Harry Bosch tévéfilmben is bemutatkozik

Vidd hírét!
  •  
  •  

Michael Connelly Harry Bosch-regényeit több mint harminc nyelvre fordították le, és világszerte több millióan olvassák. Végre révbe érnek Connelly fáradozásai, és regénysorozatának hőse a képernyőn keresztül is elér a rajongókhoz. A tévéfilmet nem más gyártja, mint a világ legnagyobb online könyváruházát is működtető Amazon.


Hosszú volt az az út, amelynek a végén végre sikerült Connelly sorozatát megfilmesíteni. 1994-ben a szerző megegyezett abban a Paramounttal, hogy a stúdió megfilmesít két Bosch-regényt, ám hosszas huzavona után sem készült el egyetlen film sem. Connelly 2011-ben vásárolta vissza a jogokat 3 millió dollárért, és az Amazonnal kezdett tárgyalásokba. Most úgy tűnik, végre siker koronázza az erőfeszítéseit. Egyelőre csak egy bevezető epizódot mutat be az Amazon 2014 februárjában, és csak ezt követően – feltehetően a fogadtatás függvényében – látnak hozzá a sorozat forgatásához. A filmet a Fabrik Entertainment és az Amazon Studios készíti, Jim McKay rendezi, Connelly pedig a producere lesz. Harry Bosch-t Titus Welliver alakítja.

Az Amazon 2013 tavaszán kóstolt bele a tévéfilmek világába: tizennégy mintaepizódot “vetítettek le” az Amazon Prime-on, és a visszajelzések alapján a tizennégyből öt szabad utat kapott, amelyekből végül a teljes évadot leforgatták. A Bosch c. pilotfilmet ugyanígy fogják tesztelni; ez lesz az Amazon első krimije, és az első olyan film a stúdiónál, amely egy regény alapján készül. A Netflix, az Amazon Prime konkurense már két irodalmi műből készült sorozatot is bemutatott: az Orange Is the New Blacket Piper Kerman memoárja alapján forgatták, a Hemlock Grove-hoz pedig Brian McGreevy regénye szolgált alapul, s a Netflix mindkettőhöz berendelte a második évadot is. Az Amazonnál is bíznak az adaptációkban, és a jövőben egyre több ilyen filmet és/vagy sorozatot szeretnének gyártani. Jól jön majd, ha a kiválasztott könyvek mellé a vásárlóknak nem csak hasonló tematikájú könyveket, hanem a könyv alapján készült tévéfilmet vagy -sorozatot is ajánlani tudják.

Michael Connelly tanult a korábbi esetéből, és ezúttal nem engedte ki a kezéből a szálakat. Ő a tévéfilm producere, a forgatókönyvet pedig azzal az Eric Overmyerrel közösen írta, aki korábban a Drót c. sorozaton is dolgozott. Connelly részt vett a szereplőválogatáson, és még a ruhapróbákon is volt vétójoga – egy pulóvert például a kérésére vetettek ki, mert úgy gondolta, hogy az túl sikkes lenne Harry Bosch karakteréhez. A forgatásra magával hozott három Los Angeles-i nyomozót és egy törvényszéki antropológust, hogy elmagyarázzák a színészeknek, mit hogyan tegyenek. A pilotfilm egyébként két Connelly-regény, az 1994-es The Concrete Blonde és a 2002-es City of Bones alapján készült. Ez utóbbi magyarul is olvasható, Csontok városa címmel jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

Michael Connelly

Connelly egy másik regényhőse egyébként már bemutatkozott a mozikban: Mickey Hallert 2011-ben Matthew McConaughey alakította Az igazság árában, amely a szerző azonos című regénye alapján készült. 2014 januárjában Connelly aláírt egy újabb szerződést a Lakeshore Entertainmenttel, amelynek értelmében a filmstúdió Az igazság ára folytatásaként vászonra viszi Connelly 2013-as regényét, a The Gods of Guiltet.

Forrás: The Wall Street Journal


Vidd hírét!
  •  
  •