Mikal Hem: Kezdő diktátorok kézikönyve

Írta : Mikal Hem
Eredeti cím : Kanskje jeg kan bli diktator
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : Kezdő diktátorok kézikönyve
Fordította : Petrikovics Edit
Kiadó : Typotex Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 256
75
Vidd hírét!
 
 

Mikal Hem, a Kezdő diktátorok kézikönyve szerzője az Oslói Egyetem filozófia szakán szerzett diplomát majd újságíróként és politikai kommentátorként tevékenykedett különböző folyóiratoknál. Utazásai során a világ számos helyére ellátogatott, többször is visszatért például a fekete kontinensre.

A Kezdő diktátorok kézikönyve 2012-ben jelent meg Norvégiában. Magyarországon a Typotex Kiadó jóvoltából látott napvilágot 2013-ban, a Szokatlan szempontok sorozat keretében. A széria eddig megjelent hét kötete rendhagyó témákat taglal, folytatásként ez alól Mikal Hem könyve sem kivétel. Diktatúrával, diktátorok életével foglalkozni mindig is hálás témának számított, sokan éltek is a lehetőséggel, csak nem abból a szempontból közelítették meg, mint Hem. A norvég bemutatja, hogyan lehet valakiből diktátor, miként kell személyi kultuszt építeni. A viszonylag komolyabb témáról készült könnyedebb hangvételű könyvet kézikönyvként, mintegy használati utasításként aposztrofálta a szerző (és a kötete hazai kiadója), ám nyilvánvaló, hogy a következő diktátor nem azok közül fog kikerülni, akik fellapozzák ezt a könyvet.

Nem ezzel a szándékkal ragadt tollat a szerző sem, hiszen a könyvét politikai szatírának szánta, sok-sok humorral tűzdelve. Ez részben sikerült is, ám néhol túllő a célon a humor adagolásával. Talán jobb lett volna, ha csupán a leíró hangvételre szorítkozik, nem illik pórul járt vagy kivégzett emberek sorsán élcelődni. Értetlenül álltam a műben néhányszor felbukkanó sajnálkozásai előtt is, miszerint kár, hogy bizonyos „őrültek” grandiózus tervei nem valósulhattak meg. Meglátásom szerint az író ezt a véleményét magában kellett volna tartsa. Ugyancsak negatívumként kell megemlítenem a gyakori elírásokat, a fordításból eredő szokatlan megfogalmazásokat.

Kritikáim ellenére mégis azt mondom, érdemes kézbe venni a Kezdő diktátorok kézikönyvét – összességében szórakoztató, ugyanakkor alapos, látszik, hogy a szerző részletes kutatómunkát végzett. Hem remekül egy csokorba gyűjtötte a legismertebb diktátorokról fellelhető információkat, érdekes, mondhatni szaftos történeteket. Olvashatunk különleges öltözködési szokásokról, a személyi kultusz megteremtésének legextrémebb próbálkozásairól valamint aberrált szexuális szokásokról.

A Kezdő diktátorok kézikönyve remek olvasmány mindazok számára, akiket érdekel a történelem, ezen belül pedig érdeklődést mutatnak a diktatórikus rendszerek iránt. Szórakoztató élményt nyújthat azoknak, akik a történelmi tényeken túlmenően kíváncsiak a „bölcs vezetők” mindennapjaira. Mindez megtalálható Mikal Hem gazdagon illusztrált könyvében.


Vidd hírét!