtár látogatása, mint a könyvtári könyv lapozgatása után: a könyvek lényegesen kevesebb baktériumot hordoznak, mint az ajtókilincsek.

Forrás: Mother Nature Network


Vidd hírét!
  •  
  •