Ray Bradbury ABC

Vidd hírét!
  •  
  •  

A mint adaptációk – Novellái és regényei alapján tévé- és mozifilmek készültek. Az Alkonyzóna 100. epizódja az A villamos testet énekelem c. elbeszélése alapján készült, a Fahnrenheit 451-ből François Truffaut rendezett mozifilmet 1966-ban. A Marsbéli krónikákból három részes tévésorozat készült, amit a szerző unalmasnak talált, a Gonosz lélek közelegből 1983-ban horrorfilmet forgattak. Összesen 65 novelláját adaptálták valamilyen tévéjátékra, a The Halloween Tree-ért Emmy-díjat is kapott.


B mint Bradbury-díj – A Bradbury-díjat az Amerikai Sci-fi és Fantasy Írók alapították 1992-ben, és az első évben James Cameront díjazták vele a Terminator 2-ért. De aztán nem voltak túl következetesek a díjazást illetően, és nem adták át minden évben, 2001 és 2008 között például egyáltalán nem osztottak Bradbury-díjat. 2009-ben a Nebula-díjak közül a legjobb forgatókönyvért járó elismerést megszüntették, és helyette a Bradbury-díjat adták. Noha nem egy a Nebula-díjak közül, azért ugyanakkor és ugyanott adják át minden évben, és a Nebula-díjakra vonatkozó szabályok érvényesek rá is.

A Bradbury-díj. A fej egy írógépet szimbolizál – Bradbury mindig csak írógépen írt.

C mint Capote – Truman Capote az elsők között volt, aki felfedezte az ifjú Bradbury tehetségét. Capote akkoriban a Mademoiselle magazinnál volt szerkesztő asszisztens, és a lap az ő javaslatára publikálta a Homecoming c. novelláját. 1947-ben a Homecoming bekerült az O. Henry Prize Stories c. antológiába.

D mint Disney – Bradbury imádta a Disney-parkokat. Azt mondta, a Disney-parkok azt sugallják az embereknek, hogy a jövő szebb is lehet, hogy mindig van választás, a dolgainkat végezhetjük úgy is, hogy a végén boldogok legyünk. Bradbury egyébként nagy barátja volt Walt Disney-nek, még abban is támogatta volna, hogy Los Angeles polgármesteri címéért induljon. Segített Walt Disney-nek a Spaceship Earth koncepciójának felállításában.

E mint Edgar Allan Poe – Már nagyon fiatalon foglalkoztatni kezdte az írás. Ebben az időszakban nagy hatással volt rá Edgar Allan Poe; tizenkét évesen horror-sztorikat kezdett írni, és egészen tizennyolc éves koráig Poe-t utánozta, az ő stílusában alkotott. Poe mellett sokat olvasott Edgar Rice Burroughstól, H. G. Wellstől, Jules Vernétől, Arthur C. Clarke-tól és John Cartertől, de érdekelték a képregények is.

F mint FBI – A kommunizmussal való szimpátia gyanúja miatt az ötvenes és hatvanas években az FBI rajta tartotta a szemét Bradburyn. A szövetségieknél Martin Berkeley forgatókönyvíró jelentette fel Bardburyt, azt állítva, hogy az író történetei a kapitalizmus ellen irányulnak. Az FBI nyilvántartásba vette Bradburyt, de a nyomozást azzal zárták le, hogy az író sohasem volt tagja a kommunista pártnak, és kikérdezése is szükségtelen.

G mint görkorcsolya – Ray Bradbury fiatalként gyakran görkorizott. Amikor Los Angelesben laktak, gyakran kötött görkorcsolyát a lábaira, és végiggurult Hollywoodon annak reményében, hogy meglátja valamelyik filmsztárt. Így találkozott George Burns komikussal, aki felkérte a tizennégy éves Bradburyt, hogy írjon jeleneteket a Burns and Allen show számára. Burnstől pénzt is kapott az írásaiért.

H mint hajtási engedély – Noha a világ egyik legforgalmasabb városában, Los Angelesben élt, Bradbury soha nem szerzett gépjárművezetői engedélyt. Egy interjúban azt mondta, hogy utálja az autópályákat és szívesebben használja a tömegközlekedési eszközöket. Egy másik oka az lehetett ennek, hogy Bradbury már fiatal korától rosszul látott, ennek köszönhetően mentesült például a hadkötelezettség alól is a második világháború idején.

