Valóságshow írókkal

Vidd hírét!
 
 

Beköltöznek egy bekamerázott villába, mindenki csak egy bőröndnyi cuccot vihet magával, teljes ellátásban részesülnek, 24 napig összezárva élnek, a világ őket figyeli, és ők közben különböző feladatokat teljesítenek. Ismerősen hangzik? Körülbelül ezen a koncepción alapszik a L’Académie Balzac, az első olyan valóságshow, ahol nem egykori pornósztárokat, bukott lakodalmas zenészeket és önjelölt kiskirályokat verbuválnak, hanem tollforgatókat. A feladat is némiképp más lesz: a húsz összezárt író 23 nap alatt egy kész regényt kell tető alá hozzon, amelynek még a témáját is ők választják. A világ közben figyel.

Ebben a kastélyban lesznek összezárva az alkotók.

Az ötlet a francia Les Éditions du Net kiadóvállalattól származik; a felhívásban azt írják, hogy ezzel próbálják közelebb hozni az olvasókat az írókhoz. A kiválasztottakat a Foussignac városában található Brillac kastélyban zárják össze. Jelentkezni 2014. augusztus 31-ig lehet, a valóságshow-ra pedig október 1. és 24. között kerül sor. A jelentkezés feltétele egy már publikált könyv – na meg a francia nyelv ismerete, feltételezzük, bár erről a francia lapok nem írnak. A jelentkezők a L’Académie Balzac oldalán fotókkal, videókkal, rövid életrajzzal és a könyveikből vett részletekkel mutatkozhatnak be az olvasóközönségnek. Azt a 20 embert, aki végül beköltözik a kastélyba, internetes szavazással választják ki. A szavazást március 1-jén nyitják meg. Az irodalmi bigbrothert a világhálón lehet majd követni, a kiadó elképzelései szerint napi 30 percben mutatnák meg, hogy milyen irányba halad a munka, hogyan születik meg a regény.

A különös reality beharangozója hatalmas visszhangot keltett: a Les Éditions du Net január 23-án tette közzé a hírt, Franciaországban pedig a rá következő napokban minden fontosabb lap valamint rádió- és tévécsatorna beszámolt a kezdeményezésről, így a Figaro, a France Info vagy a Charente libre is, de téma volt Belgiumban is. Arról egyelőre nem tudni semmit, hogy hányan és kik jelentkeztek.

A Les Éditions du Net kezdeményezése eredeti és egyedi. Olaszországban most próbálkoznak valami hasonlóval: a Rai3 és a Freemantle Media által gyártott, és az RCS Libri által támogatott Masterpiece című műsorban írótehetségeket keresnének (70 írójelölt veti papírra az ötleteit, a nyertes regényét pedig kiadják), de a show 2013 végén már az első adásával nagyon gyengén teljesített. A tervek szerint február végén adnak neki még egy esélyt.


Vidd hírét!