Harlan Coben: Hat év

Írta : Harlan COben
Eredeti cím : Six Years
Eredeti kiadás : 2013
Magyar cím : Hat év
Fordította : Illés Róbert
Kiadó : Jaffa Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 320
80
Vidd hírét!
  •  
  •  

Hat év. Ennyi idő telik el azt követően, hogy Jake Fishert, a regény főszereplőjét élete szerelme faképnél hagyja, és férjhez megy egy régi pasijához. Jake-től azt kéri, hogy soha többé ne keresse. Noha a felütés alapján úgy hangzik, mintha napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója átváltott volna a romantikus vonalra, és írt volna egy szívhez szóló történetet, azért megnyugtatlak: a Hat év ízig-vérig krimi, ráadásul abból a fajtából, ahol a fordulatok sűrűn követik egymást, és nem tudod letenni a könyvet. Kár, hogy a befejezés már előre borítékolható.


Jake Fisher kénytelen végignézni, ahogy élete szerelme, Natalie férjhez megy egy másik férfihoz, Todd Sandersonhoz, akiről Jake korábban soha nem hallott, és akiről Natalie azt állítja, hogy a régi szeretője. Leforrázva végignézi az esküvőt (mert – milyen bizarr – meghívót is kapott!), a nő megígérteti vele, hogy soha többé nem fogja keresni. Jake fülig szerelmes Natalie-ba, de tartja a szavát. Nem keresi Natalie-t, bár minden nap ő jár az eszében, hat éven át. Eddig minden olyan, mintha ezt nem is Harlan Coben, hanem mondjuk Nicholas Sparks írta volna, ugye? Igen ám, de jön az a csavar, amitől ez az egész inkább Harlan Coben-es lesz. Egy napon Jake szeme megakad egy gyászjelentésen: elhunyt Todd Sanderson. Jake elmegy a temetésre, és egyik ámulatból a másikba esik. Todd erőszakos halált halt, meggyilkolták. Két tizenéves gyereket hagyott maga után. (Igen, jól emlékszel, hat éve vette el Natalie-t.) A koporsót kísérő, feketébe öltözött özvegy pedig nem Natalie.

Jake hozzálát Natalie felkutatásához. Elmegy a művésztelepre, ahol hat éve megismerkedtek, de mindenki tagadja, hogy ott valaha is létezett egy művésztelep, és az a nő sem ismeri fel, aki hat éve bemutatta őt és Natalie-t egymásnak. Bármerre fordul, akadályba ütközik, és az olvasó lassan kezdi azt hinni, hogy a Hat év egy tudathasadásos fickóról szól, aki beleőrült szerelme elveszítésébe – na de folyton ott motoszkál a tekervények között valami, ami ennek mindenképp ellentmond. A kezdeti kérdezősködését követően Jake kap egy e-mailt egy olyan címről, amely csak percekig létezik, és amelyben minden kétséget kizáróan Natalie emlékezteti a hat éve tett ígéretére. Megnyugodhatunk: a főszereplő nem képzelődik, jó nyomon jár. De hová vezet ez a nyom? Mi folyik Jake körül? Miért tagad és hazudik mindenki? Mi ez a nagy titkolózás? Kérdés kérdés hátán, és Harlan Coben mesterien adja meg a választ rájuk, rétegesen, szakaszokban fedve fel az igazságot.

A történetet Jake Fisher meséli el egyes szám első személyben, és nincs kipillantás a kamera mögül, az eseményeket mindvégig a főszereplő szemszögéből látjuk, vele együtt értetlenkedünk és lepődünk meg, Jake-kel egyszerre jutunk nagy felfedezésekre és jutunk oldalról oldalra közelebb a megoldáshoz. Ez mindenképp előnyére válik a regénynek, fokozza az izgalmakat. A végére nyilvánvaló lesz, hogy a Hat év egy nagyszerűen felépített, gondosan megalkotott történet, nincs benne logikai bukfenc, elcsúszás vagy belemagyarázott kapcsolat, összefüggés, minden szépen illeszkedik a helyére, és ez fokozatosan, lépésről lépésre válik láthatóvá.

A regény főszereplője, Jake Fisher egy szerelmes egyetemi tanár, az élete hétköznapi, az érzelmei ismerősek, makacs kitartása szimpatikus. Nem hord magával fegyvert, nem dolgozott korábban rendőrként vagy magánnyomozóként; Harlan Coben csak éppen annyit adott hozzá az életrajzához, ami elegendő ahhoz, hogy Jake ököllel vissza tudjon ütni, ha kap egyet az orrnyergére, Jake ugyanis régen kidobóként is dolgozott, van tehát némi tapasztalata, ha kemény fickókkal kerül szembe. Márpedig a saját kis nyomozása során ez elkerülhetetlen.

A regényt átitatja Harlan Coben finom humora, ami leginkább a főszereplők szellemes dialógusaiban jön a felszínre, és persze hogy elmaradhatatlanok az írótól már megszokott 21. századi kütyük: Jake is a facebookon lóg, okostelefont használ és otthonosan mozog a neten, bár mindezek most annyira nem domborodnak ki, mint egy-egy korábbi regényében. A befejezés annak ellenére sem okoz meglepetést, hogy a végére tövig rághatjuk a körmünket; sajnos azt el kell fogadni, hogy Harlan Cobennél a happy endnek bérlete van, és a rossz mindig elnyeri méltó büntetését. Ezzel együtt a Hat év roppant szórakoztató.


Vidd hírét!
  •  
  •