I mint internet – Noha a sci-fi és a fantasy műfajában alkotott, idegenkedett a számítógépektől és az internetet elavultnak nevezte. Feltehetően a chatre gondolt, amikor azt mondta, hogy idejétmúlt módszer az, ha valaki bepötyög egy kérdést, egy másik személy pedig bepötyögi a választ. Szerinte a telefon és a televízió ennél gyorsabb. A számítógép számára nem volt egyéb, mint egy írógép.

J mint Jules Verne – Jules Verne, az egyike azoknak, akik a science fiction írók közül nagy hatással voltak rá. Bradbury Vernével azonosulva mindig úgy gondolta, hogy az ember egy nagyon furcsa világban és különös helyzetben van, és csak erkölcsösen viselkedve diadalmaskodhat.

A Kaliforniai Egyetem Powell könyvtára – itt írta Bradbury a Fahrenheit 451-et.

K mint könyvtár – Bradbury mindig is úgy tartotta, hogy őt a könyvtárak nevelték és oktatták, és a könytárakat fontosabbnak tartotta az iskoláknál. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem főkönyvtárának, a Powell Könyvtárnak az egyik termében írta a Fahrenheit 451-et, noha ő maga nem volt az egyetem hallgatója. Az eredeti kézirat, amelyet Bradbury a könyvtárban kölcsönözhető egyik írógépen pötyögött le, a The Fireman címet viselte, és kb. 25 000 szavas volt. Később a duplájára bővítette és a Fahrenheit 451 címet adta neki. Az írógépért a Powell Könyvtárnak félóránként tíz centet kellett fizessen.

L mint Los Angeles – A város, ahol Bradbury élt. A Bradbury család 1934-ben telepedett le Los Angelesben, korábban Bradbury szülővárosában, Waukeganben és az arizonai Tucsonban éltek. Bradbury szerette a várost, és a város szerette az írót. Gyakran tartott felolvasásokat a város könyvtáraiban és lelkesen támogatta a helyi színházakat, cserében a város 2002-ben a One Book, One City olvasóprogram keretében a Fahrenheit 451-et választotta Los Angeles könyvének – a program célja az, hogy az adott város lakóit rávegyék, hogy folyó évben mindenki elolvasson egy bizonyos könyvet, és mindenki arról a könyvről beszéljen.

M mint Marguerite McClure – Maggie, a felesége. 1947-ben vette feleségül, és hűséges társa volt a nő 2003-ban bekövetkezett haláláig. Huszonkét éves volt, amikor először randizni hívott egy lányt – addig nem volt bátorsága. Maggie egy könyvesüzletben dolgozott, és azt hitte Bradburyről, hogy könyvtolvaj, mert egy hosszú viharkabát volt rajta. Az első kávézás szülte a második alkalmat, aztán koktélozni mentek, majd vacsorázni, és végül összeházasodtak. Ötvenhat évig éltek boldog házasságban, négy lányuk született.

N mint NASA – A NASA több alkalommal is tisztelgett az amerikai sci-fi író előtt: 1971-ben az Apollo 15 legénysége egy krátert nevezett el a szerző Dandelion Wine c. regényéről, ez a Dandelion Kráter; 1992-ben Bradburyről neveztek el egy a Naprendszer kisbolygóövében található aszteroidát, ez a 9766 Bradbury. 2012-ben azt a területet, ahol a NASA Curiosity nevű kutatójárműve landolt a vörös bolygón, az író tiszteletére The Bradbury Landingnek nevezték el. Az elnevezést a jármű mozgását és kutatásait felügyelő tudományos csapat választotta, és az író kilencvenkettedik születésnapján, 2012. augusztus 22-én tették közzé.

Ray Bradbury (1920-2012) mindig úgy tartotta, hogy a könyvtár fontosabb az egyetemnél.

O mint oktatás – Noha a Fahrenheit 451-et a Kaliforniai Egyetem könyvtárában írta, Bradbury soha nem járt sem a Kaliforniai Egyetemre, sem más felsőfokú oktatási intézménybe. A nagy gazdasági világválság idején érettségizett, és a családnak nem volt pénze egyetemre. Később többször elmondta, hogy nem hisz a felsőfokú oktatásban, sokkal inkább hisz a könyvtárakban. Egy a Paris Review-nak adott interjújában azt mondta, hogy az egyetemen nem lehet megtanulni írni, mert a tanárok mind azt hiszik, hogy többet tudnak a tanulóknál, pedig ez nem így van.

