Lisbeth Salander is visszatér

Vidd hírét!
 
 

Ha évekkel, sőt évtizedekkel a szerző halála után egy erre a célra szerződtetett írónak köszönhetően egy vagy több regény erejéig visszatérhet James Bond, Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Philip Marlowe vagy Jason Bourne, akkor miért kellene kivétel legyen Lisbeth Salander és Mikael Blomkvist? Ráadásul az ő esetükben egy eredetileg is tíz részesre tervezett, ám befejezetlen sorozatról beszélünk. Ha a fent sorolt példák némelyike (bizonyos értelemben) aggodalomra adna okot, azért megnyugtatunk: Sherlock Holmes „visszatérése” például nagyszerűen sikerült. Ez persze még nem garancia arra, hogy Stieg Larsson szereplőinek visszatértét osztatlan siker övezi majd.

A Millennium-regények magyarul az Animus Kiadónál jelentek meg

Mert Salander és Blomkvist visszatérnek, ez biztos. A hírt kedden jelentette be a Millennium-könyvek svéd kiadója, a Norstedts. A sorozat negyedik része a tervek szerint 2015 augusztusában, A tetovált lány publikálásának tizedik évfordulóján jelenik meg, és az a David Lagercrantz írja, aki a magyarul is megjelent Ez vagyok én, Zlatan Ibrahimović című könyvet, a svéd labdarúgó, Zlatan Ibrahimović életrajzát is jegyezte. Eva Gedin, a Norstedts vezetője sietett hangsúlyozni, hogy az egyelőre cím nélküli negyedik rész egy teljesen önálló, Larsson egykori, a folytatást illető terveitől független sztori lesz, és Lagercrantz csak a szereplőket veszi át a Larsson-regényekből, a cselekményt pedig ott folytatja, ahol az A kártyavár összedől végén véget ért. Pedig a rajongók minden bizonnyal mostanra már le is mondtak a folytatásról. Larsson hozzálátott ugyan a negyedik részhez, és valamennyit meg is írt belőle 2004-ben bekövetkezett halála előtt, de az özvegye később elmondta, hogy a vázlatot a legjobb szándékkal sem lehet regénynek nevezni, mert Larsson csupán jeleneteket jegyzett le, a teljes történetet, vagy annak egy jól vázolt verzióját sajnos nem. Most mégis lesz negyedik rész, de nem úgy, ahogyan azt Stieg Larsson egykor elképzelte. Ez pesze nem feltétlenül azt jelenti, hogy a folytatás gyengébb lesz. Egyelőre maradjunk annyiban, hogy más lesz.

Stieg Larsson tíz kötetesre tervezte az oknyomozó újságíró, Mikael Blomvist és a hacker Lisbeth Salander nyomozásait bemutató Millennium-sorozatot, de a szerző korai halála miatt a Millennium-széria trilógiává zsugorodott. Svédországban is csak halála után, 2005-ben jelent meg az első kötet, nemzetközi sikert pedig jóval ezt követően aratott a három regény. Nem túlzás azt állítani, hogy a skandináv krimi globális térhódítása nagy mértékben a Millennium-trilógia sikerének köszönhető. Itthon Is nsgy rajongótábornak örvendenek úgy Larsson könyvei, mint a műfak további kötetei. A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől magyarul az Animus Kiadó gondozásában jelentek meg.


Vidd hírét!