A. J. Kazinski: Álom és halál

Írta : A. J. Kazinski
Eredeti cím : Søvnen og døden
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : Álom és halál
Fordította : Petrikovics Edit
Kiadó : Animus Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 400
95
Vidd hírét!
  •  
  •  

Niels Bentzon karrierje első kudarcát éli meg, amikor nem sikerül a dán főváros egyik hídjának tetején álló fiatal, meztelen nőt lebeszélnie, hogy ne dobja el az életét. A lány utolsó szava, valamint a kezén található feljegyzés arra engedi következtetni Bentzont, hogy az áldozat nem önként választotta a halált. Niels saját kudarcán felbuzdulva nagy lendülettel veti bele magát a nyomozásba, nem is sejtve, hogy milyen bonyodalmak elé néz.


Az emberek többsége fél a haláltól. Nem így van ezzel Koppenhágában egy kisebb társaság, akik szabad akaratukból választják a halált, hogy aztán partnerük segítségével visszatérjenek az életbe. A halál közeli élmény függőséget okozhat…

2013 őszén látott napvilágot magyar nyelven az Animus Kiadó gondozásában az A. J. Kazinski művésznéven alkotó dán szerzőpáros újabb regénye, az Álom és halál. A tervezett trilógia második kötete tartalmilag és stílusában is sokkal kiforrottabb elődjénél.

A regény tematikája némiképp hasonlóságot mutat az első részben (Az utolsó igaz ember, kritikánk itt olvasható) felhasznált kerettörténettel, ellenben itt a cselekmény kevésbé fonódik a misztikum köré. Az írók igyekeztek némi rejtélyességet is belevinni a történetbe, arra vigyázva, hogy a sztori túlságosan ne rugaszkodjon el a valóságtól.

Nem sok idő telt el azóta, hogy Nielsnek és Hannának sikerült szembeszegülniük a sorssal, ismét kalandos napok elé tekintenek. Niels Bentzon túsztárgyalót újabb öngyilkossági esethez riasztják, és karrierje során először fordul elő, hogy túsztárgyalóként kudarcot vall. Az eset nem hagyja nyugodni; meggyőződése, hogy az öngyilkos balett-táncosnőt a halálba kergették. A nyomozás során a szálak a fővárosi Királyi Színházba vezetnek, lehetőséget kínálva az olvasónak, hogy betekintést nyerjen az intrikákkal teli balett világába.

Mint minden jól felépített krimiben, itt is több cselekményszál fut párhuzamosan, amelyek a végén természetesen egybeérnek. Hanna Lund, aki immáron Niels felesége, harcot folytat önmagával, élet és halál fölött kell döntenie (ikreket vár Nielstől, és nem tudja, hogy éljen-e a terhesség megszakítás lehetőségével). Házasságuk szebb napokat is megélt már, elidegenedtek egymástól, látszólag csak a különválás jelenthet megoldást. Lelki vívódása fontos mozzanatát képezi a regénynek, a szerzőpáros ily módon rafináltan épített be a cselekménybe egy állandó vitát teremtő kérdést. Betekintést nyerhetünk a dán egészségügyi rendszerbe, Hanna által pro és kontra vélemények hangzanak el, ám álláspontot nem foglalnak az írók. A lelki tusakodást taglaló részek számomra kissé idegölőek voltak, ami annak köszönhető, hogy a szerzők bírósági tárgyalásnak állították be az egészet.

Ugyancsak fontos cselekményszálat képez Silke esete, aki egy gyermek és ifjúságpszichiátriai központban van elhelyezve, és aki egyes szám első személyben mesél saját magáról. A kislány egy traumát követően került ide, miután édesanyját meggyilkolták. A látszólag idegennek tűnő eset nagyon szépen épül be a regénybe.

Remek megoldás volt az írók részéről a gyilkos karakterének ily módon való bemutatása: a regény első részében az olvasó nem is sejti, ki az az ember, aki ilyen szörnyűségekre képes, azért izgulhatunk, hogy elkapják. A könyv második felében feltárul kiléte, ekkor már arra vagyunk kíváncsiak, hogyan kapják el. Ha tudunk a sorok között olvasni, érezni, hogy a szerzők kritikával illetik a nyomozók munkáját, a gyilkos ugyanis adott ponton a rendőrség eredménytelen munkájára hivatkozva veszi a saját kezébe az ügyet.

Az Álom és halál minden téren felülmúlja elődjét: tartalmilag és szerkezetileg is professzionálisabb munkát takar. A cselekmény pörgős, a több cselekményszál érdekfeszítőbbé, eseménydúsabbá teszi a regényt, miközben olyan lényeges kérdések kerülnek terítékre, mint az abortusz vagy a halálközeli élmények. A szerzőpárosnak sikerült eloszlatnia kételyeimet, melyek az első könyv olvasása során fogalmazódtak meg bennem, bizakodva várom a folytatást.


Vidd hírét!
  •  
  •