P mint park – Szülővárosában egy zöldövezet, a Ray Bradbury Park viseli a nevét. A parkot 1990-ben avatták fel, a szalag átvágásánál maga a szerző is jelen volt. A parkban olyan zugok is vannak, amelyeknek leírása megtalálható Bradbury 1957-es Dandelion Wine c. regényében. 2012-ben Los Angelesben egy utcasarkot (az Ötödik és a Flowers sarkán található teret) neveztek el róla.

R mint rajz – Fiatal korában vonzotta a karikatúra műfaja is, és rajzolt is. Edgar Rice Burroughs műveit olvasva saját Tarzan-sztorikat írt és lelkesen rajzolt. Később több novellája is megjelent képregény formájában, csak az ötvenes évek elején Al Feldstein 27 elbeszélését adaptálta az EC Comics számára.

S mint Salem – Egyik felmenője, bizonyos Mary Bradbury egyike volt azoknak a nőknek, akiket 1692-ben a massachusettsi Salemben boszorkánysággal vádoltak meg. Mary végül megúszta: noha perbe fogták, boszorkányság vádjában bűnösnek találták és kötél általi halálra ítélték, mégsem végezték ki. 85 évesen hunyt el természetes körülmények között a saját ágyában.

T mint tűzoltó – Leghíresebb regényében, a Fahrenheit 451-ben (amelynek kézirata kezdetben a The Fireman, azaz A tűzoltó címet viselte) egy tűzoltó a főszereplő, de furcsamód nem tüzet olt, hanem tüzet generál. A történet egy olyan jövőbeli Amerikában játszódik, ahol betiltották az olvasást, és égetik a könyveket. Központi témája a televízió irodalomra mért negatív hatása, és felhívja a figyelmet az olvasás és az önálló gondolkodás fontosságára. 451 Fahrenheit 233 Celsius foknak felel meg – ezen a hőmérsékleten a papír lángok nélkül ég el. A sírjára is csak ennyit írtak: A Fahrenheit 451 szerzője.

U mint Uptown Theater – A Bradbury család Los Angelesben mindössze négy háztömbnyire lakott a híres, 1600 férőhelyes (!) Uptown Filmszínháztól, ahol az MGM és a Fox premierjeire is sor került. Ray Bradbury sűrűn beszökött a moziba, és elsők között látta az előzeteseket és a premiereket. A mozi előtt várakozva szerzett autogrammot többek között a híres Laurel és Hardy párostól, Norma Shearertől, de találkozott Cary Granttel, Marlene Dietrichhel és Mae Westtel is.

V mint varázsló – 1932-ben Waukeganben a Michigan-tó partján találkozott Bradbury Mr. Electróval, egy sátoros cirkusz mágusával. Mr. Electro egy elektromos karddal megérintette a 12 éves Bradbury fejét, amitől a kisfiúnak minden haja szála az égnek meredt, és azt mondta: Élj örökké! Bradbury úgy érezte, hogy valami különös és csodálatos dolog történt vele ekkor. Azon a napon írni kezdett, és ezt a mindennapos szokását halála napjáig megtartotta: tényleg minden nap írt valamennyit. Tizenéves korában egyébként vonzotta a mágia is. Később azt mondta, hogy ha nem fedezi fel az írás örömét, valószínűleg bűvész lett volna.

W mint Waukegan – Az Illinois államban található, a Michigan-tó partján fekvő Waukegan az író szülővárosa. A munkáiban többször felbukkanó Green Townt tulajdonképpen Waukeganről mintázta, írásaiban a biztos otthont jelenti. A harmincas években Bradbury sűrűn látogatta a város könyvtárát, itt szerezte az őt formáló korai olvasmányélményeit. Végrendeletében a könyvtárra hagyta saját könyvgyűjteményét.

[youtube width=”640″ height=”360″]http://www.youtube.com/watch?v=_esYONwdKuw[/youtube]

Z mint zene – 2012-ben a kanadai születésű, a progressive-house műfajában alkotó producer, Deadmau5 (ejtsd: dead mouse) Bradbury egyik novellája alapján komponált egy zeneszámot, vokalistának pedig Chris Jamest kérte fel. A The Veldt című novellát Bradbury 1950-ben írta, először a Saturday Evening Postban jelent meg. Deadmau5 The Veldtje néhány nappal Bradbury halála után jelent meg, és a kanadai lemezlovas-producer az író emlékének szentelte. A dal szövegében több utalás is van a novellára.


Vidd hírét!
  •  
  •