Átadták a 2013-es Nemzeti Könyvdíjat az USA-ban

Vidd hírét!
 
 

A múlt héten adták át New York-ban az Egyesült Államok egyik legrangosabb irodalmi kitüntetését, a Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award). Az 1936-ban alapított, majd a világháború alatt szüneteltetett, viszont 1950-ben újralapított díjat évente ítélik oda amerikai szerzők előző évben megjelent könyveiért, illetve életpályájáért. A díj ügyintézője jelenleg az 1988-ban létrehozott Amerikai Nemzeti Könyvalap (National Book Foundation). Megalapítása óta számos kategóriában kiosztásra került, napjainkban azonban már csak négy kategóriában osztják ki: fikciós művek, nem fikciós művek (ismeretterjesztő irodalom), költészet, valamint gyermek- és ifjúsági irodalom.

A kategóriák győztesei egy kristályszobrot kapnak és 10 ezer dollárral lesznek gazdagabbak, míg a második helyezetteknek 1 000 dollár pénzjutalom jár. A győztesek kilétét kategóriánként egy-egy ötfős, független szakmai bizottság dönti el, amelynek tagjai a döntés előtt több száz könyvet olvasnak el. A díjra csak az amerikai kiadók jelölhetnek könyveket, viszont az olvasóknak is lehetőségük van jelölni egy-egy könyvet a kiadóknál. Az idei győztesek neve, kategóriánként:

  • A fikciós művek kategóriában James McBride The Good Lord Bird című regényét találta legjobbnak a Charles Baxter, Gish Jen, Charles McGrath, Rick Simonson, René Steinke összetételű zsűri. A rabszolgaság korában játszódó regény az identitásról és a túlélésről szól. McBride 1957-ben született amerikai író, újságíró és jazz-zenész. Legismertebb könyve A víz színe (The Color of Water) címet viseli, 1998-ban jelent meg és több mint 100 hétig szerepelt a The New York Times bestsellerlistáján. Magyarul 2001-ben adta ki a Tricium Kiadó. McBride olyan szerzőket utasított maga mögé, mint az O. Henry- és Pulitzer-díjas Jhumpa Lahiri (magyarul olvasható tőle: Beceneve Gogol, Ismeretlen világ), a Nemzeti Könyvdíjas Thomas Pynchon (magyarul megjelent tőle: A 49-es tétel kiáltása, Súlyszivárvány, Beépített hiba), az O. Henry-, World Fantasy- és PEN/Malamud-díjas George Saunders vagy Rachel Kushner.
James McBride felolvas a The Good Lord Birdből
James McBride felolvas a The Good Lord Birdből
  • A nem fikciós, ismeretterjesztő irodalmi művek kategóriában George Packer The Unwinding: An Inner History of the New America című könyve nyert. A könyv az amerikaiak életén keresztül mutatja be az Egyesült Államok 1978–2012 közötti történetét. Az 1960-ban született Packerrel együtt olyan nevek szerepeltek a kategória döntősei között, mint Lawrence Wright (a magyarul is megjelent Magasra nyúló tornyok című, az Al-Kaidáról szóló dokumentumregény szerzője), vagy Jill Lepore, Wendy Lower és Alan Taylor. A kategória zsűrijét a következő személyek alkották: Jabari Asim, André Bernard, M.G. Lord, Lauren Redniss, Eric Sundquist.
  • A költészet kategóriában Mary Szybist Incardine című verseskötete volt a legjobb. A döntőben szereplő szerzők: Frank Bidart, Lucie Brock-Broido, Adrian Matejka és Matt Rasmussen. A zsűri tagjai: Nikky Finney, Ada Limón, D. A. Powell, Jahan Ramazani, Craig Morgan Teicher.
  • A gyerek- és ifjúsági irodalom kategóriában a Deb Caletti, Cecil Castellucci, Peter Glassman, E. Lockhart és Lisa Von Drasek összetételű zsűri Cynthia Kadohata The Thing About Luck című munkáját találta a díjra érdemesnek. A japán származású, 1956-banszületett amerikai írónak ez a kilencedik könyve. Legismertebb műve a Kira-Kira című ifjúsági regény. A szerzőtől magyar nyelven még semmi sem olvasható. A döntőben olyan szerzőket előzött meg, mint a magyarul is olvasható Kate DiCamillo (Cincin lovag legendája; Örömhír; Penny miatt; Tigris, tigris, sárga láng!), Lisa Graff, Alaya Dawn Johnson, David Levithan vagy Anne Ursu.

Akárcsak tavaly, az idén is sor került két életműdíj átadására. Az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásért járó medált (Medal for Distinguished Contribution to American Letters) E. L. Doctorownak adták át, az amerikai irodalmi közösség szolgálatáért és az irodalom népszerűsítésében nyújtott kimagasló teljesítményért adományozott „irodalmár-díjat” (Literarian Award for Outstanding Service to the American Literary Community) pedig Maya Angelou kapta. Edgar Lance Doctorow 1931-ben született amerikai író, esszéista, az amerikai irodalom jeles alakja, aki elsősorban a XX. század első felének Amerikáját megelevenítő, társadalombíráló, sajátos hangulatú regényeinek köszönhetően vált ismertté. Magyarul nyolc regénye és két elbeszéléskötete olvasható, amelyek közül az 1957-ben megjelent Ragtime a legismertebb. A másik kitüntetett, Maya Angelou 1928-ban született költő és író. Legismertebb műve az I Know Why the Caged Bird Sings című önéletrajzi regény, amely az afroamerikai és női tapasztalat szempontjából fontos életműve indító kötete. Magyarul a szerzőtől még semmi nem jelent meg.

Források: nationalbook.org, olvasoterem.com, hirado.hu, litera.hu, Wikipedia


Vidd hírét!