Felolvasó-maraton: huszonkétezren olvasták Móricz műveit

Vidd hírét!
  •  
  •  

2009-ben a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (HMHF) és a Cimbora Gyermekek Klubja egy mesefelolvasó maratont indított útjára. Az ötletgazda László Judit, a HMHF munkatársa volt, aki a közös olvasás összekapcsoló erejére utalva szólította meg a gyerekeket. A helyi kezdeményezés időközben országossá, majd nemzetközivé nőtte ki magát,  a helyszínek is kibővültek. Csak egy apró adat: míg 2011-ben  négy ország negyvenhét településén több mint 6000 ember olvasott, addig idén több mint huszonkétezren kapcsolódtak be!


[youtube width=”640″ height=”360″]http://www.youtube.com/watch?v=VWSWZebRSyg[/youtube]

 A székelyföldi megyéken kívül Erdély és Partium több magyar települése és iskolája is bejelentkezett: Kolozs, Beszterce-Naszód, Fehér, Bihar, Szeben, Brassó, Arad, Szatmár és Krassó-Szörény, de még a moldvai csángó magyar vidékről, Bákó megyéből is bekapcsolódtak. Természetesen magyarországi iskolák és intézmények is jelezték részvételi szándékukat. Mintegy tíz országból olvastak az idén, az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, sőt Dél-Afrikából is kapcsolódtak be egyéni olvasók. Hogy ez a kezdeményezés nemcsak a pedagógusokat és tanítványaikat szólította meg, mutatja az a tény is, hogy nyugdíjas körök, nőszövetségek, színházak egyaránt részt vesznek a felolvasásokban.

Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János és Gárdonyi Géza után idén Móricz Zsigmond műveiből olvastak fel február 18-án reggel 9 és este 19 óra között. A 20. századi realista próza nagy alkotója 135 évvel ezelőtt született. A kisiskolásoknak Móricz verses állatmeséit, a nagyobbaknak novelláit javasolták felolvasásra a szervezők, de kedvenc regényrészletet is vihetett bárki. Fontos volt, hogy ne csak a pedagógusok olvassanak fel, hanem minden gyerek. Bármilyen gyenge olvasó valaki, olvasson valamennyit, hiszen ez is a rendezvény fő célját szolgálja: megszerettetni a könyvet, rávezetni az olvasás élményére a gyerekeket.

Csíkszeredában a Csíki Játékszín színészei is részt vettek a felolvasáson. Fotó: Török Edit.

Idén a rendezvény fő helyszínét a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár adta. Itt tartották a hivatalos megnyitót, amelyen Török Edit gyerekkönyvtáros házigazdaként köszöntötte a megjelenteket. Ezután Szarka Gábor, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy bár sokszor arra panaszkodunk, hogy nincs időnk olvasni, a televíziót mégis folytonosan nézzük. Pedig tudjuk, hogy az olvasás fejleszti a képzelőerőt és általa megtanulunk gondolkodni, ami a tévéről bizony nem mondható el… Első (ünnepi) felolvasó Ferenczes István Arany János- és József Attila-díjas költő volt, ezután vették át a stafétát a gyerekek. Napközben a helyi színházak művészei is színesítették a palettát. A felolvasó-maraton 19 óráig tartott. (Fotókért, hangulatjelentésekért látogasd meg az esemény facebook-oldalát.)

A bekapcsolódók idén is személyre szóló könyvjelzőt kaptak ajándékba, a külföldi felolvasók elektronikus formában kapják meg a kis emléket.


Vidd hírét!
  •  
  •